Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki -kirja jakoi lukupiirin

Kirsin Book Clubin maaliskuun 2016 lukupiirikirjana oli Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki

Kirsin Book Clubin maaliskuun 2016 lukupiirikirjana oli Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki

Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki osoittautui oivalliseksi lukupiirikirjaksi, sillä maaliskuun kokoontumisessamme oli jälleen kommentteja laidasta laitaan.

Kylässä Akateemisessa Kirjakaupassa

Kokoontumispaikkamme oli poikkeuksellisen, sillä olimme uudistuneen Akateemisen Kirjakaupan vieraana legendaarisessa Café Aallossa. Akateemisen toimitusjohtaja Venla Silanterä oli kertomassa meille Akateemisen uudistuksista. Helsingin Kirjatalon remontti on juuri valmistumassa ja avajaispäivää vietetään 31.3.2016. Päivän huipentaa Kirjavaihtarit, jolloin asiakkaiden lahjoittamia kirjoja annetaan nuorille ilmaiseksi. Mekin olimme ottaneet kotihyllyistä kirjoja ja omistuskirjoittaneet niihin terveiset tuleville nuorille lukijoille. Muutama lahjoitti heti Kudottujen kujien kaupungin kiertoon!

Kirsin Book Club oli Akateemisen Kirjakaupan vieraana Café Aallossa. Pöydän päässä oikealla tj Venla Silanterä.

Kirsin Book Club oli Akateemisen Kirjakaupan vieraana Café Aallossa. Pöydän päässä takana oikealla tj Venla Silanterä.

Minä tartuin Kudottujen kujien kaupunkiin suurin odotuksin, olihan Emmi Itärannan esikoinen, Teemestarin kirja, palkittu, ylistetty ja maailmalle hienosti levinnyt (lue Sasun arvio). Mutta pettymyksekseni lukeminen ei napannut ollenkaan. Tahkosin mielestäni itsetarkoituksellisen koukeroista kieltä reilut sata sivua ja poikkeuksellisesti jätin kirjan kesken. Kirjan maailma ei yksinkertaisesti puhutellut eikä kiinnostanut minua ollenkaan. Sinänsä mietin ihaillen, että tämä kiemurainen kieli onnistuu Emmiltä myös englanniksi, kun hän kirjoittaa molemmilla kielillä yhtä aikaa. Jos haluat kirjani, niin katso ohjeet jutun lopusta!

Mutta osa meistä piti kovastikin ja annetaan sana heille:

Minna: ”Yllätyksekseni pidin paljon!”

Minut kirja vei ekoilta sivuilta, vaikken tämän genren ystävä varsinaisesti olekaan. Näin kauniisti kuvatun ympäristön kuvina, eivätkä epäselvät yksityiskohdat vaivanneet. Pidin siitä, että omalle ajattelulle oli jätetty tilaa, takaraivossa vilisi lukiessa viittauksia myytteihin, ikiaikaisiin tarinoihin, ja kirjailija antoi minun itse luoda yhteydet kirjoittamatta ihan kaikkea auki.

Raila: ”Kirjan maailma on mielenkiintoinen.”

Olen suuri fantasiakirjallisuuden ystävä, mikä ehkä johtuu siitä, että ihailen kirjailijoita, jotka osaavat synnyttää täysin uusia maailmoja, kun oma mielikuvitus ei siihen varmastikaan riittäisi. Itärannan kirja alkoi mielestäni hienosti, hyppäsi suoraan keskelle asiaa ja muutenkaan tapahtumia ei kirjan aikana liikaa selitelty.

Kirjan maailma oli aika synkkä ja masentavakin, mutta mielenkiintoinen. Pidin Itärannan edellisestä, Teemestarin kirjasta vielä tätä kirjaa huomattavasti enemmän, tässä kuvailevan tekstin määrä ylitti oman sietokykyni. Mutta, joka tapauksessa tarina oli kiinnostava ja herättää toivottavasti erityisesti nuorissa lukijoissa paljon ajatuksia.

Kannen on suunnitellut Jussi Kaakinen.

Kudottujen kujien kaupungin kannen on suunnitellut Jussi Kaakinen.

Heli: ”Paluu lapsuuden fantasiakirjallisuuteen!”

Olen vasta puolivälissä kirjaa – mutta toistaiseksi Kudottujen kujien kaupungista tulee mieleen muistikuvat fantasiakirjoista, joita luin nuorena: Susan Cooper, Narnia ja Tolkien. Vastakohtana uudemmat fantasiat kuten Hunger Games, Siilo, Potter, jotka ovat toisella tavalla dystopioita. Itärannan seittien maailmassa on enemmän satua ja vähemmän taistelua ja actionia.

Sasu: ”Pidän tämän kaltaisista scifeistä!”

Pidin kovasti. Itärannan ilmaisu on niin kaunista ja tässä tapauksessa ehkä hieman liiankin koukeroista, mutta silti ymmärrettävää. Hänen mielikuvituksensa on hurjaa ja jättää meille lukijoille tilaa itse myös miettiä miltä näyttää ilmagondoli ja vesilähetin. Vaikka perusfiilis kirjassa on utuinen ja vähän pelottavakin niin toivoa on aina. En ole hirveästi sci-fiä lukenut mutta selkeästi pidän tämän tyylisistä kuten olen tykännyt Harry Pottereista ja Tolkienista. Välillä on mukava hypätä mielikuviksen varaan ja ihan toisenlaiseen maailmaan. En lukisi näitä pelkästään mutta vaihteluna virkistäviä. (Lue Sasun arvio Teemestarin kirjasta.)

Teemestarin kirja on Emmi Itärannan esikoisteos.

Teemestarin kirja on Emmi Itärannan esikoisteos.

Pirjon kommentit työkiireiden keskeltä

Teksti on kyllä hyvinkin sujuvaa ja helppolukuista, mutta aika usein tuli tuttu tunne. Löysin paljon yhtymäkohtia kirjoihin, joita olemme lukeneet, myös Harry Potterista tutut kuolonsyöjät. Monta kertaa kysyin MIKSI ja vastaus jäi lähes aina avoimeksi. Mihin erilaisia merenantimia käytettiin, miten iso hämähäkki pysyi vuosikymmeniä elossa ja oliko se oikeasti ajatteleva, mitä olivat ihmiset (kuvittelin heidät ihmisiksi), olivatko hekin jokin muu laji, miksi ihmeessä kudottiin verkkoja jne. Koko ajan ilmassa oli uhan aiheuttama pelko. Loppukin jäi avoimeksi, tuhoutuivatko kaikki vai pääsikö joku pakenemaan saarelta.  Oliko koko kirja sittenkin vain tekstinkertojan painajaisuni?

Airin kommentit lomamatkalta

Emmi Itärannan kirja on juuri sellainen, josta olisin halunnut keskustella lukupiirin kanssa. En ole koskaan ollut fantasiagenren ystävä, eikä tämäkään kirja muuttanut käsitystäni. Yksityiskohdissa on paljon kiehtovaa kuvausta, seitit, vesilamput jne. Ja onhan koko kirjassa vahva ajattelun vapauden, mielikuvituksen, unelmoinnin (?) eetos. Tulkitsisin myös, että seksuaalisen yhdenvertaisuuden eetos. Mutta liian paljon synkkiä käytäviä, kulkemista paikasta toiseen. Ehkä olisi syytä lukea Teemestarin kirja.

Yhteenveto

Kirsin Book Clubin perinteinen peukutus tuotti seuraavan tuloksen: 4 ylös, 4 semiä ja 4 alas. Tällä saa asteikollamme kolme tähteä ⭐️⭐️⭐️.

Kudottujen kujien kaupunki oli taas erinomainen valinta lukupiirikirjaksi, kiitos Teoksen tj Nina Paavilaiselle suosittelusta! Mielipiteet hajaantuivat lähes kaikessa. Oliko kuvaus  visuaalisesti kaunis vai synkkä, pimeä ja kylmä? Oliko hyvin kirjoitettu, scifi-reseptiä orjallisesti toistava vai ihan liian koukeroinen? Oliko hyvä vai huono asia, että kaikkea ei selitetty? Arvelimme, että Emmi kirjoittaa tälle jatkoa, koska niin moni asia jäi auki.

Keskustelussamme todettiin myös, että Kudottujen kujien kaupungissa on hyvä pohjustus elokuvaan ja vielä parempi peliin, joten huhuu Supercell ja pienemmät pelintekijät, nappaatteko tästä uuden maailmanmenestyksen?

Kiitos Venla Silanterälle ja Helsingin Akateemisen myymäläpäällikkö Christel Björkmanille uudistusten esittelystä. Niistä lisää blogissa avajaisten yhteydessä.

Kiitos Venla Silanterälle ja Helsingin Akateemisen myymäläpäällikkö Christel Björkmanille uudistusten esittelystä. Niistä lisää blogissa avajaisten yhteydessä.

ARVONTA

Haluatko sinä minun kevyesti luetun kappaleeni Kudottujen kujien kaupunkia? Kerro kommenttikenttään maaliskuun 2016 aikana, miksi kirja kiinnostaa sinua, niin olet mukana arvonnassa. Voittajan nimi ilmoitetaan aprillipäivänä  (arvonta ei ole aprillipila!) Kommentoinnissa täytyy ilmoittaa sähköpostiosoite, mutta se ei näy julkisesti, vaan on vain minulle, jotta saan yhteyden voittajaan!

 • Emmi Itäranta
 • Kudottujen kujien kaupunki
 • Teos, 2015
 • ISBN 9789518515930
Kommentit
 1. Aikki
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Päivi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Niina
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Helena
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Hannna
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. MarikaOksa
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Tea
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Tea
 8. Nina
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi