Enni Mustonen: Emännöitsija – Syrjästäkatsojan tarinoita, osa 3

Kolmannessa Syrjästäkatsojan tarinassa, joka on saanut nimen  Emännöitsijä, Ida on Jean Sibeliuksen järjestämänä saanut emännöitsijän pestin Albert Edelfeltin ateljeerissa. Aino Sibelius on ollut tätä työpaikkaa vastaan tuntien Edelfeltin naisseikkailut. Ida kokee itsenäisen huushollinpidon vapauttavana , vaikka välillä onkin kestittäviä herravieraita aamuun asti. Edelfeltin kuollessa Ida on raskaana ja tukeutuu jälleen Topeliusten entisen emäntäpiika Irenen apuun. Tämä lähettää Idan Topeliuksen Eva-tyttären kanssa Tukholmaan yksinäisten äitien synnytyslaitokseen Villa Vallmohon. Siellä syntyy Idan tytär Kirsti. Peitetarinan mukaan lapsen isä, Idan aviomies, on äskettäin kuollut merillä.

Elisabethinkadun eli Liisankadun ja Nikolainkadun eli Snellmaninkadun kulmaus.

Nykyisen Liisankadun tienoot ovat jo tuttuja Sibeliusten lapsenpiika-ajoilta. Lukija saa taas paljon tietoa Kruunuhaasta ja Helsingin keskustasta vuosisadan vaihteessa. Ida on edelleen innokas oppimaan ja saa kirjastokortin Kansankirjastoon. Hän käy myös Ateneumissa taidenäyttelyissä. Mahtava lähde kirjasarjan todellisuuteen on Syrjästäkatsojan tarinoiden Facebook-sivut. Sinne on koottu taustatietoa Edelfeltin taiteilijakavereista, henkilääkäri J W Runebergistä (sama kuin Topeliuksella), Kansankirjastosta ja Edelfeltin ateljeerin pohjapiirustuksestakin.

Facebookista löytyy selvitystä talossa oikeasti tuolloin asuneista Konni Zilliaccuksesta ja leskipastuurska Anna Richteristä. Talossa on ollut Lotta Hyvösen mankelihuone, ja Edelfelt onkin maalannut Pyykinpesijättäret-taulun. Ida silitteli taulussa kuvattuun tapaan Albert-herran paitoja pyykkituvalla. Ida suostui Albert-herran malliksi ja voimme kuvitella näkevämme hänet Edelfeltin Venuksen temppeli -grafiikassa.

Albert Edelfeltin Venuksen temppeli.

Albert Edelfeltin Pyykinpesijättäret-taulun pyykkituvassa Idankin voi ajatella käyneen taiteilijan pyykkiä pesemässä.

Lue näistä linkeistä, mitä kirjoitin sarjan aikaisemmista osista: Paimentyttö ja Lapsenpiika sekä juttu Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan seuraavasta, neljännestä osasta nimeltään Ruokarouva.

Lisää Albert Edelfeltistä voit lukea näistä kirjoista: Anna Kortelaisen Virginie ja Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen Nainen parvekkeella.

  • Enni Mustonen
  • Emännöitsijä
  • Otava, 2015
  • ISBN 9789511292142

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *