Enni Mustonen: Lapsenpiika – Syrjästäkatsojan tarinoita, osa 2

Varpu löysi Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoista yhtymäkohtia oman sukunsa historiaan ja innostui lukemaan kaikki viisi ilmestynyttä osaa. Lue ensin, mitä hän kirjoitti sarjan ensimmäisestä osasta Paimentyttö.

Sarjan toinen osa on nimeltään Lapsenpiika, ja sen tarina vie Idan Topeliuksen tyttären suosituksesta 18-vuotiaana lapsenpiiaksi Helsinkiin Elisabetinkadulle (Liisankatu) Sibeliuksen perheeseen. Samassa pihapiirissä asuu sattumalta karjapiika-aikojen vanha ihastus vossikkakuski Elias Helenius, joka haluaisi Idan mukanaan Amerikkaan. Lähtö tulee kuitenkin niin äkkiä, että Elias matkaa sinne ilman Idaa. Myöhemmin Sibeliukset muuttavat Keravalle ja siellä Ida kokee jotakin rakkauden tapaista naapurin Teutorin kanssa. Hän antaa kuitenkin rukkaset, kun haluaa elämältään lampuotin vaimon raskasta työtaakkaa parempaa tulevaisuutta.

Signe Branderin kuva edellisen vuosisadanvaihteen Kruunuhaasta, Mariankadulta.

Kirjasarja antaa mahtavasti tietoa arkisista tavoista, työstä ja miten työntekijöiden ja työnantajien välillä kotitalouksissa toimittiin. Idan ura kulkee luultavasti hyvin tavanomaista polkua pikkupiian askareista aina vaativampiin työtehtäviin. Sibeliukset ovat jatkuvassa rahapulassa. Isä-Janne viftaa mieluusti Kämpissä taiteijaporukassaan. Muutto Keravalle on hyödyllinen siksikin, että maalaiskodissa saadaan ruokatarpeita omasta pihasta. Idan Ireneltä saama oppi Topeliusten puutarhassa on hyvässä käytössä. Aino Sibeliuksen äiti Elisabeth Järnefelt on tärkeä tuki, kun vaikeudet koettelevat tyttären perhettä ja samalla Idaa.

Ei se Johanssonska suotta ollut Kenraalskaa kehunut! Elisabeth-rouva oli viisas ja toimelias nainen ja rupesi heti panemaan huushollin asioita järjestykseen. Minä sain vielä samana päivänä kontrahtini, ja pestirahana maksettiin 10 markkaa. Kenraalska lähetti minut viemään papinkirjani pastorinkansliaan, kun huomasi, että sekin asia oli hoitamatta.

Elisabeth Järnefelt perheensä ympäröimänä 1890-luvun lopussa. Istumassa oikella Aino Sibelius, sitten ”kenraalska” ja hänen tuolinsa käsinojalla istumassa Jean Sibelius.

Kirjasarjaan liittyy Facebook-sivusto Syrjästäkatsojan tarinoita, jossa on todella paljon lisätietoa kaikista kirjojen henkilöistä ja tapahtumista. Sivulle pääset esim. tästä (klik).

Lue juttu Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan seuraavasta osasta nimeltään Emännöitsijä, niin tiedät, miten Idan tarina jatkuu!

  • Enni Mustonen
  • Lapsenpiika
  • Otava, 2014
  • ISBN ISBN 9789511285373

Kommentoi