Frank Martela: Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja

artikkelikuva

”Mikä tekee elämästämme hyvän, onnellisen ja merkityksellisen?” kysyy Frank Martela Valonöörit-kirjan kannessa. Ei mikään hepponen aihe ratkaistavaksi puolen tunnin julkistusesityksessä tai edes yhdessä kirjassa. Mutta Frank on tarttunut aiheeseen reippaasti ja toteaakin, että kirja on tässä elämänvaiheessa, 33-vuotiaana, hänen paras mahdollinen vastauksensa kysymyksiin: Mitä on olla ihminen ja miten elää hyvä elämä?

Frank Martela veti pikakurssin valonööriydestä Gummeruksen järjestämässä julkaisutilaisuudessa 26.3.2015

Frank Martela veti pikakurssin valonööriydestä Gummeruksen järjestämässä julkistustilaisuudessa 26.3.2015

Filosofi Frank Martela on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopistosta ja ollut vierailevana tutkijana Rochesterin yliopistossa. Hän työskentelee Filosofian Akatemiassa. Tilaisuuden aluksi hän mainitsee oppi-isikseen Esa Saarisen ja itseohjautuvaisuusteorian kehittäjän, Richard RyaninValonööri-kirja edustaa maailmalla suosittua genreä, science helpiä, joka on käytännönläheinen ja konkreettinen opas, mutta jolla on vankka tieteellinen pohja. Frank totesikin, että kirja sisältää vain vähän hänen omia ajatuksiaan, ennemminkin hän on toiminut suodattimena toisten ajatuksille.

Valonööri-termi tulee englannin sanasta lightneer. Frank oli kuullut termin ensimmäistä kertaa Michiganin yliopistosta liiketaloustieteen professorin Jane Duttonin suusta ja innostunut kerrasta. Duttonin mukaan valonööri on ihminen, joka ”säteilee valoa ympärilleen. Hän on myönteisyyden ja myötätunnon majakka.” Termin loppuosa tulee insinööriydestä, jolla viitataan siihen, että sisäinen valo siirtyy myös käytännön tekemiseksi. Molempia osioita tarvitaan kasvussa valonööriksi.

Frank avaa mielenkiintoisesti sisäistä motivaatiota, mikä on ulkoisen motivaation vastakohta. Ei siis keppiä eikä porkkanaa, vaan sellaista tekemistä, minkä motivaatio kumpuaa ihmisen sisältä ja jota on valmis tekemään riippumatta ulkoisista palkkioista tai rangaistuksista. Sisäistä motivaatiota Frank on aiemmin käsitellyt esimerkiksi Eduskunnan tulevaisvaliokunnan julkaisussa (lataa nro 3/2014 tästä). Nyt teoriaan on tullut  vapaaehtoisuuden, kyvykkyyden ja läheisyyden lisäksi hyväntekeminen, joka on Frankin oma lisäys ja jonka tieteelliselle todistamiselle hän on nyt omistautunut.

Valonööri on henkilö, joka toimii elämässään sisäisen motivaationsa johdattamana sen sijaan, että vain alistuneena toteuttaisi ulkoapäin tulevia odotuksia.

Pitkin kirjaa Frank kertoo lainaamiaan tarinoita, ja antaa paljon havainnollisia esimerkkejä omasta elämästään. Tarinat elävöittävät ja ennen kaikkea tekevät teorioista helposti ymmärrettäviä ja muistettavia. Kirjan lukuisat harjoitukset auttavat lukijan pohtimaan omaa elämäänsä ja askeleitaan valonööriyden tiellä.

Loppukaneetiksi julkistustilaisuudessa Frank toteaa, että onnellisuus on huono päämäärä elämälle. Onnellisuus on parempi sivutuotteena, kun keskitytään merkitykselliseen elämään. Hän muokkaa vielä John Lennonin tunnetun lauseen (”Life is what happens to you while you´re busy making other plans.”) valonööri-muotoon:

Happiness is what happens to you while you´re busy doing meaningful things / Onnellisuus on mitä sinulle tapahtuu, kun keskityt tekemään itsellesi merkityksellisiä asioita.

Minä liikun työssäni hieman samoilla kentillä kuin Frank ja moni asia kirjassa on tuttua. Valonööri terminä oli toki aivan uutta ja sen ympärille kehitetty malli hyödyllinen ja käyttökelpoinen. Pysähdyin useassa kohdassa miettimään omaa elämäntilannettani, sisäistä motivaatiotani ja omia valintojani. Kirjan harjoitusten tekemisestä on taatusti hyötyä ihan jokaiselle!

Valonööri on helppolukuinen ja suositeltavaa luettavaa kaikille hyvästä elämästä kiinnostuneille. Kirja tarjoaa ajatuksia ja oivalluksia jokaiselle, mutta sitten tuleekin se haasteellinen osuus matkalle valonööriksi: mitkä ovat ne käytännön muutosaskeleet, jotka ensimmäiseksi toteutat arjessa!

On parempi olla oma itsensä, koska kaikki muut ovat varattuja.

Frank Martela on omienkin sanojensa mukaan osannut miettiä omaa brändinrakentamistaan. Erottuva on!

Frank Martela on omienkin sanojensa mukaan osannut miettiä omaa brändinrakentamistaan. Erottuva on!

  • Frank Martela
  • Valonöörit - sisäisen motivaation käsikirja
  • Gummerus, 2015
  • ISBN 9789512098965

Kommentoi