Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu – vuosisadan homoromaani?

Kaikki mikä sinulle kuuluu, Garth Greenwellin ylistetty esikoiskirja. ”Älyllinen ja runollinen”, siteerataan Jari Tervoa kirjan kannessa. ”Kirjallisuuden historian kaikkien aikojen 12 eroottisimman romaanin joukossa” lainataan Esquire-miestenlehteä takakannessa.

Kirja alkaa tapahtumilla Sofian Kulttuuripalatsin miestenhuoneessa. Greenwell kuvaa ympäristöä niin taitavasti, että mieleeni piirtyvät kylmät kaakelit ja kosteannuhruiset lattiat, tummat katseet ja hintaneuvottelut käymäläkoppien katveessa. Kiihko on vallannut kirjan kertojan, Bulgariaan juuri saapuneen amerikkalaisen opettajan, joka kysyy auttavalla bulgariallaan, kolko ti e, kuinka iso sinä olet. Nuori Mitko näyttää ja se on opettajan menoa.

Mies oli pitkä ja laiha mutta leveäharteinen, ja hänellä oli sotilaallisen lyhyiksi ajellut hiukset, hyvin suositut Sofiassa nuorilla miehillä, jokta haluavat ylikorostaa maskuliinisuuttaan ja näyttää jotenkin rikollisilta.”

Kaikki mikä sinulle kuuluu tuntuu tutulta, aivan kuin olisin kuullut tai lukenut tarinan ennenkin. Tavallaan olenkin, sillä tunnistan opettajan, joka on saapunut vieraaseen kulttuuriin ja viehättyy paikalliseen, kauniiseen, nuoreen ihmiseen. Hän on ollut esimerkiksi kollegani Latviassa, expat-yhteisön jäsen Vienamissa ja vaikkapa lapsieni koulun opettaja Thaimaassa. Jotkut näistä suhteista ovat olleet kestävää laatua, mutta paljon on tapauksia, joissa expat-osapuoli on korviaan myöten rakastunut ja paikallinen näkee expatissä vain pankkiautomaatin. Tai sitten pelissä on vain seksi ja sen hinta, sillä ei ole väliä, onko kyseessä hetero- tai kirjan tavoin homosuhde.

Tuttuja ovat myös kaiut aiemmista sukupolvista. Isien pahat teot arpeuttavat lapset, lastenlapset ja vieläpä lapsenlapsenlapset. Väkivaltaa, hylkäämistä, latistamista, pettämistä, pettymystä. Kirjan opettaja pohtii sukunsa tarinaa, omaa nuoruuttaan ja ennen kaikkea omia valintojaan. Ja kun hän on päättänyt, että ei lankea enää, niin Mitko ilmaantuu taas.

Jos tarina ei yllätäkään, niin kirja on silti helmi. Garth Greenwell on Harvardin kasvatti ja valmistunut samasta kirjoittajakoulusta kuin John Irving, kyllä hän osaa kirjoittaa. Kokonaisuus on tavattoman hallittu ja tasapainoinen. Lauseet ovat kauniita sekä englanniksi (kuuntelin osan Garthin itsensä lukemana Storytelistä) että Juhani Lindholmin suomennoksessa. Teksti soljuu, kuvailee tunnetiloja ja ympäristöä vaikuttavasti. Ihan kuin olisin käynyt Bulgariassa. Tuntuu, että olen ollut kärpäsenä katossa opettajan asunnossa, niin olohuoneen sohvalla kuin makuuhuoneen puolellakin. Mitkon näen myös, hänen luisevaksi käyvän hahmonsa, läpitunkevan katseensa ja lohjenneen etuhampaansa. Hänen avoimuutensa ja salaperäisyytensä.

Harvoin olen nukkunut niin sikeästi ja melkein keskeytyksettä; olin hänen sylissään kuin lapsi tai rakastettu – tai oikeammin kai niin kuin vanki tai saalis.”

Kaikki mikä sinulle kuuluu jakaantuu kolmeen osaan: Mitko, Hauta ja Vitsaus. Kertoja/Opettaja kohtaa Mitkon ja kirjan jännite kantaa heidän suhteensa ympärillä. Matkan varrella kertoja pudottelee täydentäviä palasia, aivan kuin selittäisi omaa himoaan ja suhteen seurauksia. Rakenne toimii loistavasti. Kaikkea ei kerrota, mutta juuri sopivasti, jotta voin itse täydentää sitä. Toisaalta kaikki on niin hiottua, että kaipaan hieman särmää, sellaista Kissani Jugoslaviaa. Mainostettu homoeroottisuus on tyylikästä, mutta vaikeaa minun on sitä arvioida. Eroottisuus ei ole se, mistä tämä kirja jää mieleeni. Yhtyisin ennemmin Tervon adjektiiveihin, älykäs ja runollinen.

Plussaa annan vielä tekstin välissä oleville bulgarian kielen lauseille. Ne ovat kiinnostavia ja kuvaavat vieraaseen maahan muuton yhtä puolta, kun vähitellen alkaa saada tuntumaa kieleen. Iso miinus sen sijaan kirjan nimestä. Kuinka monta näitä kirjoja pitää olla, jotka alkavat sanalla kaikki! Kaikki mikä sinulle kuuluu, Kaikki se rakkaus mikä sinulle kuuluu, Kaikki se mitä en muista, Kaikki se valo jota emme näe.

Mutta onko tämä vuosisadan homoromaani kuten mainosteksteissä ehdotetaan? Kirja on ollut ehdolla monen palkinnon saajaksi ja tuoreimpana se valittiin voittajaksi The British Book Award for Debut of The Year -sarjassa. Minustakin Kaikki se mikä sinulle kuuluu on erinomainen kirja ja suosittelen sitä lämpimästi. Se muistuttaa Mario Vargas Llosan Tuhma tyttö – tai John Irvingin Minä olen monta –teoksia eli vaikuttavassa sarjassa painitaan, mutta ehkä tässä ei vielä ole kyse vuosisadan parhaasta, mutta ehkä vuosikymmenen. Kukin arvottakoon oman lukukokemuksensa mukaan!

Lisäykset:

Lisäys: Garth Greenwell tavattu 11.5.2017 kustantajan tilaisuudessa. Ihan valtavan symppis kaveri! Hän toivoi, että kirjalla olisi ”universal value” eli että se nousisi ilmeistä teemaansa laajemmaksi ja syvemmäksi tarinaksi. Sen se tottavie tekee! Puhuimme myös siitä, kuinka expat-elämä voi paljastaa ulkopuolisuuden tunteen, joka saattaa olla totta myös kotikonnuilla. So true.

Garth keskusteli Helsinki Litissä Jari Tervon kanssa. Vaikka olin jo kuullut Garthia kustantajan tilaisuudessa ja jutellut hänen kanssaan (ja ottanut selfien!) sekä Louisvillestä, tupakanviljelystä sekä ulkomailla asumisesta, niin kirjan anti syveni entisestään Jari Tervon hienojen kysymysten ansiosta.

Garth oli mitä sympaattisin tyyppi! Onneksi olin kirjoittanut yllä olevan arvioni kirjasta ennen hänen kohtaamistaan, niin se perustuu kirjaan eikä kirjailijan charmiin!

Keskustelu oli minulle Helsinki Litin huippuhetki! Ja mikä hienointa, se on tallennettu Yle Areenaan, joten suosittelen lämpimästi nauttimaan siitä tästä linkistä.

Helsinki Lit 13.5.2017 Garth Greenwell ja Jari Tervo


Lisää homorakkaudesta kertovia kirjoja löytyy Pride-jutustamme KLIK

 • Garth Greenwell
 • Kaikki mikä sinulle kuuluu
 • Nemo, 2017
 • What Belongs to You, 2016
 • ISBN 9789522403483
Kommentit
 1. Avatar photo Minna
 2. Tuulevin lukublogi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Tuulevin lukublogi
    • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. hdcanis
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Niina
 5. Tiina / kirjaluotsi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Amma
 7. Elegia
 8. Reeta / Les! Lue!
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 9. Minna Vuo-Cho
 10. Linnea
 11. Katriina

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *