Geir Tangen: Maestro – murhaaja kuin kapellimestari

Ruotsalaiset dekkaristit ovat olleet hyvin suosittuja; ovat kuuluneet myös minun lukulistalleni. Norjalaisiin en ole aiemmin muistaakseni tutustunut ja niinpä puhtaasta mielenkiinnosta valitsin norjalaisen Geir Tangenin esikoisteoksen Maestro luettavakseni. 1970 syntynyt Geir Tanger on opettaja, kirjailija ja erittäin suosittu rikoskirjojen bloggaaja (Bokbloggeir.com). Hänen 2016 julkaistun esikoisteoksensa Maestron käännösoikeuksia on myyty 15 maahan, ja suomeksi teos ilmestyi Otavan kustantamana maaliskuun 2017 alussa.

Geir Tangen julkaisi kirjansa omakustanteena tammikuussa 2016, mutta jo kuukautta myöhemmin eräs Norjan suurimmista kustantamoista, Gyldendal, teki sopimuksen kirjailijan kanssa.

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Maestro on kuvaava nimi teokselle: Kuin kapellimestari johtaa orkesteriaan, kirjan murhaaja suunnittelee murhansa niin, että ne näyttävät lähes sinfonian johtamiselta suurelle orkesterille.

Murhaaja ilmoittaa sähköpostilla tulevista murhista aina muutamaa päivää ennen Viljar Ravn Gudmundssonille. Gudmundsson on paikallislehden toimittaja norjalaisessa pikkukaupungissa, ja hänen mielenkiintonsa toimittajan työhön on hiipunut hänen muutamia vuosia ennen kyseisiä murhia kirjoittamaansa skandaalikirjoitukseen ja sen seurauksiin.

Gudmundsson välittää murhaajalta saamansa sähköpostiviestit poliisille. Rikostutkija Lotte Skeisvoll alkaa johtaa murhien tutkimusta. Gudmundsson tutkii myös omalla tahollaan murhia, koska hän olettaa olevansa syy siihen, miksi murhia tapahtuu. Masentuneen Gudmundssonin ja lahjakkaan, mutta sosiaalisilta taidoiltaan kömpelön Lotten yhteistyö ja avunanto sujuu kohtalaisesti, koska he tuntevat toisiaan kohtaan ammatillista arvostusta.

Tangenin dekkari kuvattuna Sofi Flygaren maalaus taustanaan. Eijan mielestä maalaus voisi kuvata Maestron toista tutkijaa.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia?

Gudmunssonin ja Lotten henkilöhahmot ovat hyvin uskottavia, vaikkakin mielestäni Lotte muistuttaa hieman Stieg Larssonin Lisbeth Salanderia. Kirjassaan Geir Tangen ei käyttänyt liikaa sivuja Gudmundssonin ja Lotan yksityiselämän kuvaamiseen, mutta riittävästi ja teki heistä molemmista mielenkiintoisen persoonan. Näin kirjailija mahdollisti useiden dekkareiden kirjoittamisen heistä päähenkilöinä, ja uskoakseni näin tulee myös tapahtumaan, onhan kustantaja Gyldendal ostanut myös oikeudet tuleviin sarjan kirjoihin.

3. Onko juoni vetävä? Ajankohtainen?

Maestrossa kulkevat rinnan vuoden 2010 ja 2014 tapahtumat. Aluksi on hieman vaikea hahmottaa, mitä yhtäläisyyttä näillä tapahtumilla on, mutta Geir Tangen rakentaa ja vie juonta eteenpäin hyvin mielenkiitoisesti. Hän antaa lukijalle kokonaiskuvan ymmärtämiseksi aina pienen palan kerrallaan, ja lukijan aprikoitavaksi jää, miten ja miksi tämä tieto tulee vaikuttamaan murhien selvittämiseen.

4. Säilyykö kiinnostus loppuun asti?

Maestro pitää lukijansa mielenkiinnon yllä viimeiseen sivuun asti; ei tule tarvetta lukea keskivaiheilla koko aukeamaa vain silmäillen. Dekkareita lukiessaan mieli alkaa tehdä omia päätelmiä syyllisestä, mutta Tangenin Maestrossa jännitys säilyy loppuun asti. Maestron rikokset myös kestävät aikaa eli ne olisivat voineet tapahtua 20 vuotta sitten tai vasta 20 vuoden päästä. Geir Tanger ei myöskään korosta murhien raakuutta. Melkein voisi sanoa, että kuvaillessaan murhapaikkaa hän kirjoittaa vain sen mikä on olennaista tietää, lähes kliinistä kuvausta. Sen sijaan murhaajan oma ajatusleikki tulevasta murhasta on lähes runollista kuvausta.

5. Millaisia tunteita kirja herätti?

Maestro ei herättänyt minussa suurta tunnekuohua tai suuria pohdintoja.

6. Kenelle suosittelet kirjaa? Arvio?

Päivi Kivelän suomennos on hyvää, rikasta kielenkäyttöä ja tällaisenaan voin suositella Maestroa dekkareiden ystäville, jotka haluavat rikoksien ympärille myös lihaa pureskeltavaksi. Kirja kuuluu teoksiin, jotka pitää lukea yhdeltä istumalta.

Tähtiä annan neljä, viidennen olisin antanut Gudmundssonin ja Lotten persoonien syventämisestä.

 

 • Geir Tangen
 • Maestro
 • Otava, 2017
 • Maestro, suomentanut Päivi Kivelä, 2016
 • ISBN 978-951-1-30727-3
Kommentit
 1. Avatar photo Kirsi Ranin
  • Päivi
 2. Tea
  • Avatar photo Kirsi Ranin
  • Avatar photo Eija Rintala

Kommentoi