Hans Rosling: Faktojen maailma – kirja, joka muuttaa maailmankuvaasi

Kirisn Book club keskusteli Faktojen maailmasta upouudessa Oodissa.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävän väestön osuus on

a) lähes kaksinkertaistunut?

b) pysynyt lähes ennallaan?

c) lähes puolittunut?

Oliko vastaus sinulle aivan selvä? Kokeilepa vastata Hans Roslingin Faktojen maailma -kirjan alussa olevaan kysymyspatteristoon, joka käsittelee maailman kehitystä.

Jos vastaat samoin kuin 12.000 ihmisen otos keskimäärin vastasi vuonna 2017, sait 12 kysymyksestä 2 oikein. Tästä joukosta kukaan ei saanut 12/12 ja vain yksi sai 11/12, hänkin Ruotsista, jossa Rosling on ollut paljon julkisuudessa. Surkeita tuloksia, etenkin jos olet Nobel-palkittu tai lääketieteen tutkija, joita vastaajien joukossa oli. Jopa simpanssit saavat arvaamalla parempia tuloksia kuin 14 maan koulutetut ihmiset keskimäärin! Miten ihmeessä me voimme olla näin pihalla?

Ruotsalainen lääkäri Hans Rosling (1948 – 2017) on vuosia yrittänyt avata maailman päättäjien silmiä. Faktojen maailma on hänen testamenttinsa, jonka hän on koonnut yhdessä poikansa Ola Roslingin ja miniänsä Anna Rosling Rönnlundin kanssa. Hans Rosling on avannut lukuisille yleisöille tilastoja ja vääntänyt heille rautalangasta, että suuri osa asioista maailmassa on menossa parempaan suuntaan.

Keskustelin Faktojen maailmasta kahdessa eri lukupiirissä. Ensin business-kirjapiirissä, jossa totesimme Roslingin maailmanjaon neljään tulotasoon konkreettiseksi ja kuvaavaksi. Faktojen maailma pitää lukea jo siitä syystä, että saa tämän käsitteistön omaan maailmankuvaansa. Huomasin itsekin ajattelevani hyvin vanhentuneesti kehittyneistä länsimaista ja kehittyvistä talouksista, vaikka olenkin asunut muutamassa kehitysapua saavassa valtiossa ja nähnyt heidän laajan tulohaitarinsa miljonääreistä hökkelikyliin.

Oleellista on, että emme jaa maailmaa kahteen, sillä useimmiten eniten porukkaa tai ilmiöitä on juuri näiden ääripäiden välillä. Mutta meille on niin kovin tyypillistä rakentaa draamaa tuomalla esiin hyvää tai pahaa, eikä tutustua faktoihin. Mediakin saa ääripäistä suosituimpia klikkiotsikoita.

Siinä on kuitenkin paradoksi: kuvaa vaarallisesta maailmasta ei ole koskaan levitetty tehokkaammin kuin nyt, vaikka maailmassa ei ole koskaan ollut väkivaltaa ja turvattomuutta niin vähän kuin nyt.” Pelkovaisto, sivu 121

Business-kirjapiirin joukolle asioiden ”sanity check” on tuttua muutoinkin, mutta kirja muistutti jälleen tosiasioihin nojaamisen tärkeydestä esimerkiksi päätöksenteossa. Muutama myönsi, että kirja oli hyvä, mutta ei niin ihmeellinen kuin oli odottanut. Mutta toisaalta oli kirjan perusteella tehty jo työmatka Indonesiaan ja valittu rahastokohteita. Maailmankuva oli siis avartunut.

Kirsin Book Club sai Oodi-oppaakseen Hanna Hopean.

Faktojen maailma oli myös Kirsin Book Clubin joulukuun kirja, vuorossa 99. lukupiirikirjamme.

Oli myös aika juhlistaa Kirsin Book Clubin 8-vuotista taivalta (perustettu 13.12.2010) ja siksi siirsimme lukupiirikeskustelumme juuri avattuun keskustakirjasto Oodiin.

Ensin poseerasimme auditoriosssa, jota saa käyttää avoimiin tilaisuuksiin.

Kirsin Book Club aloitti kokoontumisensa tutustumalla Oodiin. Elettiin vielä kirjaston ensihetkiä, joten pääsimme tutustumaan tiloihin, jotka kaikki eivät vielä olleet avoinna yleisölle. Paljon oli tapahtunut sitten edellisen vierailun, jonka sain tehdä elokuussa rakennustyömaalle (lue juttu vierailusta). Joka kulmauksella ihastelimme uutta. Kun oppaamme Hanna Hopea pyysi valokuvausposeerauksissa sanomaan ”Oodi”, niin siinä oli mukana liikutuksen säveltä.

Testasimme myös vihertuoleja.

Kirjasta olimme vaikuttuneita. Oli meillä kyllä eräs, joka ei millään meinannut uskoa faktoja, mutta sitä pontevammin me muut puolustimme Roslingin näkemystä. Tarkasti oli kirja luettu.

Nykyään ihmiskunta on jälleen kerran pääsemässä tasapainoon. Vanhempien lukumäärä ei enää kasva. Uusi tasapaino on kuitenkin dramaattisesti erilainen kuin vanha tasapaino. Uusi tasapaino on miellyttävä: tyypillisillä vanhemmpilla on kaksi lasta, joista kumpikaan ei kuole. Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa me elämme tasapainossa.” Viivasuoruusvaisto, sivu 103.

Oodissa on monia kiehtovia lukunurkkauksia. Keskustelemmeko seuraavan kerran keinutuoleissa?

Myös meitä neljään tuloluokkaan perustuva jako puhutteli. Joukossamme on useita, jotka ovat asuneet maissa, joissa osa porukkaa on vielä toisessa tuloluokassa eli tienaavat noin USD 4 per päivä. Sellaisia henkilöitä meillä on Keniassa ja Vietnamissa ollut töissäkin, matkalla kovasti kohti kolmatta tuloluokkaa. Kirjan ansio on sujuvan tekstin lisäksi havainnollistavat kuvat, pallodiagrammit. Tosin me kritisoimme, että kuvat olivat suttuisen oloisia mustavalkokuvia huokoisella paperilla, kun meidän mielestämme faktat olisivat ansainneet kunnon paperin ja värikuvat.

Oodin korkein kärki, samalla tasolla kuin eduskuntatalon sisäänkäynti.

Faktojen maailma tarjoaa kymmenen selitystä, miksi faktat eivät uppoa meihin olivatpa kuinka uskottavasta lähteestä tahansa. Mukana on ääripääajattelun lisäksi esimerkiksi taipumuksemme odottaa huonoja uutisia, oletuksemme, että asiat etenevät lineaarisesti tai vaikkapa asioiden yleistäminen. Kirja vilisee havainnollistavia esimerkkejä, joten monta asiaa oppii, jos vain lukee avoimin mielin.

Keskustelun lomassa nautimme Kirsin Book Clubin 8-vuotissynttäreiden kunniaksi Oodi-leivokset.

Nostoja keskustelustamme:
  • ”Kirja kannattaa lukea pätkissä. Minä luin nopeasti yhteen pötköön, siksi aion nyt palata ajatuksella.”
  • ”Ei kannata muodostaa mielipidettä liian nopeasti. Ensiksi olin kirjan suhteen skeptinen, mutta sitten aloin uskoa faktoihin.”
  • ”Minun on vaikea uskoa tätä, ovatko nämä luotettavia tilastoja?” Muut kuorossa: ”Kaikki pohjautuu YK:n tai luotettavien tutkimuslaitosten dataan!”
  • ”Mikä on maailmassa uutinen? Faktat eivät pääse esille, kun ketään ei kiinnosta pieni kehitys.”
  • ”Aluksi minäkin epäilin, mutta nyt pidän, että maailman ihmisten jako neljään tuloluokkaan on tosi toimiva.”
  • ”Minulle jäi parhaiten mieleen Roslingin miekannieleminen.” Muut kuorossa: ”Joo, kuvottavaa!”
  • ”Kirjan visuaalisuus on onneton, mutta kannattaa mennä tutustumaan Roslingin gapminder.org -sivustoon, jossa kaaviot, kuvat ja muu lisämateriaali ovat katsottavissa.”
  • ”Ehkäpä minäkin alan sulaa. Laitan mieheni lukemaan tämän!”
  • ”Faktojen maailman luettuani katson uutisia eri silmin.”
  • ”Tämän kirjan lukeminen lisää medialukutaitoa.”
  • ”Virkistävää lukea faktoihin perustuvaa kirjaa.”
  • ”Tunnistan, kuinka me arvioimme liian nopeasti oman näkökulmamme kautta ilman, että tarkistamme asioita.”
  • ” Faktojen maailma rauhoittaa ja antaa toivoa. Luin tähän perään Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin Selviytymisoppaan ja koen päivittyneeni melkoisesti.”

Kirsin Book Clubin ryhmäkuvassa 18.12.2018 eturivissä vasemmalta Päivi Jääsaari, Kirsi Ranin, Liisa Honkavaara, Piia Fredrikson, Eija Rintala ja Airi Vilhunen. Takarivissä vasemmalta Minna Väisälä, Varpu Olsonen, Raila Luhtala, Marja Castren ja Maija-Riitta Mustonen. Yritimme sanoa ”Oodi” hymyillen, jos ihmettelet ilmeitämme!

Peukut nousivat jälleen ylös ja suosittelemme Faktojen maailmaa kaikille maailmankuvan päivittämiseen.

Ai juu, jutun alun oikea vastaus on C eli viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä on puolittunut.

Kiitokset Anna-Maria Soininvaara, Kari Lämsä ja Hanna Hopea Kirsin Book Clubin kokoontumisen mahdollistamisesta Oodissa. Oli hieno kierros ja kirjataivaalliset puitteet!

Katso tästä, mitä muuta olemme Kirsin Book Clubissa lukeneet yhdessä eli 99 lukuvinkkiä!

  • Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnberg
  • Faktojen maailma
  • Otava, 2018
  • Factfulness, 2018
  • ISBN 978-951-1-30371-8

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *