Hanya Yanagihara: Pieni elämä – iso ja järkyttävä tarina

Päivitys 29.5.2019

Suomi on tuore jääkiekon maailmanmestari. Altavastaajaksi ajateltu joukkue voitti finaalipeleissä Ruotsin, Venäjän ja Kanadan. Joukkue pelasi saumattomasti yhdessä ja Jukka Jalosen valmentajataitoja ylistetään laajalti, miten hän kykenikään saamaan NHL:n ulkopuolisista pelaajista niin paljon irti.

Eräs yksityiskohta on noussut esiin. Maalivahtina loistanut Kevin Lankinen kertoi haastattelussa, että osa joukkueesta pelaa pleikkaa ja ”on meillä sellainen pieni kirjapiirikin”. Kevinillä itsellään oli matkalukemisena Hanya Yanagiharan Pieni elämä, rankka ja vaikuttava tarina kuten voit lukea Sasun vuonna 2017 kirjoittamasta jutusta alta:

 

Voi huh, normaalisti luen kirjoja illalla sängyssä, jotta nukahtaisin edes jotenkuten. Kun nyt laskin Hanya Yanagiharan Pienen elämän sylistäni, niin tunne oli yhtä aikaa voipunut, järkyttynyt mutta myös yltäkylläinen ja onnellinen. Onnellinen siitä, että joku voi kirjoitaa näin hienon ja vaikuttavan teoksen. Unta tosin piti odotella puolisen tuntia tunnekuohun jälkeen.

Pieni elämä kertoo neljän opiskelijanuorukaisen ystävyydestä ja heidän elämänpoluistaan. Eniten kirjassa keskitytään kuitenkin Juden elämään. Hyvin traumaattisen lapsuuden ja nuoruuden elänyt nuori mies päätyy arvostetuksi juristiksi, mutta traumat näkyvät hänen jokapäiväisessa elämässään vahvasti.  Liikaa näitä traumojen aiheuttajia sekä  seurauksia ei voi paljastaa tuhoamatta lukuelämystä. Kirjassa ei vatvota näitä nuoruuden tapahtumia, ne selviävät pitkin kirjaa harvakseltaan, kun Jude pystyy niistä kenellekään kertomaan.

Tunteet, pelot ja demonit voi tuntea melkein itsekin, niin realistisesti ne on kerrottu. On ahdistavaa ymmärtää, miten hirveät seuraukset voi esim. hyväksikäytöllä olla, miten se tuhoaa itsetunnon ja koko ihmisen kyvyn elää ns. normaalia elämää. Miten muisti ei jätä rauhaan, vaikka nykyinen elmäntilanne olisi miten hyvä tahansa.

Pieni elämä on upea kertomus näiden miesten ystävyydestä ja välillä haasteistakin. Rakkaudesta, välittämisestä ja etenkin lähimmäisen auttamisesta. Miten paljon Jude tarvitsikaan apua ja miten uskomattoman runsaasti hän myös sitä sai, vaikkei aina sitä halunnut ottaakaan vastaan. Olisiko tosielämässä edes mahdollista, että niin moni ihminen sitoutuisi noin vahvasti auttamaan toista – toivottavasti olisi.

Pieni elämä on rankka kirja, mutta samaan aikaan niin hienosti kirjoitettu, että yli 900 sivua vain koukuttaa lukemaan eteenpäin.  Tämä on ehkä vaikuttavin romaani moneen vuoteen, mitä olen lukenut, ei tarinan traagisuuden takia vaan ainoastaan niin hienon kuvauksen ja kirjoitustyylin ansiosta. Tarina etenee verkkaisesti mutta pitää sisällään niin moninaisia nyansseja ilosta, surusta ja vihasta ja ihmismielestä että se aivan pakahduttaa lukijan.

Tätä tarinaa joutuu – tai saa – pureskella pitkään.

Viisi tähteä ehdottomasti!

Hanya Yanagihara vieraili keväällä 2017 Helsingissä. (Kuva Kirsi Ranin)

43-vuotias Hanya Yanagihara on neljännen polven havaijilainen, vaikkakin syntynyt Los Angelesissa. Taustaltaan hän on erityisesti matkailuun erikoistunut toimittaja ja kustantaja. Hän sai tunnustusta jo esikoisromaanistaan The People in the Trees, joka julkaistiin vuonna 2013.  Seuraava eli Pieni elämä (A Little Life) onkin sitten ollut varsinainen arvostelu- ja myyntimenestys ja se oli mm. Booker Prize -ehdokkaana. Kirjailija vieraili keväällä 2017 Helsingissä ja tapasi lukijoitaan. Pieni elämä -kirjan teemoja ovat Hanyan mukaan yksinäisyys, ystävyys, rakkaus ja kärsimys. Tallensimme tilaisuudessa pienen videon kirjailijasta, kun hän kertoi, miten menestys on muuttanut hänen elämäänsä, katso tästä.

  • Hanya Yanagihara
  • Pieni elämä
  • Tammi, 2017
  • A Little Life, suomentanut Arto Schroderus, 2015
  • ISBN 97895132191771
Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi