Helena Karihtala-Koski: Sisustajan käsikirja

The home is the best word there is.” –Laura Ingalls Wilder

Helena Karihtala on sisustussuunnittelija, joka tunnetaan klassisesta tyylistään, mikä yhdistelee ennakkoluulottomasti niin edullisia löytöjä kuin designiakin. Sisustajan käsikirja on suunnittelijan esikoisteos, jossa hän antaa hyviä neuvoja kotiprojekteihin, tietoa pintamateriaaleista ja värien käytöstä.

Kirjan alkulehdillä kehotetaan tunnustelemaan kirjan paperia, silittämään sen kantta, sillä kirja on tehty rakkaudella, työtunteja laskematta ja miettimällä asioita huolella, katsottu kaukaa ja taas läheltä, pohdittu värisävyä ja mietitty, mistä lukija pitäisi.

Emme olleet vielä tutustuneet ensisivun kehotukseen, kun kollegani kanssa kirjan julkistamistilaisuudessa saimme kirjat käteemme ja huudahdimme kuin yhdestä suusta –aah, mikä uuden kirjan tuoksu. Ensimmäisten sivujen kääntäminen toi ilmoille valloittavasti paperin ja painomusteen huumaavan tuoksun. Kun kirjan avaa ensimmäisen kerran, se tunne on ainutkertainen, se ei enää toistu. Seuraavilla kerroilla kirjasta saa irti jo aivan muuta.

Helena Karihtala-Koski

Helena Karihtala kertoi kirjan prosessin alkaneen pari vuotta sitten törmättyään kadulla valokuvaaja Ulla-Maija Lähteenmäkeen, joka ehdotti kirjan tekemistä.

Sisustajan käsikirjaan Helena on valinnut kymmenen suunnittelukohdettaan eri vuosilta. Hän kertoi myös, miten halusi valottaa omaa asumisfilosofiaansa oman kodin ja vapaa-ajankodin esittelyllä.

Olen tutustunut sisustussuunnittelija Helena Karihtalan suunnitteluprojekteihin lähinnä asuntomessuilla ja olen pitänyt hänen mutkattomista ratkaisuistaan, joskin niissä on aina ollut myös yllätyksellisyyttä. Kuten viime vuonna Seinäjoella Kannustalon Pohjamaa-talon lukuisat mustat yksityiskohdat.

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki kertoikin, miten Helenan sisustustyyli kestää aikaa. ”Hämeenlinnan asuntomessuilla kymmenen vuotta sitten esitelty Kannustalon Vihervaara olisi hyvin voinut olla mukana kirjassa, ja samassa asussa. Vaikuttamatta vanhalta.”

Uusimäki kertoo myös hauskan tarinan miten asiakkaat menivät keittiöostoksille mukanaan kuva Kannustalon keittiöstä esittäen toiveen ”haluamme samanlaisen tunnelman”. Helena Karihtalalla on loistava taito luoda koteihin lämmin ja mutkaton tunnelma.

Suunnittelutyötä tehdessään Helena miettii, miten arkisten askareiden tekeminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Materiaaleja ja tekstiilejä valitessa hän ottaa huomioon toiveet helppohoitoisuudesta ja kestävyydestä. ”Pyrkimyksenäni on esittää asiat siten, ettei sisustaminen itsessään ole liian vakavaa, mutta että rakentamisessa ja remontoimisessa on omat lainalaisuudet, joita pitää noudattaa.”

Kirjassa Helena käsittelee sisustamisen eri teemoja. Jokaisessa kymmenessä kohteessa on aina joku yksi huomioitava asia, jota on avattu hieman enemmän. Pintojen ja kalustevalintojen rinnalla tärkeässä osassa nousevat kirjan osuudet valaistuksesta ja taiteesta.

Valkoisen vaikea valinta

Pinnat-osiossa avataan värisuunnittelun vaativaa maailmaa. Väriskaala on niin laaja, että jo pieni virhe sävyvivahteen valinnassa saattaa rikkoa kokonaisuuden. Jopa valkoisen seinämaalin valinta voi mennä helposti pieleen, sillä värikartasta löytyy valtavasti erisävyisiä valkoisia maaleja. Ehkä tästä syystä seinille usein tulee valituksi niin sanottu maalarinvalkoinen. Värinä se on neutraali ja moneen tilaan sopiva, mutta valintana myös hieman tylsä.

Helena Karihtala kertoo viihtyvänsä keittiössä. Hänestä ruoanlaitto perheelle ja ystäville on kivaa puuhaa varsinkin viikonloppuisin, kun siihen on enemmän aikaa. Siksi hän kokeekin keittiön ja kodinhoitohuoneen suunnittelun mielenkiintoisena. Siinä mietitään materiaalien lisäksi tilankäyttöä, toiminnallisuutta, ulkonäköä ja budjettia.

Paikka taiteelle

Ilahduttavasti Helena Karihtala, itsekin taiteen ystävä, on ottanut taiteen yhdeksi kattavaksi teemaksi. ”Taiteen sijoittaminen tilaan antaa asunnolle täyteläisyyttä, jota yksin huonekaluilla ja tekstiilivalinnoilla ei välttämättä saavuteta. Minulla on ollut projekteja, joissa koko kodin värimaailma ja tyyli on rakennettu yksittäisen taulun ympärille”, kertoo Helena Karihtala.

Sisustajan käsikirja ei jää ensimmäisen lukukerran jälkeen hyllyyn pölyttymään, vaan antaa aihetta palata tarkentamaan asioita, mutta ennen kaikkea selailemaan ja inspiroitumaan kauniista kuvista.

Kirjan kuvat Ulla-Maija Lähteenmäki ja Martti Järvi, kuvien käsittely Viola Minerva Virtamo, ulkoasu Johanna Luoma-Tuominen, tekstien editointi Hanni Maula.

Jutun kuvat Cozy Publishing, Kannustalo ja Maija-Riitta Mustonen.

  • Helena Karihtala
  • Sisustajan käsikirja
  • CozyPublishing, 2017
  • ISBN 978-952-7054-35-2

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *