Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Tartuin Henry Marshin Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta –teokseen hiukan epäillen, sillä kirjan aihe vaikutti haastavalta. Marsh on neurokirurgi, jolla on jo pitkä ja menestyksekäs ura takanaan. Epäily hälveni jo muutaman luetun sivun jälkeen, sillä kirja vei todellakin mukanaan! Vaikka lukija joutuu keskelle hyvin yksityiskohtaisia selostuksia aivoleikkauksista, mahdollinen pahoinvointi vaihtuu kasvavaan mielenkiintoon. Aivot ovat ihmisen elin, joka säätelee meidän jokaisen toimivuutta. Samalla ei voi kuin ihmetellä miten joku pystyy niin vaativiin ja puolen millin tarkuudella tapahtuviin toimenpiteisiin!

Kirja on sujuvasti kirjoitettu (suomentanut Ulla Lempinen), hyvin rehellinen ja selkeä kuvaus kirurgin urasta ja työpäivistä. Erityisesti kertomukset epäonnistumisista havahduttavat, koska niillä on usein katastrofaaliset seuraukset, joku mahdollisesti halvaantuu, jää kärsimään kovia kipuja ja lopulta kuolee järkyttyneet ja surun murtamat omaiset ympärillään. Usean tunnin ja  vaikean leikkauksen jälkeen kirurgin on kohdattava ei vain itsensä ja epäonnistumisensa vaan myös potilaan omaiset ja kerrottava heille pahimmat mahdolliset uutiset.

“Jokainen kirurgi kantaa sisällään pientä hautausmaata, jonne hän vetäytyy aika ajoin rukoilemaan. Tuosta katkeruuden ja katumuksen tyyssijasta hänen on etsittävä selityksiä epäonnistumisillleen” René Leriche. La philosophie de la chirurgie, 1951.

Kirurgeistä saa usein kovin kylmäkiskoisen ja hyvin vaikeasti lähestyttävän kuvan. Tämä ei päde Harry Marshiin lainkaan. Hän on myötätuntoinen, välittävä ja suhtautuu lämmöllä sekä potilaisiinsa ja myös apulaislääkäreihin, joita hän kouluttaa. Marsh kertoo myös avoimesti elämänsä vaikeista hetkistä kuten poikansa sairaudesta, äitinsä syövästä ja kuolemasta sekä ongelmista silmänsä verkkokalvon kanssa, mikä olisi voinut aiheuttaa sokeutumisen. Hänestä on tärkeää muistaa että huippukirurgikin on tavallinen ihminen.

Henry Marsh, kuva Simon Clark

Osaksi hänen inhimilliseen asenteeseensa on vaikuttanut hänen tiensä lääkäriksi. Hänellä ei ollut minkäänlaista kiinnostusta lääketieteeseen, opiskeli Oxfordissa valtiotieitä, filosofiaa ja taloustieteitä. Onnettoman rakkauden vuoksi hän lopetti opiskelun ja lähti pohjoisenglantilaiseen kaivoskaupunkiin potilasavustajaksi. Tämä ahdistava ja ankea kokemus vei hänet lääketieteen opintoihin. Kirurgi hänestä tuli kun juuri valmistuneena pääsi seuraamaan neurokirurgista leikkausta.

Seuraamani leikkaus ei ollut niinkään tyyni tekninen toimenpide vaan pikemminkin metsästystä, missä saaliina oli aneurysma. Ensin ajojahti: kirurgi hiipii varovasti syvällä potilaan aivoissa piilottelevaa aneurysmaa kohti. Sitten kliimaksi, kun hän sai aneurysman kiinni, vangitsi sen ja tappoi kiiltävällä, jousitetulla titaaniklipsillä pelastaen siten potilaan hengen. Lisäksi leikkauksessa oli kyse aivoista, tuosta salaperäisestä ajatusten ja tunteiden syntysijasta, kaikesta siitä mikä ihmiselämässä on tärkeää. Aivot tuntuivat minusta yhtä suurelta arvoitukselta kuin tähdet yötaivaalla ja maailmankaikkeus ympärillämme. Leikkaus oli tyylikäs, tarkka, vaarallinen ja syvästi merkityksellinen. Mikä voisi olla hienompaa kuin ryhtyä neurokirurgiksi, ajattelin. Minut valtasi kummallinen tunne, että juuri tätä olin tietämättäni halunnut koko elämäni. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. ”(s.27)

Kuka uskoisi, että kirja neurokirurgin työstä olisi best seller -ainesta, mutta näin vain on! Hienosti ja mielenkiintoisesti kirjoitettu kirja. Eri aivoleikkaukset on kuvattu selkeästi ja yksinkertaisesti joten näin maallikonkin on varsin helppoa ymmärtää mitä tapahtuu. Leikkausten eteneminen on jännittävää ja tulee samanlainen tarve kuin jännitysromaanissa saada tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Henry Marsh tulee Helsinki Lit -tapahtumaan ja aion ehtiä kuuntelemaan kirjan vielä englanniksi Storytelistä.


Lue myös muut juttumme Helsinki Litiin saapuvien kirjailijoiden uutuuksista:

Muita juttuja sairaalaympäristössä:

  • Henry Marsh
  • Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta
  • Kustantamo S&S, 2017
  • Do No Harm, 2015
  • ISBN 9789515241153

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *