Jenni Pääskysaari: Tyttö, sinä olet

unnamed-3

Äitini Sirpa, teinityttärieni mummi, ei ole satukirjavaiheen jälkeen ostanut tytöille muita kirjoja kuin mitä heidän lahjatoivelistoillaan on ollut. Niinpä oli yllätys, kun hän tuli meille Jenni Pääskysaaren Tyttö, sinä olet -kirjan kanssa.

Äitini oli lukenut kirjasta ja ajatteli, että se olisi, kuten kirjan takakansi lupaa, ”voimakirja kaikille tytöille”. No, kumpikaan meidän neideistämme ei innolla tarttunut kirjaan. Vanhempi sanoi, että hän ei usko, että Jennin kirjassa olisi mitään enempää kuin Kaz  Cooken Girl Stuffissa. Kyseinen australialainen teiniopas on samaa sukua Jennin kirjan ajatusmaailman kanssa, mutta kattaa ajatusten ja tsemppaamisen lisäksi valtavan määrän käytännön neuvoja hiusten hoidosta tunne-elämän koukeroihin ja seksielämän aloittamiseen. Mutta Girl Stuff onkin kooltaan moninkertainen verrattuna Tyttö, sinä olet -kirjaan. Vanhempi tytär suostui kuitenkin pyynnöstäni lukemaan Jennin kirjan.

girl3

Tyttären kommentit olivat napakat. Hänestä kirjassa puhuttiin hyvistä aiheista. Käsittelytapa hänen mukaansa oli ensin fakta, sitten valmennuspuhe to do -listan muodossa. Hän kaipasi syvällisempää paneutumista käsiteltyihin aiheisiin, mutta kevyempää otetta. Esimerkkitarinat olivat hänen mielestään parasta antia. Kuvitus oli kuulemma ok, mutta laimea. Totesi itsekin, että arvioasetelma on vähän epäreilu, kun hän on kokenut Girl Stuffin niin kiinnostavaksi, hauskaksi ja informatiiviseksi. ”Pitäisi olla todella ihmeellinen teos, joka sen ylittäisi!”

Moni on kuitenkin ollut todella kiinnostunut, sillä Tyttö, sinä olet on ollut kevään 2015 myydyin lasten- ja nuortenkirja Suomessa. Aivan valtava hienoa, sillä Jenni kirjoittaa tärkeistä aiheista. Tytär sanoikin, että nämä ovat sellaisia kirjoja, joita ei osteta itse, vaan äidit ostavat tyttärilleen oppaiksi, kun tyttäret tulevat teini-ikään. Hän muisteli, että Girl Stuff oli ollut erityisen kiinnostava ja tärkeä juuri 11-13 -vuotiaana. Jenni Pääskysaaren haastattelun (HS 15.5.2015) mukaan Tyttö, sinä olet on kohdennettu 10-17 -vuotiaille tytöille. Minusta siinä on itsetuntokannustusta  ihan kaikille ikäryhmille, mutta herkässä murrosiässä on tarve kuulla kelpaavansa omana itsenään vielä suurempi. Meidän kulttuurissamme ei kehuja, positiivisuutta ja kannustusta voi olla liikaa, ja siihen on kaikki mahdolliset apuvälineet ovat tervetulleita!

unnamed-2Toimivaa kirjassa oli se, että sitä voi lukea sieltä täältä, poimia itseä sillä hetkellä eniten kiinnostavat jutut. Joskus voi lukea vain tunnettujen henkilöiden kertomia tarinoita, toisella kerralla poimia aforismit, kolmannella kerralla perehtyä Jennin ohjeisiin.

Jenni käsittelee kirjassa isoja teemoja kuten rohkeus, erilaisuus, itsevarmuus, rehellisyys. Jokaiselle on omistetty yksi luku, joita kirjassa kaiken kaikkiaan on 41. Se tarkoittaa, että kullekin teemalle on omistettu ainoastaan 1-3 pientä sivua, joten kyseisen teeman käsittely on erittäin tiivistä, joissain kohdin pinnallista raapaisua. Toteamukset ja valmennuslauseet seuraavat toisiaan, tunteisiin vedotaan lähinnä tunnettujen ihmisten tarinoissa. Välillä Jenni patistaa suorastaan päsmäröivään tyyliin, mutta esimerkiksi ”Myrkytön”-lukuun se sopii oikein hyvin.

Jenni Pääskysaari. Kuva Dorit Salutskij 2014.

Jenni Pääskysaari. Kuva Dorit Salutskij 2014.

Mietin, että kuinka suuri tarve tyttöjen itsetunnon vahvistamiselle tänä päivänä onkaan, kun tutut teinitytöt ja nuoret naiset ovat niin kovin varman oloisia ja uskovat hyvin terveellä tavalla mahdollisuuksiinsa. Paljon enemmän epäröintiä ja itsensä vähättelyä minä kohtaan keski-ikäisten naisten joukossa kuin näiden upeiden nuorten keskuudessa! Mutta realiteetit voi aina palauttaa mieleen vilkaisemalla vaikkapa Congrats, you have an all male panel -kuvablogiin, tai muistelemalla tänään odotushuoneessa kohtaamaani viisivuotiasta tyttöä, joka hyvin tiesi, mitä kaikkea hän ei vielä osaa. Ja kyllä oman 15-vuotiaan loputon peilin edessä valmistautuminenkin samasta ilmiöstä kertoo.

Tyttö, sinä olet -kirjassa korostetaan sitä, että jokainen tyttö on ainutlaatuinen, rakastettava ja kelpaa juuri omana itsenään. Tämän viestin soisi välittyvän ihan kaikille naisille, iästä riippumatta!

unnamed-4


Juttu on osa kirjabloggareiden naistenviikkotempausta, josta voit lukea lisää tästä. Mitäpä, jos Jennin nimpparin kunniaksi kehuisimme yhden tytön tai naisen tänään, antaisimme positiivista palautetta, kannustaisimme ja sanoisimme ”Rakastan”. Lähdethän mukaan?

11700779_10153083281372998_3739830004237527742_o

 • Jenni Pääskysaari
 • Tyttö, sinä olet
 • Otava, 2015
 • ISBN 9789511202851
Kommentit
 1. Jonna / Kirjakaapin kummitus
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Kia/ Luetaanko tämä?
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Kia/ Luetaanko tämä?
    • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Krista / Lukutoukka

Kommentoi