Jojo Moyes: Jos olisit tässä – jatkaa menestysteoksen tarinaa

Jojo Moyes

Jojo Moyesin kirjoittama jatko-osa Kerro minulle jotain hyvää -menestyskirjalle

Jojo Moyes kirjoitti kyyneleitä kirvoittaneen rakkaustarinan Me Before You / Kerro minulle jotain hyvää, jossa pikkukaupungin tyttö Louisa palkataan neliraajahalvaantuneen Willin seuralaiseksi. Menestykseen tottuneen Willin elämänilo on kateissa ja Louisa yrittää synnyttää merkitystä Willin rajoitettuun maailmaan. Tunteet roihahtavat ja loppuratkaisu  ei ole onnellinen.

Luin Kerro minulle jotain hyvää -kirjan ja blogiarvioni lopussa totesin, että tuskin luen jatko-osaa, jonka tiesin olevan tulossa. Arviosta  voit lukea, miksi en ollut niin innoissani. Vähitellen olen kuullut monilta, kuinka he ovat pitäneet kirjasta. Jopa äitini ja hänen lähes kahdeksankymppiset ystävättärensä ylistivät kirjaa ihanaksi. Olin yllättynyt, sillä luulin, että se kolahtaisi vain alle kolmekymppisiin!

Niinpä tartuin jatko-osaan nimeltään After You / Jos olisit tässä, kun kaipasin kevyttä luettavaa. Kirja alkaa tilanteesta, jolloin Willin kuolemasta on kulunut parisen vuotta ja Louisa on muuttanut Lontoseen ja on lentokentän pubissa töissä. Arki ei tunnu kovin antoisalta ja Louisa kokeekin pettäneensä Willin häneen kohdistamat toiveet unelmien tavoittelusta.

Me Before You oli käännetty hieman erikoisesti Knimeksi erro minulle jotain hyvää.

Me Before You oli käännetty hieman erikoisesti nimeksi Kerro minulle jotain hyvää.

Jojo Moyes toteaa kirjan kiitoksissa, että hän ei ollut suunnitellut kirjoittavansa jatko-osaa, mutta fanit tinkasivat tietää, mitä Louisalle ja muille Willin lähipiiriläisille tapahtui Willin itsemurhan jälkeen. Kerro minulle jotain hyvää on ollut melkoinen myyntimenestys ja siitä on tulossa leffa kesällä 2016, joten jatko-osan kirjoittaminen oli ainakin kaupallisesti perusteltua.

Jos olisit täällä etenee yhtä sujuvasti kuin edeltäjänsäkin. Positiivista on se, että menneissä ei ryvetä, vaan tapahtumat ovat osa historiaa, joka vaikuttaa nykyhetkeen, mutta kukaan ei ole jäänyt täysin sen vangiksi, ei Louisakaan. Juoni etenee koukuttavasti Louisan uusien kuvioiden mukana, joita on yllin kyllin. Ongelmia on työpaikalla, Willin rahoilla hankittu asunto ei tunnu kodilta ja yhtenä iltana sattuu onnettomuus. Hössöttävät vanhemmat astuvat kuvaan, samoin sisar, eli brittichicklitin perushahmot.

Vielä suurempi yllätys soittaa yhtenä iltana ovikelloa, nuori tyttö, joka väittää olevansa Willin Lily-tytär. Pitääkö Louisan pitää hänestä huolta vai heittäytyä romanssiin juuri tapaamansa miehen kanssa vai kenties ottaa mielenkiintoinen työtarjous New Yorkissa vastaan? Jojo Moyesia täyttyy ihailla siinä, että hän kykenee pitämään nämä kaikki tapahtumalinjat selkeinä ja toimivina! Mutta niinhän se on oikeassakin elämässä, välillä tapahtuu paljon ja monella elämän sektorilla.

Kerro minulle jotain hyvää -elokuva on tulossa teattereihin kesällä 2016.

Kerro minulle jotain hyvää -elokuva on tulossa teattereihin 8.7.2016.

Luin Jos olisit täällä ihan mielelläni, mutta ei se erotu perusviihdekirjallisuudesta mitenkään erityisesti. Jos Kerro minulle jotain hyvää pakotti miettimään elämän perusarvoja, niin Jos olisit täällä menee paljon tavallisempia latuja. Poikkeuksen tekee kaksi juonihaaraa, joista toinen pysäyttää yllättävyydellään ja toinen, joka ärsyttää suunnattomalla typeryydellään.

Yllättävää on Lilyn joutuminen kiristyksen kohteeksi. Syyt ovat hyvin tästä päivästä ja Jojo kuvaa tilannetta erinomaisen todentuntuisesti. Koska kyseessä on rankka asia, niin se tuntuu kuin episodi olisi väärässä kirjassa, sillä sen perusteet, analysointi ja selviytyminen jäävät tässä valitettavasti kovin kevyelle käsittelylle. Toivottavasti episodi toimii etenkin nuorilla lukijoilla herättävänä esimerkkinä.

Havahduttavaa oli myös lukea Louisan äidin itsenäistymispyrkimyksiä. Äiti on reilu viisikymppinen, mennyt kuuntelemaan naishistorian luentoja ja herännyt vaatimaan tasa-arvoa. Sen ilmentymänä hän jättää säärikarvat ajelematta, mikä on Louisan isälle kauhistus, samoin kuin se, että juhlissa tarjotaan ostokakkua. OMG! En usko, että Suomesta löytyisi samanikäisiä naisia, jotka olisivat noin avuttomia, jotka eivät olisi koskaan olleet edes kaupassa ilman aviomiestään. Eipä niitä ole myöskään englantilaisten tuttujeni joukossa, mutta jostain ne vain aina hyppäävät näihin chickliteihin. Eikös Bridget Jonesinkin äiti yrittänyt jotain omaa elämää luihun kaupustelijan kanssa?

Jos olisit täällä -kirja toimi hyvin viihdelukemisena ja uskon, että se miellyttää Louisan ystäviä. Suosittelisin kuitenkin lukemaan Kerro minulle jotain hyvää ensiksi, niin jatko-osan kuviotkin avautuvat helpommin tai ainakin katsomaan leffatrailerin.

Kirjan sain kustantajalta, kiitos Gummerus!

  • Jojo Moyes
  • Jos olisit tässä, suomentanut Heli Naski
  • Gummerus, 2016
  • After You, 2015
  • ISBN 9789512402564

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *