Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen – paalulta podiumille

Kari Hotakainen sanoi Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjan julkkarihaastateluissa, että hänen tavoitteenaan ei ollut tehdä formulakirjaa, vaan ihmiskirja. Siinä mielessä hän onnistuu kirjassaan mainiosti, kuva Kimi Matias Räikkösestä laajentuu urheilusivujen ulkopuolelle.

Toisin kuin Kari Hotakainen, minä olen seurannut formuloita vuosikausia. Tarkasti ottaen 25 vuotta eli sen ajan, kun olen tuntenut mieheni. Minun osaltani se on tarkoittanut, että olen tiennyt kuskit ja tallit nimeltä, katsonut useimmat kisat ja toivonut, että suomalaiset pärjäävät. Olen ollut katsomassa formuloita paikan päällä kolme kertaa, esimerkiksi Malesian Sepangissa vuonna 2003, jolloin Kimi voitti ensimmäisen F1-kisansa.

Kun kirjaprojektista tiedotettiin, ensimmäinen ajatukseni oli, että siinä on sitten kaksi erittäin niukasti itseään ilmaisevaa miestä keskustelemassa keskenään.

Kari Hotakainen on mestari kiteyttämään sanottavansa ytimekkäästi ja kiinnostavasti. Hänen aiemmissa kirjoissaan on pureuduttu ihmisen osaan ja luonnon lakiin, kerrottu tarinoita hyvin inhimmillisestä näkökulmasta. Hotakaisen teksti on oivaltavaa, aforismien aineksia tulvillaan. Usein myös huvittavaa, mutta alta kuultaa aina syvempi elämänvire.

Kimi Räikkösen lauseista ovat jotkut päässeet t-paitojen rintamuksiin. Kisojen jälkeiset tiedotustilaisuudet ovat Kimin osalta piinallista katsottavaa. Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjassa avataan, kuinka turhauttavina kerta toisensa jälkeen samankaltaina toistuvat haastattelut Kimi kokee. Hän on paikalla ja vastaa kisa kisan jälkeen suunnilleen samoilla lauseilla. Välillä hieraisee hiestä kutiavaa niskaansa. Tämä erottaa Kimin sulavista F1-kuskeista, ja hän on tullut kuin vahingossa luoneeksi supersuositun Kimi-brändin, Icemanin, joka tokaisee:

Leave me alone. I know what to do.”

Kirja alkaa vetävästi. Kotona annoin miehen lukea sen ensiksi ja hän kommentoi ensimmäisen 100 sivun aikana useasti, kuinka hyvin Hotakainen kirjoittaa. Totesi myös, että tekstissä oli hänellekin – formulafanille – uutta tietoa.

Vahvin henkilöbrändi on aina totta ja siksi vahinko. Heikoin on rakennettu, ulkokohtainen, opittu ja opeteltu. Kimi on luomu, jääkylmästä vedestä nostettu, maan uumenista tullut, Espoon Karhusuolla syntynyt.” sivu 39.

Totta tosiaan, kirjan imu on puoleen väliin asti vahva. Kimin lapsuutta ja perheoloja käydään laajemmin läpi kuin vain sen kuuluisan ulkovessan osalta. Perhe on ollut tiivis ja moottoriurheilu sen vahvin liima. Isä ja äiti ovat kiertäneet poikiensa kanssa karting-kisoja, korjanneet ja huoltaneet, satsanneet omien resurssiensa rajoilla.

Isä Räikkönen on nyt jo kuollut, äiti seuraa poikansa kisoja useimmiten kotisohvalta konjakkilasin kanssa. Kirjasta tulee hyvin esille arvomaailma, johon Kimi on kasvanut.

Masa teki parhaimmillaan kolmea työtä saadakseen kasaan riittävästi seteleitä, jotta pojat pystyivät jatkamaan ajamista.” sivu 144

Kun nuoruus ja ajouran alkutaipaleet on käyty läpi, alkaa tarina ohentua. Koska kyseessä on ihmiskirja, ei formulakirja, ei Kimin elämässä ajamisen lisäksi tapahdu kovin paljon muuta kuin bilettämistä. Tai ainakaan muusta ei puhuta. Hotakainen on jututtanut Kimin kaverikööriä, joista muutamat kertovat tempauksista, jotka ovat kahden promillen humalassa varmaankin vaikuttaneet loistavilta, mutta näin luettuna ovat yksinkertaisesti älyttömiä. Jää vahva tunne, että Kimin kanssa tehdyistä retkistä ei kannata puhua, jos haluat edelleen olla lähipiirissä. Ja jos joku kööristä on puhunut Hotakaiselle, niin kirjailijan sensuuri on iskenyt siinä vaiheessa.

Kimi Räikkönen on ihminen, joka pitää sanansa. Hän on lojaali. Siksi hänen luottamuksensa pettäminen on pahaa katsottavaa. Sen on nähnyt vierestä hänen asiainhoitajansa Sami Visa, jonka mielestä kilttiä ja sydämellistä miestä petettiin pahasti.” sivu 148

Kimi on 38-vuotias. Kariutunut avioliitto Jenni Dahlmanin kanssa saa vain muutaman nihkeän viittauksen, muita suhteita ei edes mainita. Kun siirrytään kertomaan Kimistä Mintun aviopuolisona tai Robinin ja Riannan isänä, esiin astuu viimeinkin hymyilevä mies. Siitä Kimistä olisin lukenut mielelläni enemmän. Hän vaikuttaa rakastavalta mieheltä ja leikkeihin heittäytyvältä isältä. Myös Kimin Instagram-tilillä luodaan maailmanmestarista ihan muuta brändiä kuin Icemaniä. Tämäkö se tuntematon puoli?

Mieheni Martti eläytyi Kimin maailmaan.

Tuntematon Kimi Räikkönen on erittäin helppolukuinen teos, tehty myös niille, jotka eivät yleensä lue kirjoja. Perhealbumit on avattu, kuvia on lapsuudesta nykypäivään. Todella vaikuttava on kuva Kimistä Matti Nykäsen hyppypuvussa. Miehiä yhdistäneekin monen muun piirteen lisäksi sama itsesuojeluvaiston puute, mikä on tyypillistä extreme-lajien huipuille.

Näen sieltä etupyörien yläreunan, en sitä missä etusiipi menee. Ethän sä tavallisessakaan autossa tiedä, missä keula menee. Ja onhan se vähän hankalaa, että ollaan melkein makuuasennossa ja on helvetin kuuma. Alussa se tuntui oudolta, kun oli tottunut siihen, että mikroautossa voi heilua ja liikkua, mutta tässä olet ihan paikallasi.” sivu 214

Teoksen nimi on Tuntematon Kimi Räikkönen. Tiedän kirjan luettuani Kimistä hieman enemmän, joten katson tänään Monzan kisaa eri silmin. Kimi lähtee kisaan paalulta yli vuoden tauon jälkeen. MTV:n toimittaja Niko Juusela hehkutti aika-ajojen jälkeen: ”Kimi on jumala!” ja samaa ajattelivat kannustuksen perusteella tuhannet tifosot Ferrari-paidoissaan Monzan katsomossa.

Kimi herättää tunteita. Minulta on jo moni pyytänyt Kimi-kirjaa lainaksi. Seuraavaksi kirja menee 81-vuotiaalle äidilleni.

Kirsin Book Club keskusteli lukupirissä Helsingin Kirjamessuilla Kari Hotakaisen kanssa vuonna 2014 hänen kirjastaan Luonnon laki. Sama kuvio on odotettavissa myös tämän syksyn messuilla, jolloin olemme keskustelemassa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjasta.

 

 • Kari Hotakainen
 • Tuntematon Kimi Räikkönen
 • Siltala, 2018
 • ISBN 978-952-234-538-7
Kommentit
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 1. Laura
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Katriina
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Mari
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Tuijata
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Kirjavaras
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Tuulevin lukublogi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Minna Vuo-Cho
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 8. Elegia
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 9. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 10. Simo Sahlman
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 11. Pii
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *