Karin Erlandsson: Saarretut – tiivistä tunnelmaa pikkukaupungissa

Karin Erlandssonin edellisen romaanin Kuolonkielot ilmestyttyä Kirsin Book Club osallistui kesällä 2016 nettilukupiiriin tuon romaanin tiimoilta. Arviomme kirjasta ja tapahtumasta voit lukea täältä.

1. Mikä on romaanin rikos ja kuka sitä selvittää?

Saarretut on itsenäinen jatko-osa Kuolonkieloille. Myös Saarretuissa tapaamme pikkukaupunkiin muuttaneen toimittaja-Saran, hänen työtovereitaan paikallislehden toimituksesta sekä laajan joukon kaupungin asukkaita. Kuolonkieloissa selvitettiin murhaa, Saarretuissa rikos tapahtuu vasta kirjan puolivälin jälkeen, joten kyse on enemmän romaanista rikoksen ympärillä kuin perinteisestä dekkarista. En halua spoilata, joten jätän yksityiskohdat tulevien lukijoiden itsensä selvitettäväksi. Merkittävä tekijä tapahtumien kuvauksessa on päivästä toiseen jatkuva lumentulo, joka katkaisee kaikki yhteydet ulkomaailmaan, ja väliin sähkötkin.

2. Ovatko henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Henkilöt taitavat olla tavallisuudessaan melko edustavia pikkukaupungin asukkeja. Pinnan alla todellisuus on kuitenkin yhtä säröinen kuin siellä missä ongelmat ovat näkyvämpiä. 

 – Miksi sinä oikeastaan menit äidin kanssa naimisiin?
Hän ei tiennyt itsekään, mistä kysymys putkahti. Jollakin tavalla lumi muutti kaiken. Hän oli aina pohtinut asiaa, mutta ei ollut koskaan aiemmin rohjennut kysyä.
– Niin oli paras, Gunnar vastasi kohottamatta katsettaan.

Menneet tapahtumat – sekä lähimenneisyden että vuosikymmenten takaiset – heijastuvat romaanihenkilöiden toimintaan.  Minkäänlaista suuntaa tulevaisuuteen Saralle näyttävät vain raskaana oleva kollega toimituksesta ja vihjaukset orastavasta kiinnostuksesta toisen kollegan suuntaan. 

3. Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Tämän romaanin viehätys ei minusta ensisijaisesti perustu juoneen. Toki sekin minut yllätti, ja vihjeistä huolimatta huomioni kiintyi enemmän henkilöihin ja heidän reaktioihinsa kuin varsinaisiin jännäriaineksiin. Kuten Kuolonkieloissa, Saarretuissakaan ei tapahtumia selvitä poliisi, vaan niitä seurataan laajahkon henkilögallerian kautta. Ja kun poliisi tulee paikalle, hän tulee pikkukaupungissa yksin.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Lukiessani ja erityisesti arviota kirjoittaessani jouduin moneen kertaan pohtimaan dekkarin olemusta. Saarretut ei ole perinteinen dekkari, jossa roistoa jahdataan ammatin puolesta. Se kuljettaa useaa tarinaa rinnan, ja kaikissa niissä on omanlaisensa jännite. Lopulta jonkun hermo pettää, ja tullaan tyypillisen dekkarin alkuasetelmaan. Kirjallisuuden lajityypit ovat siis päällekkäisiä ja limittäisiä, eikä kirjan laatu aina avaudu yhden lokeroinnin perusteella. 

5. Miten paljon kirjassa kuvataan päähenkilön elämää?

Saarretut kuvaa pikkukaupunkielämää, joka pinnaltaan näyttää somalta ja järjestäytyneeltä. Pinnan alla on kuitenkin monenlaisia tarinoita, eivätkä kaikki tarinat ole ollenkaan onnellisia.

6. Onko tarina raaka, ahdistava tai pelottava?

Jännitystä ja jännitteitä Saarretuissa on monella tasolla. Se ei kuitenkaan ole raaka eikä vie yöunia.

7. Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Saarretut ei ehkä vastaa perinteisen dekkarin ystävän odotuksiin. Se on oikea valinta sille, joka pitää jännityksen lisäksi erilaisten ihmisten ja heidän vuorovaikutuksensa kuvaamisesta. Saarretuissa ja sitä edeltävässä Kuolonkieloissa olisi mielestäni molemmissa ainesta muhevammaksikin lukuromaaniksi, jos ei aivan tiiliskiveksi kuitenkaan. Tällaisena sivumäärä (211) on hallittava ja nopealukuinen. Napakasti Erlandsson kuitenkin onnistuu tiivistämään tarinaan keskushenkilöistä oleellisen.

Kiitokset kustantaja S&S:lle arvostelukappaleesta.


Lue myös muut Dekkariviikko 2018 -juttumme:

  • Jo Nesbø: Lepakkomies – menestysdekkaristin esikoinen 20 vuoden takaa
  • Yrsa Sigurðardóttir: Perimä – raaka, islantilainen dekkari

  • Karin Erlandsson
  • Saarretut
  • S&S, 2018
  • Pojken. Käsikirjoituksesta suomentanut Laura Varjola, 2018
  • ISBN 978-951-52-4298-3

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *