Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia 2 – lisää vähäsanaisuutta

Sateisena päivänä, kun pitkään odotetut aurinkoiset päivät vaihtuivat koko päivän jatkuvaan sateeseen, on juuri sopiva päivä piehtaroida suomalaisessa itsesäälissä ja paneutua Karoliina Korhosen järjestyksessä toiseen Matti-sarjakuvakirjaan Suomalaisten painajaisia, joka on saanut alaotsikon Lisää vähäsanaista vertaistukea.

Ensimmäinen Matti-kirja ilmestyi viime vuonna ja oli selvästi menestys, myös englanniksi. Aamun Helsingin Sanomissa Australiasta Suomeen muuttanut insinööri kertoi jännittäneensä, ovatko suomalaiset sellaisia kuin Korhosen Finnish Nightmares -sarjakuvassa. Onneksi osoittautui, ettemme sentään. Lue, mitä kirjoitin ykkösosasta tästä (klik).

Uuden kirjan keskiössä ovat kesäpainajaiset, ja niitähän meillä riittää. Osan tunnistankin, nämä säähän liittyvät: KUN KESÄLOMAN JOKAISENA PÄIVÄNÄ SATAA ja KUN PALAAT LOMILTA TÖIHIN JA HELLEKESÄ VIHDOIN ALKAA.

Kesällä Matti matkustaa ja pelkkää painajaistahan se on. Vieraita ihmisiä on joka paikka täynnä, vieläpä vierasmaalaisia, ja aivan liian lähellä, suorastaan Matin reviirillä. Lentokoneessa nyt varsinkin ja vieraissa kaupungeissa, jossa kaiken lisäksi ihmiset ovat myös liian auttavaisia. Eikä ole yhtään helpompaa, jos LOMAKOHTEESSA ON MUITA SUOMALAISIA.

Ylipäätään, Matin elämä olisi niin paljon helpompaa, jos ei olisi ketään muuta kaupassa, jonottamassa (jonoa tosin on hankala yksin muodostaa) tai siellä lomakohteessa.

Korhosen Suomi-stereotypiat toimivat, koska hänen Matti-hahmonsa on niin aseistariisuvan sympaattinen, muutaman vedon hahmo ja silti kokonainen. Ja kyllähän Matteja Suomessa ja maailmalla liikkuu.

Matti menee aivan noloksi, jos kehutaan, mutta siitä huolimatta:  Minun sadepäiväni Matti muutti valoisammaksi. Helpottaa kun huomaa, miten paljon huonomminkin asiat voisivat olla, kuten KUN TULEE TAKATALVI. Tähän kehuun Matti voisi reagoida kirjan lopun ”suomalaisten ikiomilla emojilla”, sillä punastuvalla.

Karoliina Korhonen on graafikko, joka kertoo Matti-kirjojen syntyneen vahingossa ja kiittää kirjassaan isäänsä, joka ylepeänä käyttää Matti-hattua minne meneekin.

Karoliina Korhosen Matilla ja Suomalaisten painajaisilla on vankka fanijoukko, ja fanien tarinoita on mukana myös kirjassa. Facebookissa Finnish Nightmares -sivulla on melkein 180 000 tykkääjää.

Karoliina Korhonen kertoo Kodin kuvalehden lyhyessä haastattelussa (13/2017), että Matissa on paljon häntä itseään ja kaikki hänen piirtämänsä tilanteet ovat sellaisia, joihin hän on ainakin joskus samaistunut. ”Meillä molemmilla on esimerkiksi haasteita small talkin kanssa. Suurin ero on ehkä se, että siinä missä Matti punastuu kiusallisissa tilanteissa, minä kuittaan ne varsinkin nykyään naurulla.”

Ehkä Matillakin on vielä mahdollisuus samaan.

Kiitos kustantaja Atena kirjasta, jonka sain.

  • Karoliina Korhonen
  • Suomalaisten painajaisia
  • Atena, 2017
  • ISBN 978-952-300-320-0
Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi