Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia – vähäsanaista vertaistukea

FinnishNightmares pienennettyMatti, suomalainen jokamies. Taasko häntä pilkataan? Ei pilkata, mutta lempeästi hymyillään hänen kustannuksellaan. Vaikka voisi hän olla Maijakin, Maija Meikäläinen. Karoliina Korhosen Suomalaisten painajaisia -sarjakuvakirja ilmestyi kirjaan sopivasti Matin päivänä, ja samaan aikaan suomeksi ja englanniksi. Suomi-stereotypioita siis levitetään ulkomaan elävillekin.

Itse asiassa Karoliina Korhosen sarjakuvat syntyivät englanniksi ja netissä, jossa ne heti räjähtivät suosioon. Finnish Nightmares -facebook-sivulla on nyt yli 123 000 tykkääjää. Vähänkö kade. Blogi löytyy tästä. Karoliina Korhonen on graafinen suunnittelija ja itsekin yllättynyt sarjakuvansa suosiosta. Ohimennen olin jonkun jutun sarjakuvasta lehdissä huomannut, mutta varsinaisesti tutustuin Mattiin vasta nyt, sarjakuvakirjana ja suomeksi.

Suomalaisten painajaisia -sarjan lähtökohtana ovat kaikki mahdolliset sosiaaliset tilanteet, joissa Matti tuntee olonsa tukalaksi. Matti on Matti, koska Matti on suomalaismiesten yleisin etunimi. Sen sijaan Väinämöisen hattua harvempi enää Suomessa päähänsä laittaa. Karoliina Korhosen isä laittoi, ulkomaanmatkoilla. On hyvä tunnustaa väriä, ainakin poissa Suomesta.

Tässä on Matti. Tyypillinen suomalainen, joka arvostaa rauhaa, hiljaisuutta ja henkilökohtaista etäisyyttä. Matti yrittää parhaansa kohdellakseen muita niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan: hän antaa tilaa, eikä häiritse kanssaihmisiä höpöttämällä turhia.

Tuntuiko tutulta?

Minä olen monessa asiassa tyypillinen suomalainen, mutta kovin monesta suomalaisten painajaistilanteesta en itseäni tunnistanut. Joistakin kuitenkin: KUN SINUA KEHUTAAN (JULKISESTI). KUN SAAT PARITEHTÄVÄSSÄ PARIN, JOTA ET TUNNE. Ja se yleisin, suomalaisen painajainen asiakaspalvelusta: KUN MYYJÄ TULEE KYSYMÄÄN, TARVITSETKO APUA.

Suomalaisten painajkaiset 4

Hymyilyttikö?

Eipä juuri. Sarjakuvan tilanteet ovat niin moneen kertaan toistettuja Suomi-kliseitä, ettei juuri yllätyksiä tullut. Mutta yksi sarjakuvista nauratti SUOMALAISTEN PÄIVÄUNIA -osiossa. SAADA JOTAIN (ELI ÄMPÄRI) ILMAISEKSI. Se oli samalla tavalla hellyttävä kuin piirrosten Matti, jonka Karoliina Korhonen saa muutamalla viivalla näyttämään milloin nololta, milloin onnettomalta ja joskus harvoin onnelliselta.

Ärsyttikö?

Vähän ärsytti. Olin kuitenkin odottanut enemmän uusia oivalluksia. Pohjalaiskliseillä taiteileva PÖYRÖÖT-sarjakuva onnistuu netissä usein minua naurattamaan.

Kenelle ostaisin?

Mietin, ostaisinko englanninkielisen version ulkomaisille ystävilleni. He ovat niin usein käyneet Suomessa ja tuntevat monia suomalaisia, että stereotypiat eivät heitäkään enää yllätä. Mutta jos kesämökille olisi juhannukseksi tulossa uusia ulkomaisia vieraita, voisin ostaa Finnish Nightmaresin huussikirjaksi. Eikä tämä ole mikään mollaus, sillä huussikirjat ovat tärkeä kesäkirjallisuuden genre.

Entä Matille nimipäivälahjaksi? Piti oikein puhelimesta tarkistaa, mutta totta on; kovin vähän tunnen Matteja.

Tätä kirjaa en ostanut, vaan sain lahjaksi kustantajalta.

  • Karoliina Korhonen
  • Suomalaisten painajaisia
  • Atena, 2016
  • Finnish Nightmares , 2016
  • ISBN 978-952-300-223-4
Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin
    • Avatar photo Airi Vilhunen

Kommentoi