Madeline Miller: The Song of Achilles – ystävänpäiväarvonta!

Voita itsellesi oma kirja ystävänpäivälahjaksi!

“I know. They never let you be famous and happy,’  he lifted an eyebrow. ‘I’ll tell you a secret”
“Tell me.” I loved it when he was like this.
“I’m going to be the first,’ he took my palm and held it to his. “Swear it.”
“Why me?”
“Because you’re the reason. Swear it.”

Mikään ei ole niin vanha konsepti kuin rakkaus, olkoon rakkaus partneria, perhettä tai ystäviä kohtaan! Tänään rakkauden juhlimisen päivänä kirjoitan ensimmäisen blogiarvioni kirjasta nimeltään The Song of Achilles, jonka pääteemana on rakkaus. Madeline Miller voitti tällä esikoiskirjallaan The Orange Prizen vuonna 2012.

Antiikin Kreikan mytologiat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään. Pienenä äiti luki minulle Arto Kivimäen Odysseia lapsille iltasaduksi (joka selvästi oli äidin mielestä liian hurja ikätasolleni, sillä hän jätti paljon lukematta). Lukion Antiikin historia -projektien kanssa kiinnostukseni heräsi uudelleen.

Kun pyysin The Song of Achillesia pari vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi tiesin tasan tarkalleen minkälaisen kirjan olin pyytänyt. Tumblr:issä olin nähnyt gif-sarjoja ja kirjan lauseita esteettisissä kuvaelmissa, jotka lisäsivät kiinnostustani kirjaan. Halusin saada tietää, miksi kaikki kuohu tästä kirjasta, olisiko tarina kaiken sen arvoinen?

My father was a king and the son of kings

Kirjassa liikutaan Kreikassa antiikin ajassa, tuhansia vuosia sitten, mutta emme todellisessa vanhassa Kreikassa, vaan mytologian maailmassa. Jumalat ja jumalattaret muuttavat kuolevaisten elämää omien intohimojensa myötä, tulevaisuus on jo päätetty ja sankareilla on mahdollisuus liittyä jumalten joukkoon urotekojen myötä.

The Son of Achilles -kirjan kertoja on Homeroksen Ilias-kertomuksessa esiintyvä hahmo Patroklos. Hänen silmiensä kautta näemme hänen ja Akhilleuksen lapsuuden, nuoruuden ja keskinäisen rakkauden Troijan sotaan saakka. Vaikka Patroklos ei ollut suuri hahmo eepoksessa, niin hänellä on silti suuri vaikutus koko sotaan ja sen tulokseen.

Antiikin Kreikan aikoihin miehelle ei katsottu pahaksi että rakastaja oli mies, silloin ei tunnettu nykyisiä nimikkeitä, jota käytämme puhuaksemme LGBTQ-aiheista, vaan kyseessä oli yksinkertaisesti rakkautta. Antiikin kreikkalaisilla oli erilaiset moraalikäsitykset kuin meillä tänä päivänä esimerkiksi demokratiasta, naisten asemasta ja orjuudesta, mutta rakkauden asioissa he olivat avoimia miesten suhteen, naisilla sen sijaan ei rakastajia saanut olla.

Nykyään pidämme rakkautta normaalina, kauniina asiana. Antiikin Kreikassa rakkaus ei ollut hormonien toimintaa, vaan se oli hulluutta, joka laittoi pään täysin sekaisin. Kun oli saanut rakkauden nuolen sydämeensä, niin se oli menoa, sitä ei voinut kontrolloida! Tämän vuoksi The Song of Achilles -kirjan maailmassa, kuten antiikin tarinoissa yleisestikin, rakkaus on sekä hyvän että huonon onnen saattaja.

Arvio

The Song of Achilles on rakkaustarina, jonka kieli on kaunista ja erittäin kuvainnollista. Sen runollisuudesta tulee tunne, että lukisi Homeroksen aikalaista tekstiä. Huomio, kirja ei ole runomuodossa ja sitä on helppo lukea  Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia, kompleksia ihmisiä ja voivat toimia myös hyvänä esittelynä Iliakseen, joka tietämättömälle saattaa olla tylsää lukemista ilman taustatietoa ja kunnollista käännöstä.

Suosittelen kirjaa erityisesti niille,  joita kiinnostaa antiikin Kreikka ja/tai LGBQT-kirjat. Suosittelen myös niille, jotka ovat avoimia ehkä toisenlaiselle perspektiiville. Voit olla nuori tai vanha ja silti  nauttia kirjasta. Jotkut tarinat ovat ikuisia, kuten Troijan sodan legenda ja ne ovat säilyneet näin kauan, kun vanha sukupolvi on aina kertonut siitä nuoremmilleen. Madeline Millerin The Song of Achilles on uuden sukupolven näkemys ikivanhaan tarinaan.

Terrific. The Trojan wars and the legendary love story of Patrolus and Achilles told with all the intensity and accuracy that his world of violance, superstition and romance deserves.” The Judges of the Orange Prize of Fiction 2012

Joten tänä rakkauden päivänä, ystävänpäivänä, muista kuunnella ja kertoa oma tarinasi eteenpäin. Hyvää ystävänpäivää!

Kirre Ranin

PS. Teos on myös suomennettu nimellä Akhilleen laulu (Basam Books 2013). Suomentaja on Laura Lahdensuu.


The Song of Achilles -kirja arvottiin 19.2.2017 kaikkien siihen mennessä kommentoineitten kesken. Klikkaa tästä katsoaksesi videon arvontahetkestä. Paljastetaan kuitenkin jo, että voittaja oli Suvi T. Onnittelut!

Laitan sinulle sähköpostia saadaksesi osoitteesi.

 • Madeline Miller
 • The Song of Achilles
 • Bloomsbury, 2011
 • ISBN 9781408821985201918
Kommentit
 1. JennaO
 2. venla s
 3. Annika.J
  • Kirre Ranin
 4. Marja
 5. Suvi T
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. MarjaKoo
  • Kirre Ranin
 7. Reijo Moilanen
  • Kirre Ranin
 8. Päivi
  • Kirre Ranin
 9. Me
  • Kirre Ranin
 10. Pirjo
  • Kirre Ranin

Kommentoi