Marian Keyes: Aikalisä – kun puoliso haluaa etäisyyttä ja vapautta

Marian Keyes sai Kirsin Book Clubin kirjanmerkin vieraillessaan Irlannin suurlähettilään residenssissä Tehtaankadulla Helsingissä 7.5.2018.

Olinpa ilahtunut, kun sain kutsun Irlannin suurlähettilään residenssiin kuuntelemaan Marian Keyesiä. Tietenkin suurlähetystövierailuissa on aina hohtoa, mutta nyt erityisesti, sillä Marian Keyes on kirjailija, jonka lähes kaikki kirjat olen lukenut. Olen ostanut niitä englanninkielisinä pokkareina lomalukemiseksi tietäen, että ne nappaavat mukaansa ihmissuhdekoukeroihin, ovat hyvää kieltä ja niissä on aina myös syvällisempi taso arjen kuvauksen rinnalla.

Marian Keyes on feministi, joka nosti esiin suurlähetystöpuheessaankin, kuinka naisten viihdekirjallisuutta vähätellään. Hän on käsitellyt kirjoissaan muun muassa alkoholismia, masennusta ja perheväkivaltaa, mutta silti ne ovat chick-litiä, joka on monen mielestä pelkkää hömppää. Kun mies kirjoittaa samoista aiheista, puhutaan teoksista kansalliskirjallisuutena. Marian on koulutukseltaan juristi ja hänen kirjojaan leimaa vahvasti oikeudenmukaisuus. Niissä on kuitenkin kaikista vastoinkäymisistä huolimatta positiivinen alavire, valo loistaa aina lopuksi tunnelin päässä.

Irlannin suurlähettilään residenssissä oli näytillä The Break -kirja ja Marianin lempikarkkeja, Percy Pigejä.

Uusin Marian Keyesin kirja on nimeltään The Break, suomeksi Aikalisä. Hän kertoi, että hänen kirjojensa päähenkilöt ovat alkaneet keski-ikäistyä, sillä hän ei enää 55-vuotiaana halua kirjoittaa kolmekymppisistä sinkuista. Niinpä Aikalisän päähenkilö on yli nelikymppinen Amy, viestintätoimiston partneri, vaimo ja käytännössä kolmen tyttären äiti. Hänellä on onnellinen avioliitto Hughn kanssa, tai ainakin näin hän on kuvitellut kunnes Hugh ilmoittaa, että haluaa aikalisän avioliitosta. Kyllähän Hugh on ollut masentunut isänsä ja ystävänsä kuolemasta, mutta miksi ihmeessä hän haluaa etäisyyttä vaimoonsa, jota vakuuttaa yhä rakastavansa tai tyttäriinsä, yhteen yhteiseen, yhteen Amyn edellisestä liitosta ja yhteen kasvattityttäreen? Hugh ei myöskään ole lähdössä kiipeämään vuoria ja vaeltamaan mantereita löytääkseen itsensä, vaan hänen suunnitelmansa on lähteä Thaimaahan täysillä sinkkumiehen vapauksilla.

Amy on shokissa, yrittää estää, yrittää jaksaa tytärten vuoksi. On vihainen, raivoissaan, turhautunut ja lopulta alkaa rakentaa toisenlaista tulevaisuutta kuin on kuvitellut. Mutta elämä on kaikenlaisia yllätyksiä täynnä. Vastaan tulee kiinnostavia miehiä, kannattaisiko Amyn soveltaa aikalisän vapauksia myös omaan elämäänsä vai onko nyt aika unohtaa kaikki miehet.

Tyttärien kuviot tuovat ajankohtaista sisältöä tarinaan. Yksi tulee vahingossa raskaaksi, mistä päästään Irlannin aborttikeskusteluun, joka oikeassa elämässä kulminoitui toukokuiseen kansanäänestykseen abortin laillistamiseksi. Kirjan tarinassa käydään koskettavasti läpi, minkälaisiin tilanteisiin ja valintoihin irlantilaiset naiset ovat joutuneet välttääkseen vankilatuomion.

Toinen tytär on suosittu vloggaaja. Hän on ollut uralla vasta vuoden, mutta maailmanmerkit lähettävät hänelle kaikki uutuusmeikkinsä ja lopulta myös rahaa, kun katsojamäärät räjähtävät erään sukulaisen vierailtua vlogissa. Tämä kaikki oli mielenkiintoista luettavaa, samoin kuin Amyn työcaset, joissa käsitellään esimerkiksi, kuinka porsastelleiden julkkisten kuva kiillotetaan jälleen suotuisaksi.

Marian Keyes kirjoitti suurlähettiläs Maeve Collinsin vieraskirjaan.

Hetkittäin ajattelin, että voi, voi tätä vatvomista, mutta kun viimeinen (englanninkielisen e-kirjan) sivu kääntyi, tuntui, että jokainen juonenkäänne oli tarpeen. Olin elänyt Amyn tunnekirjossa mukana ja kasvanut hänen tekemäänsä ratkaisuun. Sillä ensimmäisten lukujen jälkeen en todellakaan olisi tukenut häntä siinä, mihin hän lopulta päätyi.

Aikalisä on elämänmakuinen teos, joka havainnollistaa, kuinka elämä ja valinnat eivät ole kovin yksiviivaisia. Se myös mariankeyesmaisesti kuvaa irlantilaista suurperhe-elämää, jossa kaikki sekaantuvat toistensa tekemisiin, mutta myös tukevat toisiaan. Marian itse sanoi tarinankerrontataitonsa salaisuudeksi sen, että heidän monilapsisessa perheessään oli oltava hyvät jutut, jos aikoi saada ollenkaan ääntään kuuluville.

Suosittelen Aikalisää nautinnolliseksi lomalukemiseksi, hetkeen, jolloin voi heittäytyä tarinan vietäväksi!

The Break on kääntynyt suomeksi Aikalisäksi.

Lue myös nämä juttumme:

  • Sophie Kinsella: Not So Perfect Life / Kuka on pomo? – onko sosiaalisen mediassa luomamme kuva totta ja ennen kaikkea onko se tavoiteltavaa?
  • Sophie Kinsella: Surprise Me / Yllätä minut – miten pitää avioliitto tuoreena ja onnellisena, jos yhteisiä vuosia on noin 70 jäljellä!
  • Ann Tyler: Äkäpussi – Shakespearen klassikko Kuinka äkäpussi kesytetään tuotuna nykypäivään.
  • Jojo Mojes: Parillisia ja parittomia – tiukoilla olevan äidin moniulotteinen tarina kohti parempaa tulevaisuutta.
  • Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää – glasgowlainen tarina yksinäisestä, nuoresta naisesta, jonka elämässä alkaa olla valoa.

 

  • Marian Keyes
  • Aikalisä
  • Tammi, 2018
  • The Break, suom. Kristiina Vaara, 2017
  • ISBN 9789513198831
Kommentit
  1. Pii
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *