Marjo Pajunen: Tiikerin sulamisaika

Tiikerin sulamisajan kannen on suunnitellut kirjailijan sisko, kuvataiteilija Mervi Pajunen.

Tiikerin sulamisajan vaikuttavan kannen on suunnitellut kirjailijan sisko, kuvataiteilija Mervi Pajunen.

Tiikerin sulamisaika on Marjo Pajusen toinen teos. Aiemmin hän on julkaissut novellikokoelman Keltainen hammasharjasyndrooma (Boheemipokkarit 2013).

”Tunnelmallinen” tulee mieleeni, jos Tiikerin sulamisaika pitäisi tiivistää yhteen sanaan. Lukija on ensi sivuilla runsaan maalailevassa kuvauksessa kypsän kesän hellepäivästä, ja yhtä runsaana teksti jatkuu lähes läpi koko kirjan.

”Taivas säteili täydellisen sinisenä, eikä pilvenhattaraakaan purjehtinut näköpiiriin madaltamaan taivaan lakea loppukesään sopivalle korkeudelle.”

Maisteltuani Pajusen tapaa – itselleni hieman vierasta – rakentaa maailmaa tekstillä joudun törmäykurssille. Tiikerin sulamista odoteltaessa syreeni kukkii loppukesällä ja ulapalla on vastaranta. En toivu järkytyksestä, vaan epäluottamus tekstiin varjostaa koko lukukokemusta kuin nopeasti noussut ukkospilvi. Maalailevuus ja koristeellisuus kielessä toimii minusta parhaiten, kun sanoja käytetään yleisesti tunnetuissa merkityksissä.

Tarina kuitenkin lähtee etenemään myös tapahtumien tasolla, ja haluan tietää mitä näille ihmisille tapahtuu. Nuoruuden ja kasvamisen kuvaus on kiinnostavaa, muttei jaksa puhutella minua henkilökohtaisesti – ehkäpä ihan vain siksi että koin tuon ajan toisin. Kaipasin myös jonkinlaista jäntevyyttä ja draaman kaarta, tai sitten en sitä vaan nähnyt. Loppupuolen traaginen tapahtuma – sen enempää juonta spoilaamatta – kuvattiin osana samaa tasaisesti etenevää kerrontaa kuin kaikki muukin.

Tähti rohkealle otteelle ja puolikas – mutta aiemmin mainitun sanankäytön sekä kielikuvien horjuvuuden vuoksi vain puolikas – kielen runsaudelle.

Myös Marjo Pajusen esikoisella, novellikokoelmalla, on mielenkiintoinen nimi.

Myös Marjo Pajusen esikoisella, novellikokoelmalla, on mielenkiintoinen nimi.

Keltainen hammasharjasyndroma on arvioitu ainakin P.S. Rakastan kirjoja -blogissa:

Pajunen kirjoittaa kauniisti ja lämminhenkisesti lapsuudesta ja nuoruudesta, muistoista ja vähän menneestä ajastakin. Osassa tarinoista käännetään katsetta myös tulevaan, odotetaan ja kaivataan jotain, muutosta ehkäpä. Novellit ovat mutkattomia ja kekseliäitä, ja vaikka teksti paikoin olisikin kaivannut hieman kustannustoimittajan lempeää kättä, oli lukukokemus kaiken kaikkiaan varsin miellyttävä. Novellien kirjoittaminen on haastava laji, mutta Pajunen suoriutuu siitä mielestäni varsin hyvin arvosanoin.

Katso lukunäytteet Marjon kirjoista Boheemipokkarit-sivulta!

  • Marjo Pajunen
  • Tiikerin sulamisaika
  • Boheemipokkarit, 2015
  • ISBN 9789529355747
Kommentit
  1. Marjo Pajunen
    • Marjo Pajunen
  2. Avatar photo Minna

Kommentoi