Markus Falk: Profeetan soturit – Rauhan Suuran mysteeri

Tartun harvoin takakannen trillereiksi määrittelemään kirjaan, mutta Markus Falkin Profeetan soturit kiinnosti. Markus Falk on nimimerkki, jonka taakse kätkeytyvät Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila. Kätkeytyä on oikeastaan väärä verbi, sillä avoimesti pariskunta Hämeen-Anttila on Falkin todellisen henkilöllisyyden paljastanut.

Minua kiinnosti lukea, millainen lopputulos syntyy, kun monipuolisen kirjoittajan ja tarvittaessa kepeääkin tekstiä tuottavan Virpi Hämeen-Anttilan ja arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorin, myös yleistajuisista tietokirjoistaan tunnetun Jaakko Hameen-Anttilan tiedot ja taidot yhdistetään. Pettyä ei tarvinnut. Profeetan soturit on sujuvasti kirjoitettu ja mielenkiintoisesti islamilaiseen maailmaan sijoittuva kertomus, jossa on riittävästi tarttumapintaa sekä viihdettä että jännitystä hakevalle. Tietopohjaa on niin paljon, että lukuhetket eivät tunnu liian keppoisilta.

Tapahtumat käynnistyvät Beirutissa, johon vähän nukkavieru arabialaisen kulttuurin tutkija Tuomas Pyy on saapunut pitämään luennon kansainvälisessä seminaarissa. Luennon jälkeen häntä lähestyy tyylikäs nainen, italialainen Carla Conti, jonka Tuomas Pyy hämärästi muistaa tavanneensa joskus aikaisemminkin tieteellisessä seminaarissa. Lähestymisen syy ei ollut romanttinen, kuten Tuomas ehti jo toiveikkaana ajatella, vaan mystinen käsikirjoitus. Carla Conti on Beirutissa järjestelemässä Lontoon British Museumiin vanhojen arabialaisten käsikirjoitusten näyttelyä, ja hänellä on kaikki syy epäillä, että yksi näyttelyyn ehdolla olleista käsikirjoituksista ei ole vain vanha vaan erittäin vanha ja arvokas.

Tarinan mukaan käsikirjoitus tuo huonoa onnea omistajalleen, mutta silti se näyttää kiinnostavan, sillä ilmeisesti  käsikirjoitus on jo yritetty varastaa museosta. Siksi Carla on tuonut sen asuntoonsa ja haluaa Tuomas Pyyn apuun selvittämään käsikirjoituksen todellisen iän ja alkuperän. Tuomas päättelee samoin kuin Carla; käsikirjoitus voi todella olla profeetta Muhammadin itse sanelema suura. Ja käy, kuten Tuomas epäilee:

Voi kuvitella, että suuralta näyttävä ja kuulostava teksti, joka on näin vanha, herättää levottomuutta joissakin piireissä. Se saa kysymään, onko Koraanista ehkä jätetty pois sellaista, joka olisi kuulunut sinne. Se on harhaoppia.

Kaikki käsikirjoitukseen liittyvä, sen sisältö, muoto ja tavat, jolla arvokasta löytöä käsitellään, on Profeetan sotureiden mielenkiintoisinta sisältöä. Lyhyin takaumin salaperäisen käsikirjoituksen vaiheita seurataan vuodesta 656 läpi vuosisatojen ja islamin historian dramaattisten jaksojen. Kirjoittajan (kirjoittajien) asiantuntemusta ei tarvitse kyseenalaistaa. Suura on erityinen, sillä siinä julistetaan rauhan sanomaa, ja tämä ei kaikille sovi. Kirja heittääkin ajankohtaisen kysymyksen: Mitä merkitsisi nykypäivän islamilaisuudelle, jos tällainen suura olisi tallentunut Koraaniin?

Profeetan sotureiden julkistusjuhlassa Markus Falkiksi pukeutunutta Virpi Hämeen-Anttilaa haastatteli kustannustoimittaja.

Profeetan sotureiden julkistustilaisuudessa esiintyi Markus Falk itse. Hänen partansa muistutti Jaakko Hämeen-Anttilan partaa, mutta ääni oli Virpi Hämeen-Anttilan. Kysymykseen, voisiko tällainen profeetta Muhammadin sanelema suura todellisuudessa löytyä melkein puolentoista tuhannen vuoden päästä profeetan kuolemasta, Falk totesi, että kyllä suuria löytyy koko ajan. ”Esimerkiksi Jemenistä on löytynyt hyvin, hyvin vanhoja käsikirjoituksia”, Falk kerrtoi. Hän myös korosti, että Koraanissa on rauhanomaistakin tekstiä, vaikka myös sotaisia suuria. Häntä kiehtoi ajatus, että profeetta viimeisinä päivinään olisi sanellut nimenomaan rauhanomaisen suuran. Muhammadin viimeinen vaimo oli Egyptistä ja kristitty, Maria Koptilainen. Myös Profeetan sotureiden Jälkisanoissa toistuu ajatus Suuren Rauhan Suuran kaltaisen tekstin mahdollisuudesta.

Profeetan soturit on vauhdikas tarina, jossa kuljetaan Beirutista Frankfurtiin, Lontooseen ja edelleen Helsinkiin ja Lahden linja-autoaseman kautta Asikkalaan Päijänteen rannalle.  Kaikki tapahtumapaikat ovat selvästi kirjoittajille tuttuja, lukupiirimme lahtelaisten jäsenten mukaan myös kirjailijakaksikon kesämökkireitti kulkee Lahden kautta. British Museumin salien vaihtuminen punavuorelaisiksi sisäpihoiksi melkein hymyilytti minua. Hauska oli yrittää tunnistaa vaihteeksi tuttuja ympäristöjä.

Tuomas Pyy ja Carla Conti toistavat dekkareiden tutkijapareista tuttua asetelmaa, jossa juuri sopivasti väreilee muutakin kuin pelkkää työtoveruutta. Väreilyksi kaikki kuitenkin jää, joten varmasti saamme lukea heidän tutkijan tielleen osuvista mysteereistä vielä myöhemminkin. Sen verran hankalat ovat suomalaistutkijan työolot Helsingin yliopiston byrokratian vainoamana, että ehkä Tuomas Pyy loikkaa seuraavassa seikkailussa jonnekin ulkomaiseen yliopistoon. Kuka tietää!

Kiitos Otavalle kirjasta. Suurelta osin kuuntelin Profeetan tarinaa myös äänikirjana Storytelista, ja sen lukijana Aku Laitinen ansaitsee kiitoksen.

Markus Falk lupautui perinteiseen Kirsin Book Club -kuvaan, vaikka kertoikin olevansa fotosensitiivinen.

 

  • Markus Falk (Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila
  • Profeetan soturit
  • Otava, 2018
  • ISBN 978-951-1-30832-4

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *