Matkatuliaisia II: Australian vuoden kirja 2014 – The Rosie Project

Australian tuliaisena oli myös Vuoden kirjaksi valittu The Rosien Project.

Australian tuliaisena oli myös Vuoden kirjaksi valittu The Rosie Project. Se on ilmestynyt myös e-kirjana. Suomeksi kirja on ilmestynyt Vaimotesti-nimellä ja Otavan kustantamana.

Australiassa vuoden kirjat palkitaan toukokuussa, ja tärkein vuotuinen tapahtuma on ABIA (The Australian Book Industry Awards ), jossa palkitaan parhaimmat kirjat ja parhaat tekijät. Vielä toistaiseksi vuoden kirjan titteliä (The Book of The Year) kantaa viime toukokuussa palkittu Graeme Simsionin The Rosie Project. Kirja on myyty 40 maahan, myös Suomeen jossa se ilmestyi viime vuonna Vaimotesti-nimellä. Suomen myyntilukuja en tiedä, mutta ainakin Australiassa kirja on komeillut pitkään myydyimpien kirjojen listalla.

Kirjan päähenkilö Don Tillman on genetiikan professori Melbournen yliopistossa. Hänen elämänsä on tarkkaan suunniteltua ja ajoitettua: kahvia hän ei juo koskaan klo 15.38:n jälkeen kofeiinin pitkän puoliintumisajan takia, suihkuun hän käyttää tietyt sekunnit, joka viikonpäivä hän valmistaa saman ruokalajin, tuliaisostoksiin hän on varannut neljä minuuttia, täsmälleen. Don on sosiaalisesti auttamattoman kömpelö eikä tunnu ymmärtävän, miltä toisesta tuntuu. Yritykset tapailla vastakkaista sukupuolta epäonnistuvat kerta toisensa perään. Deittailu loppuu aina ensimmäisiin treffeihin. Donilla on vain kaksi ystävää, psykologian laitoksen johtaja Gene ja hänen psykologivaimonsa Claudia.

Vaikeus ymmärtää toisten tunteita, kommunikaatio-ongelmat, vaikeudet ihmissuhteissa, kaavamaiset käyttäytymistavat. Hakematta tulee mieleen toinenkin päähenkilö eli tanskalais-ruotsalaisen tv-sarjan Sillan rikospoliisi Saga Norén. Graeme Simsion ei jätä lukijalle epäselväksi, että Don Tillmanilla on Aspergerin oireyhtymään viittaavia käyttäytymistapoja.  Don ei itse niitä tunnista, mutta Gene ja Claudia yrittävät hienovaraisesti vihjata hänelle asiasta.

Don on päättänyt mennä naimisiin. Hän ei vain tiedä, kenen kanssa. Koska sokkotreffit ja erilaiset sinkkutapaamiset päättyvät katastrofeihin, Don aloittaa vaimoprojektin tai kun melkein tieteestä on kysymys, pitäisi ehkä kirjoittaa Vaimo-projektin. Tiedemiehen tarkkuudella ja psykologian laitoksella työskentelevän geneetikon pätevyydellä hän laatii 16-sivuisen kyselypatteriston, jonka tehtävänä on seuloa hänelle sopiva vaimokandidaatti. Netin kautta vastauksia tuleekin, kaksisataa seitsemänkymmentä yhdeksän. Mutta yksikään vastaajista ei täytä Donin vaimolleen asettamia vaatimuksia, joihin kuuluu mm. ei myöhästelyä, ei ruoka-aineongelmia, ei tupakkaa, ei alkoholia, ei liikaa meikkiä jne.

Varsinkaan Donin vaatimuksia ei täytä baarimikkona työskentelevä Rosie, jolla myös on projekti. Rosie haluaa selvittää, kuka on hänen oikea isänsä. Don ryhtyy auttamaan isän etsimisessä. And the rest is history …

Australiassa ja muissa englankielisissä maissa punaista ja iloista ...

Australiassa ja muissa englanninkielisissä maissa punaista ja iloista …

Suomessa hailakkaa ja valkoista. Kumpaan kirjaan tarttuisit mieluummin?

Suomessa hailakkaa ja valkoista. Kumpaan kirjaan tarttuisit mieluummin?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Rosie Project on kepeä ja hauska kirja, jonka lukee nopeasti. Ei maailmankirjallisuuteen jälkensä jättävää, mutta sujuvasti kirjoitettua ja viihdyttävää luettavaa. Don Tillman on rakastettava antisankari kaikessa outoudessaan. Tiukkapipoisesti Vaimo-projektin voisi tuomita pahimmaksi sovinismiksi, mutta Donille antaa anteeksi tämänkin kömpelyyden. Don ja Rosie joutuvat Rosien isäkandidaattien DNA:ta selvittäessään hauskoihin ja absurdeihin tilanteisiin, mutta Simsion osoittaa kirjoittajan taitonsa pitämällä absurdin ja komiikan juuri niissä rajoissa, joissa lukija haluaa jatkaa eteenpäin eikä hylkää tarinaa sen mahdottomuuden takia.

Perusjännite kirjassa on klassinen: milloin pääpari tajuaa rakastavansa toisiaan. Tarina toistaa kaavaa, joka on tuttu varsinkin romanttisista elokuvakomedioista: Juurakon Hulda ja monet nimenomaan 30-40-lukujen komediat, uudemmista vaikkapa Elämä on ihanaa, Bridget Jones jne. Toistensa vastakohdat ja sosiaalisesti kaukana toisistaan olevat mies ja nainen joutuvat jostakin syystä tekemiseen toistensa kanssa, mies on yrmy ja nainen suorasanainen. Nokkelaa sanailua ja farssimaisia tilanteita. Ja lopussa he saavat toisensa.

Elokuvavertaus ei ole kaukaa haettu, sillä Graeme Simsion kirjoitti The Rosie Projectin alunperin elokuvakäsikirjoitukseksi. Elokuvallisen otteen kirjasta tunnistaa, ja Sony Pictures on jo ostanut kirjan elokuvaoikeudet. Simsion kirjoittaa itse käsikirjoituksen kirjansa pohjalta.

The Rosie project on Graeme Simsionin ensimmäinen romaani. Aikaisemmin hän kirjoittabut käsikirjoituksia ja näytelmiä sekä tietokirjoja. Kuva James Penlidis.

The Rosie project on Graeme Simsionin ensimmäinen romaani. Aikaisemmin hän kirjoittanut käsikirjoituksia ja näytelmiä sekä tietokirjoja. Kuva James Penlidis.

Graeme Simsion on alunperin kansainvälisestikin tunnettu IT-konsultti ja analyytikko. Hän on opettanut mm. Melbournen yliopistossa, siksi varmaan The Rosie Projectissa on monta herkullista yliopistomaailman ja erityisesti opettajien kuvausta. Aikaisemmin Simsion on kirjoittanut novelleja, lyhytelokuvien ja näytelmien käsikirjoituksia ja kaksi tietokirjaa. The Rosie Project on hänen ensimmäinen julkaistu romaaninsa. Kirja on saanut jo jatko-osan The Rosie Effect. Sekin on ilmestymässä suomeksi nimellä Vauvatesti.

Suomessa The Rosie Projectin tyyppinen kirja ei nousisi Finlandia-ehdokkaiden joukkoon. Sitä pidettäisiin liian kepeänä. Australiassa kirjojen palkitsemisen monipuolisuus onkin hoidettu toisella tapaa. ABIA-palkintogaalassa palkitaan samanaikaisesti vuoden parhaat kirjat kahdeksassa eri kategoriassa. Aikuiskirjojen fiktiokategorioita on kaksi: ’general fiction’ ja ’literary fiction’, suomeksi varmaankin puhuisimme ’lukuromaaneista’ ja ’kaunokirjalliuudesta’. Yksi eri kategorioiden voittajista valitaan sitten vuoden kirjaksi. Useimmiten vuoden kirja palkinto näyttää menneen literary fiction -genren voittajalle, joskus taas non-fiction -genren parhaalle. The Rosie Project oli aikamoinen poikkeus, sillä sen lasketaan kuuluvan general fiction -genreen.

Kirjabloggareita ainakin kiinnostaa palkintoraadin perustelut Simsionin kirjan palkitsemiselle, koska niistä on pääteltävissä että myös bloggareilla on ollut iso rooli kirjan julkistamisessa:

Graeme Simsion’s passion and energy is promoting it, and because Text Publishing – which also took out Small Publisher of the Year in the business awards – achieved great success in launching a dubut author in a difficult market, commending in particular the publisher’s ’exemplary’ marketing, social media and publicity campaigns.

Literary fiction -sarjan parhaana palkittiin viime toukokuussa Hannah Kentin Burial Rites.

Vuoden 2010 Australian vuoden kirjan eli Jasper Jonesin esittelen Matkatuliainen III -jutussani. Yle Teema esittää paraikaa uusintana maanantai-iltaisin australialaissarjaa Läimäys (The Slap), joka perustuu samannimiseen Christos Tsiolkasin romaaniin. Sekin on voittanut Australian vuoden kirja -palkinnon. Sarjaa voi katsoa myös Yle Areenassa.

PS. Lisäys juttuun 3.1.2016: Bill Gates ylistää The Rosie Project -kirjaa blogissaan, lue tästä.

  • Graeme Simsion
  • Vaimotesti
  • The Text Publishing Company/Otava, 2014
  • The Rosie Project, 2013
  • ISBN 9781922079770/9789511272960
Kommentit
  1. Pirjo Muukkonen Elsner
  2. Avatar photo Airi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *