Matti Laine: Tappajan vaisto – Elias Vitikka -sarja nappaa vahvasti mukaansa

Kirjailija, käsikirjoittaja, näyttelijä Matti Laine oli minulle aivan uusi nimi. Tapasimme viime keväänä Bazar-kustantamon Rikollisessa illassa, kun hänen uusin dekkarinsa nimeltään Tappajan vaisto ei ollut vielä ilmestynyt. Kysyin häneltä, että miksi hän kirjoittaa rikoksista eikä rakkaudesta. Matti Laine vastasi, että hän on itse aina lukenut paljon dekkareita ja vakuutti, että kyllä hänen päähenkilönsä Elias Vitikan elämään mahtuu myös rakkautta.

Matin oma suosikkidekkaristi on ruotsalainen, nyt edesmennyt Henning Mankell. Hänen tavoitteenaan on rakentaa Elias Vitikka -sarjaa samoin kuin Wallanderia eli päähenkilön elämäntilanne kehittyy ja pohjaa aiempiin osiin, mutta jokainen kirja on kuitenkin itsenäinen ja sellaisena luettavissa.

Mutta selvitetäänpä, mistä Tappajan vaistossa on kyse Kirsin Book Clubin perinteisten dekkarikysymysten kautta:

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Tappajan vaiston päähenkilö on Elias Vitikka, joka liikkuu usein lain harmaalla, joskus aivan sysimustalla puolella. Tappajan vaiston tapahtumat alkavat varastettujen luxusveneiden kaupasta, jossa Elias on myyvänä osapuolena ja venäläinen nuori mies ostajana. Samaan vyyhtiin osuu myös murha, jonka selvittämiseen Elias joutuu osallistumaan. Tarinassa on poliiseja, roistoja ja rap-stara Ketoosi, ja lukijana saa miettiä, kuka edustaa hyvää ja kuka pahaa.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Tappajan vaisto on neljäs Elias Vitikka -sarjan kirja, mutta ensimmäinen, jonka minä luin. Elias oli niin kiinnostava, että haluan ilman muuta lukea ne kolme aiempaakin Vitikkaa ennen viidettä osaa ja saada selville, mistä menneisyyden haamut kumpuavat.

Elias on entinen ammattijääkiekkoilija, NHL:ssä yhden ottelun verran käväissyt maalivahti. Sopeutuminen huipulta tavalliseen arkeen on tuottanut tuskaa. Eliaksen Tallinnassa asuva perhe samoin kuin hänen firmansa työntekijät ovat kaikki hyvin uskottavia, kokonaisia henkilöitä. Erityisen ilahduttavaa on, että Tappajan vaiston naiset ovat moniuloitteisia toimijoita.

3. Onko juoni vetävä?

Juoni on todella vetävä, huomaa, että Matti Laine on tottunut kirjoittamaan vuoropuhelua ja koukuttavia episodien loppuja. Juonessa on kaikkien taiteen sääntöjen mukaisia jännittäviä ja seesteisiä kohtia vuorotellen. Tapahtumia katsotaan koko ajan Eliaksen kannalta, joten lukijana toivoo, että hänelle kävisi hyvin, vaikka se tarkoittaisikin rikollista toimintaa!

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Tappajan vaistossa liikutaan Helsingin yöelämässä, bileissä joissa liikkuu eturivin muusikoita ja kauniita julkkiksia. Tietyt tapahtumat ovat samankaltaisia kuin ne julkkisrikokset, jotka ovat joutuneet uutisiin. 

Matti Laine Turun Kirjamessuilla 2018

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Elias Vitikka on koko ajan keskiössä. Kuulemme hänen ajatuksensa perheestä ja työnteosta. Tiedämme hänen mieltymyksensä ja lojaliteettinsa, tai ainakin melkein koko ajan. Pidin siitä, että Elias ei ole sovinisti, vaikka jääkiekkotausta ja alamaailman businekset voisivatkin viitata karskiin äijäkulttuurin edustajaan.

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Aluksi ilahduin suuresti, kun mitään raakuuteen viittaavaa ei tekstissä ollut. No ihan niin puhtoisesti tarina ei jatkunut, vaan tulee ruumiita ja aivotärähdyksiä. Loppumetreillä tarina muuttuu myös erittäin jännittäväksi etenkin Tallinnan päässä.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Ensimmäinen ajatukseni oli, miksi Matti Laine ja Elias Vitikka eivät ole kaikkien tiedossa! Minä en ole erityinen dekkarispesialisti, mutta viihdyin erinomaisesti Elias Vitikan seurassa. Tappajan vaisto on sujuvasti kirjoitettu, siinä on koukuttava, ajankohtainen juoni ja kuten bloggarikollega totesi: ”Elias on ihana!”

Hieman mietin, että miten tässä näin kävi, että olen voimakkaasti Eliaksen puolella, vaikka hänen käsityksensä lain noudattamisesta ei olekaan sama kuin minulla ja Suomen rehdeillä poliiseilla.

8. Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen ihan kaikille hyvän dekkariviihteen ystäville. Etenkin niille, jotka arvostavat sitä, että väkivaltaa ei ihannoida, vaan jokainen lyönti oikeasti sattuu. Ja tietenkin kaikille entisille ja nykyisille jääkiekkoilijoille!

Haastattelen Matti Lainetta Helsingin Kirjamessuilla 2018

Sinänsä hämmästyttävää, että en ollut kuullut Matti Laineesta, sillä Tappajan vaisto on hänen kahdeksas kirjansa. Hän on myös käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hän oli Sorjosen ensimmäisen kauden ja uuden Bullets-sarjan käsikirjoittajatiimissä ja näyttelee Sorjosessa poliisia. Hän on käsikirjoittanut Helsingin Kaupunginteatterin Kirka-musikaalin. Meneillään on uuden Espanjaan sijoittuvan tv-sarjan nimeltään Paratiisi kuvaukset.

 

Lisäys: klikkaa seuraavaan Elias Vitikka -kirjaan, Pelon liekit.

Kirsin Book Clubia voi seurata myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

  • Matti Laine
  • Tappajan vaisto
  • Bazar, 2018
  • ISBN 9789522793836

Kommentoi