Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth – Minna Maijalan palkittu elämäkerta Minna Canthista

Kuopion korttelimuseossa on Minna Canthille mistettu huone, jonka kalustus on peräissim aidosta Minnan salongista. Lisää Minna Canthista voit lukea monipuolisesta Minnan salonki -nettisivustolsa (klik)

Minna Maijalan kirja Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth (Otava) voitti Blogistanian Tieto -palkinnon vuonna 2014 ja oli samana vuonna myös Tieto-Finlandia -ehdokkaana. Kirja on kirjallisuustutkijan rakkaudella ja perusteellisella paneutumisella kirjoittama elämänkerta, mutta myös paljon enemmän, kirja tuo Minna Canthin lähelle lukijaansa. ”Inhimillinen Minna oli kirjan kuningasajatus”, Maijala kertoi Helsingin Kirjamessuilla 2014, missä Anna Kortelainen häntä haastatteli.

Minna Maijala kertoi Minna Canthista ja kirjastaan Helsingin Kirjamessuilla. Asiantuntevana ja innostavana haasttatelijana oli Anna Kortelainen.

Minna Maijala kertoi Minna Canthista ja kirjastaan Helsingin Kirjamessuilla. Asiantuntevana haastattelijana oli Anna Kortelainen.

Maijala on väitellyt Canthista vuonna 2008, ja hän kertoi, että rakkaus kirjailijaan syttyi jo kirjallisuusopintojen alkupuolella. Erityisesti häntä herkisti tapa, jolla Minna Canth halusi kuvata ihmistä ja kärsimystä. Maijala myös ymmärsi, että Canthin kirjailijakuvassa oli paljon aukkoja. Minna Canthin ensimmäisen elämänkerran kirjoitti Lucina Hagman,  suomalaisen naisliikkeen pioneeri vain yhdeksän vuotta Canthin kuoleman jälkeen. Jo tämä elämänkerta loi Canthista kuvan ”amatsonina, matronana”, ja samalla oman aviolittonsa uhrina. Minna Maijala halusi kaivaa kirjailijasta erilaisia puolia esiin. Tähän viittaa jo kirjan nimikin: Herkkä, hellä, hehkuvainen.

Kirja oli myös Tieto-Finlandia -ehdokkaana 2014.

Kirja oli myös Tieto-Finlandia -ehdokkaana 2014.

Maijalan kirjan kieltämättä vähän puisevaa tutkijamaisuutta ei pidä pelästyä. Kirja kuvaa kiinnostavasti Minna Canthin elämänvaiheita nuoresta seminaarilaisesta lehtorin rouvaksi Jyväskylään ja nuorena leskenä takaisin Kuopioon kauppiaaksi ja kiitetyksi ja kiistellyksi hahmoksi niin Kuopiossa kuin silloisen Suomen kulttuuripiireissä. Kuvaukset Kuopion seurapiirielämästä ja Minna Canthin salongista, ajan poliittisista rintalinjoista tai raittius- ja naisasialiikkeen syntymisestä ovat kiinnostavaa kulttuurihistoriaa, jossa vilahtelevat tutut nimet Juhani Ahosta Kaarlo Bergbomiin tai Ida Aalbergiin. Canthin teokset on kirjassa esitelty ja analysoitu ja niiden kautta voi seurata myös suomalaisen teatterin varhaisvaiheita. Oman lukunsa saavat sairaudetkin, nekin kiintoisasti omaaa aikaansa kuvaten. Epilogina kirjassa kerrotaan Minna Canthin perillisistä, jotka äitinsä kuoleman jälkeen käänsivät tälle selkänsä.

Kirjamessujen haastattelussa Maijala analysoi, miten Canthin teoksissaan keskittyi yksityiseen ihmiseen, hänelle tendenssi tai agenda, esim. raittiusaatteen ajaminen, ei ollut ensisijainen, vaikka  hänen teoksensa pitkään selitettiin ”tendenssikirjallisuudeksi”.  Canthin kirjoissa on esillä yksityinen inhimillinen naiseus, vaikkapa imetysongelmat, tuttuja Canthille itselleenkin. Hänelle yksityinen oli poliittista ja yhteiskunnallista. Tämä selittää myös sen, miksi Canthin teokset yhä elävät.

Minna Canthilla oli paljon vihamiehiä, erityisesti juuri miehiä, jotka eivät voineet sietää kirjailijaa. Maijala kertoi, että Minna Canth itsekin ihmetteli, mistä tuollainen viha johtui ja jaksoi pitkään nauraakin asialle. Maijalan selitys Canthin herättämille voimakkailla negatiivisille tunteille oli, että Canth oli poikkeuksellisen rohkea nainen ja kynänkäyttäjä. Hän oli itsenäinen nainen ja lähtöisin nousukasperheestä, joten hänen ei tarvinnut välittää ajan porvariston normeista. Osaa hän onnistui  ärsyttämään sydämellisellä välittömyydellään.

Minna Canth oli aikaansa seuraava, erittäin sivistynyt nainen. Hän tilasi laajasti ulkomaisia lehtiä, seurasi ajan eurooppalaista kirjallisuutta, kirjoitti lehtiin ja oli niitä perustamassa. Kuopio ei ollut pieni syrjäkylä, vaan vilkas kulttuurin keskus, jossa Suomalainen teatteri vieraili säännöllisesti ja jossa perustettiin yhdistyksiä ja mm. ensimmäinen suomalainen yhteiskoulu, sekin Minna Canthin lehtikirjoituksen innoittamana.

Minnan kirja on arvioitu myös mm. Amman lukuhetki – ja Kirjakaapin kummitus -blogeissa

Minna Maijala.

  • Minna Maijala
  • Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth
  • Otava, 2014
  • ISBN 9789511236566

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *