Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva – klassikkohaaste

Oscar Wilde ....

Oscar Wilde oli oman aikansa julkkis, joka mielellään herätti huomiota.

Täydellinen 1800-luvun lopun dandy: samettitakki, iso ruusuke, viitta dramaattisesti heitettynä olan yli, lierihattu viettelevästi vinossa. Oscar Wilde seisoo valokuvassa itsetietoisena, valmiina myös ärsyttämään. Kirjailijasta löytyy paljon valokuvia, selvästi hän on halunnut näkyä, kauniina, hyvin kammattuna ja pompöösisti pukeutuneena, joutilaana, valokuvan katsojaa haastavana.

Minua ei nyt haastanut yli 100 vuotta vanha valokuva vaan kirjabloggareiden klassikkohaaste. Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva oli pitkään ollut lukulistallani ja nyt siihen tartuin, uteliaana myös varmistamaan, puhuttelisiko 1800-luvun lopun kohukirja nykylukijaa. Myös Wilden kulttimaine kiinnosti. Mikä saa yhä hänen ihailijansa vaeltamaan Pariisin Père-Lachaisen hautausmaalle ja suutelemaan hautakiveä niin, että kivi on jouduttu rapautumisen estämiseksi suojaamaan lasilla?

Tähän jotakin tekstiä

Dorian Grayn muotokuva herätti ilmestyessään pahennusta. Sitä syytettiin moraalittomuudesta ja homoseksuaalisuudesta.

Dorian Gray on kaunis ja viaton nuorukainen, josta taiteilija Basil Hallward maalaa muotokuvan, parhaimman taideteoksensa. Näytteille hän ei kuitenkaan sitä aio laittaa, sillä ”siinä on liian paljon minua itseäni”, taiteilija paljastaa. ”… pelkään, että olen siinä kuvannut sieluni.”

Kun katseemme kohtasivat, tunsin kalpenevani. Minut valtasi outo kauhu. Tiesin tielleni osuneen ihmisen, jonka persoonallisuus oli niin kiehtova, että se imisi itseensä koko olemukseni ja sieluni, vieläpä taiteeni, ellen nousisi lumousta vastustamaan. …. Minulla oli outo aavistus, että kohtalo oli varannut osalleni sanomattomia iloja ja katkeria suruja.

Taiteilijan ateljeessa Dorianiin tutustuu myös lordi Henry Wotton, kyyninen ja suustaan ärhäkkä nuori mies, jolla hänen ystävänsä Basil Hallwardin mielestä on huono vaikutus ihmisiin. Nyt tälle vaikutukselle altistuu Dorian Gray, jota lordi Henry alkaa tietoisesti manipuloida ja kiihottaa kokemaan uutta.

Lordi Henry tarkasteli nuorukaista. Niin, tällä oli todellakin harvinaisen miellyttävä ulkomuoto: viehättävästi kaartuvat punaiset huulet, rehdit siniset silmät ja kihara kullankeltainen tukka. Hänen piirteissään oli jotain sellaista, että katsoja tunsi heti voivansa luottaa häneen. Niistä kuvastui nuoruuden koko vilpittömyys ja intohimon puhtaus. Maailma ei ilmeisesti ollut vielä poikaa turmellut.

Dorian Grayn muorokuva ilmestyi ajan tavan mukaan ensimmäisen kerran jatkokertomuksena ...

Dorian Grayn muotokuva ilmestyi ajan tavan mukaan ensimmäisen kerran sarjana lehdessä ja vuotta myöhemmin kirjana.

Dorian Grayn muotokuva on sekä myöhäisviktoriaanisen ajan goottilainen kauhukertomus että moraliteetti ja Wilden filosofinen pohdiskelu kauneudesta ja sen merkityksestä. Lordi Henryn sanat ja Basilin maalaus tekevät Dorian Grayn tietoiseksi omasta kauneudestaan.

Teillä on verrattoman kauniit kasvot, herra Gray. Älkää rypistäkö otsaanne. Se on tosiasia. Kauneus taas on muuan nerouden muoto … jopa suurempi kuin nerous, koska se ei kaipaa mitään selityksiä. Se ilmenee kaikissa luonnon suurissa asioissa, kuten auringon paisteessa, keväässä tai kuun hopeakiekossa sen kuvastuessa tummaan veteen. Se on selviö. Sillä on jumalallinen oikeus hallita. Se tekee ruhtinaita ihmisistä, jotka ovat sen saaneet.

Kauneus tekee Dorian Greystä ylivertaisen, ja nuoruuden ja kauneuden säilyttämisestä tulee hänen pakkomielteensä ja turmionsa. Viattomasta kauniista nuorukaisesta tulee muiden tunteilla ja ruumiillakin leikkivä tunteeton hirviö.

-Miten surullista! Dorian Gray huokasi katse yhä kiintyneenä kuvaansa. –Miten surkeata! Minusta tulee vanha ja ryppyinen ja iljettävä. Tämä kuva taas pysyy ikuisesti nuorena. Se ei koskaan ole vanhempi kuin tänä kesäkuun päivänä. Kunpa asia olisi päinvastoin! Saisinpa pysyä aina nuorena ja taulu vanhenisi! Siitä … siitä antaisin mitä hyvänsä! Koko maailmassa ei olisi hintaa, jota en siitä maksaisi! Antaisin vaikka sieluni!

Saamansa piti. Dorian Gray ei vanhene, mutta taulu muuttuu kauhistuttavalla tavalla. Se paljastaa, miten nuorukaisesta tulee häikäilemättömästi toisten tunteilla leikkivä ja toisia tuhoava, kauhistuttavallakin tavalla. Hänen ensimmäinen uhrinsa on nuori näyttelijätär, johon Gray on ollut rakastunut ja joka rakastaa Graytä silmittömästi. Hän hylkää tytön julmasti, pitkälti myös lordi Henryn vaikutuksesta, ja tyttö tekee itsemurhan. Taulu muuttuu ensimmäisen kerran. ”Muutos oli kammottavan selvä”. Dorian Gray on antanut sielunsa, pahuudelle.

Nuoruutensa ja kauneutensa säilyttävä Dorian Gray kulkee vääjäämättä kohti tuhoaan. Taulun hän piilottaa ullakolle, jotta kukaan ei sitä näkisi. Hän on seurapiirien lemmikki ja makutuomari. Nuoret miehet palvovat ja jäljittelevät häntä. Mutta on yhä enemmän heitä, jotka jättävät huoneen, kun Dorian astuu sisään. Taulu ullakolla ei ole ainoa hänen salaisuutensa. Lontoon laidan ooppiumiluolat ovat hänelle tuttuja ja kun Basil Hallward luettelee ystävälleen, keiden kaikkien elämän hän tuhonnut tai keiden itsemurhan aiheuttanut, lista on pitkä.

Oscar Wilde

Oscar Wilde eli julkisuudessa ja kuoli unohdettuna. ”Kuolen yli varojeni” on yksi hänen paradokseistaaan.

Dorian Grayn muotokuvaa on vaikea lukea ajattelematta Oscar Wilden omaa elämää. Irlannissa syntynyt Wilde osoitti älynsä ja lahjakkuutensa jo nuorena ja muutti 20-vuotiaana Oxfordiin opiskelemaan. Wilde oli oman aikansa julkkis, seurapiirien ylistämä ja juhlima keikari ja pisteliäs älykkö, joka ei jättänyt käyttämättä yhtään tilaisuutta arvostella viktoriaanisen ajan ahdasmielisyyttä ja kaksinaismoraalia. Wilde oli taidekriitikko ja eseisti ja hän julkaisi runoja, satuja, novelleja. Dorian Grayn muotokuva on hänen ainoa romaaninsa. Omana aikanaan suosituin hän oli näytelmäkirjailijana.

Wilde oli verbaalikko, jonka ironiset tiivistykset, paradoksit ovat jääneet elämään aforismeina. Netistä löytyy aakkosittain kerätty kokoelma näitä Wilden sitaatteja. Myös Dorian Grayn muotokuvasta niitä voi poimia.

Ihmiset tietävät nykyisin kaikkien tavaroiden hinnan, mutta eivät minkään arvoa.

Oikun ja elinikäisen intohimon välillä ei ole muuta eroa kuin että oikku kestää hiukan kauemmin.

Lord Alfred Douglas ja Oscar Wilde ennen oikeudenkäyntiä vuonna 1894.

Lordi Alfred Douglas ja Oscar Wilde ennen oikeudenkäyntiä vuonna 1894.

Oscar Wilde oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta, mutta myös homoseksuaali suhde lordi Alfred Douglasiin. Tästä suhteesta tuli Wilden lopulta tuhonnut tragedia. Wilde syytti lordin isää kunnianloukkauksesta, mutta syyte kääntyikin häntä itseään vastaan. Oikeuteen marssitettiin todistamaan poikaprostituoituja, joiden palveluja Wilde oli käyttänyt. Myös hänen kirjoituksiaan ja Dorian Grayn muotokuvaa käytettiin todisteena. Wilde tuomittiin kahden vuoden pakkotyöhön. Tuomion kautta englantilainen yläluokka oli ”antanut takaisin” heitä herjanneelle irlantilaisella. Wilde muutti tuomion kärsittyään Pariisiin, missä hän kuoli yksinäisenä ja kaikkien hylkäämänä vuonna 1900 vain 46-vuotiaana.

Oscar Wilden hauta on Pariisissa Père Lachaisen hautausmaalla. Liian innokkaiden ihailijoiden takia muistomerkki on eristetty lasilevyllä.

Oscar Wilden hauta on Pariisissa Père Lachaisen hautausmaalla. Liian innokkaiden ihailijoiden takia muistomerkki on eristetty lasilevyllä.

Oscar Wildella on kulttimaine, jota on ruokkinut myös hänen viimeisten vuosiensa kohtalo. Mutta miten Dorian Grayn muotokuvaa lukee nykylukija? Luin kirjan Kai Kailan vuoden 1963 suomennoksena ja Wilden teksti oli älykästä ja nautittavaa. Myös tarina piti otteessaan ja kirjan ”kauhuelementit”, pimeät kadut, pölyiset ullakot, lontoolaiset ooppiumiluolat sopivat minulle paremmin kuin nykykauhu ( josta tosin en tiedä mitään). Erityisesti arvostin sitä, että tarinan draaman kaari oli loppuun asti hyvin rakennettu. Suosittelen siis lämpimästi.

Wilden marmoripatsas Dublinissa Merrion Square Parkissa. Kuva Ren Goodhew. Creative Commons Licence.

Wilden marmoripatsas Dublinissa Merrion Square Parkissa. Kuva Ren Goodhew. Creative Commons Licence.

Luin Dorian Grayn mutokuvan osana kirjabloggaajien klassikkohaastetta.

11742676_10153090014702998_8698805874489355130_n[1]

  • Oscar Wilde
  • Dorian Grayn muotokuva
  • WSOY, 1997
  • The Picture of Dorian Gray, suomentanut Kai Kaila, 1891
  • ISBN 951-0-22039-6
Kommentit
  1. MarikaOksa
    • Avatar photo Airi Vilhunen
  2. Jonna / Kirjakaapin kummitus
    • Avatar photo Airi Vilhunen
  3. Suvi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *