Mauri Korhonen: Uusi sienikirja – parasta seuraa sienimetsälle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos minun pitäisi valita kirja, josta en missään nimessä halua luopua, on se ehdottomasti Mauri Korhosen Uusi sienikirja, jonka pariin palaan aina syksyisin. Se on mahtava ja selkeä paketti, oikea tietokirja, jonka avulla olen opetellut tuntemaan sienen jos toisenkin. Uskon, että se päihittää monet kurssit, jatkuuhan oppimissuhde joka syksy uusilla haasteilla.

Kirjani on jo vanha – olen ostanut sen vuonna 1992 – ja hiukan sivut ovat likaantuneet käännellessä niitä sienten tahrimilla käsillä. Kuvat ovat värikkäitä ja osuvat oikeaan, vaikka luonto välillä tekee kepposia ja värjää sienet hiukan eri sävyisiksi. Tekstit jotka kuvaavat sienen ominaisuuksia, ovat selkeää luettavaa. Kirjasta löytyy tarkka määritys, minkälainen väri on nuorella, minkälainen vanhalla lakilla. Lakin alapuolen rakenne, heltat, jalka tai juuriosa kuvataan myös tarkoin.

Syksyn 2014 satoa

Syksyn 2014 satoa

Minulla on tapana tuoda retkiltäni aina jokin lajinsa edustaja ja tutkin sitten kirjasta, minkälaisen ja minkä nimisen yksilön olen löytänyt. Harmi, että joskus hyvin houkutteleva yksilö voi osoittautua myrkylliseksi tai saa leiman mitätön ruokasieni., koska kirjan sienet on pisteytetty makunsa perusteella.

Sienestys on hauskaa, siinä lyö monta kärpästä yhdellä iskulla, ulkoilu, raitis ilma, ihana värikäs luonto, luonnon eläimet, ja ennen kaikkea löytämisen ilo. Kirjan avulla opettelin mm. kehnäsienen, koska sen voi sekoittaa hyvin myrkylliseen valkoiseen kärpässieneen. Juuriosan rakenne vain on erilainen. Alussa kaivoin aina maan alla kasvavan jalkaosan esiin, mutta nykyään ei ole minkäänlaisia tunnistusvaikeuksia.

Sienillä on hyvin hauskoja nimiä. Ihmettelin pitkään mikä ihmeen sieni on kirjan Suo-muorakas, mutta sitten tajusin että laji kuului orakkaisiin eli sehän pitääkin lukea Suomu-orakas.

Suomuorakas

Suomuorakas

Muistan vanhan jutun, jossa kirja osoittautui oivaksi avuksi jälleen kerran. Pojallani oli tapana kävellä puiston halki ala-asteelta kotiin. Alkusyksystä hän oli nähnyt siellä hyvin oudon, raadonhajuisen sienen. Outoa ilmestystä piti mennä sittten yhdessä ihmettelemään. Outo oli loppujen lopuksi nimikin, kun se osoittautui puistopökkösieneksi.

Uusi sienikirja on kustantajalta loppu, mutta Mauri Korhonen on kuvannut ja kirjoittanut useita uudempia sienioppaita, esimerkiksi Tunnista sieni (Otava 2005) ja Sienet Suomen luonnossa (Otava 2009)

  • Mauri Korhonen
  • Uusi sienikirja
  • Otava, 1986
  • ISBN 9511091069
Avainsanat:, , ,

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *