Paula Hawkins: Nainen junassa – kepeä jännäri

DSC03556

The Girl on the Train -kirja on kiirinyt myyntilistojen kärkeen eri puolilla maailmaa. Se julkaistiin Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tammikuussa 2015 ja kahdessa kuukaudessa sitä oli jo myyty 1,5 miljoonaa kappaletta. Briteissä kirja oli myyntitilastojen ykkösenä (kovakantiset kirjat) peräti 20 peräkkäistä viikkoa, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Wow. Näillä spekseillä oli lupa odottaa jotain todella mieleenpainuvaa!

Paula Hawkinsin Nainen junassa kertoo arvoituksellisen tarinan kolmen naisen äänellä. Päähenkilö on Rachel Watson, joka matkustaa aamun illoin junalla Ashburyn ja Lontoon keskustan välillä. Juna hiljentää aina tietyn ratavaihteen kohdalla ja antaa Rachelille mahdollisuuden tarkkailla junaan näkyvien talojen ja takapihojen elämää. Suurennuslasin alla on kaksi taloa, joista toisessa asuu kaunis ja onnellinen pariskunta, joille Rachel keksii nimet Jessie ja Jason. Toisessa talossa asuu Rachelille hyvin tutut kaksi henkilöä eli hänen ex-miehensä Tom uuden vaimonsa Annan kanssa.

Eräänä päivänä Rachel näkee junan ikkunasta jotain ennakoimatonta, ja trillerin tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin. Rachel tosin on erittäin epäluotettava havainnoitsija ja kertoja, sillä hän ei selvää päivää näe. Jos hän aamulla onkin jotenkin tolkuissaan, niin viimeistään iltajunassa GT-tölkki sihahtaa ja alivuokralaisasunnossa kuluu viiniä pullotolkulla. Humala vie muistin ja jouduin lukijana arvuuttelemaan yhdessä Rachelin kanssa, mitä onkaan tapahtunut, mistä kuhmu otsassa on peräisin tai miksi tietty paikka aiheuttaa ahdistusta.

En halua kertoa juonesta enempää, etten heikennä kenenkään lukunautintoa paljastamalla, kuka oli murhaaja. Paula Hawkins kerii taitavasti mysteerin kerää auki antamalla lukijalle koko ajan pieniä merkityksellisiä tietohippuja. Saman päivän tapahtumia kerrotaan eri naisten näkökulmista ja vähitellen kokonaiskuva alkaa muovautua yhä kirkkaammaksi. Mielenkiintoista oli, että kerrankin arvasin useita juonenkäänteitä ennen kuin ne paljastettiin. Tämä tarjosi virkistävää oivalluksen iloa ja kannusti kääntämään sivuja vielä yöpuhteellakin.

Paula Hawkins kirjoitti aiemmin salanimellä romanttisia romaaneja, jotka eivät myyneet merkittävästi, joten hänen sanojensa mukaan tämän ensimmäisen omalla nimellä kirjoitetun teoksen oli pakko onnistua tai edessä olisi ollut ammatinvaihto. Sitä ei nyt tarvita, sillä 6 kk kirjoittamisen tuloksena syntyi ”vuoden puhutuin trilleri”.

Paula Hawkins (Penguin Random House UK 2015)

Paula Hawkins (Penguin Random House UK 2015)

Nainen junassa on mielestäni sujuvasti etenevää viihdettä, mukavaa arvuuttelua, mutta ei sen kummempaa.

Maailmaa havainnoidaan naisten näkökulmasta, joten minun oli monin paikoin helppoa ymmärtää heidän ajatteluaan. Rachelin juomista kuvattiin runsaasti, mutta siinä oli ennemminkin laskelmoidun tehokeinon kuin oikean riippuvuuden kuvauksen maku. Megan oli kiinnostava ja olisin mielelläni päässyt syvemmälle hänen ajatteluunsa. Myös Anna jäi selkeästi yksipuoliseksi sivuhenkilöksi. Tekstistä huokuu rankoista teemoista huolimatta chic litin kepeys ja paikoitellen jännittävästä tunnelmasta huolimatta varma tunne siitä, että kyllä tässä hyvin käy. Toisaalta en ihastunut keneenkään kirjan henkilöön niin, että minua olisi erityisemmin riipaissut, jos ja kun hänelle käykin onnettomasti.

Miksi Nainen junassa on sitten menestynyt niin poikkeuksellisen hyvin? Arvelen sen johtuvan siitä, että kyseessä ovat sinänsä tavanomaiset nuoret naiset, joiden arjessa tuttuuden alla tapahtuukin jotain aivan muuta. Heillä kaikilla on omat heikkoutensa, joihin lukijat saattavat samaistua. Nainen ikkunassa -kirjan markkinointi on myös linkitetty vahvasti  Gone Girliin, joka on niittänyt menestystä niin kirjana kuin elokuvanakin.

Nainen junassa -tarinassa on mielestäni samaa kuin Hitchcockin Takaikkunassa, joten kyllä tästä kelvon filmatisoinnin saa.

Marjan kommentit: "On hyvä ja koukuttava, kiinnostavan erilailla rakennettu tarina. Suosittelen."

Kanadan kirjeenvaihtajamme Marjan kommentit toukokuussa, jolloin Nainen junassa oli 17. viikkoa siellä listaykkösenä: ”On hyvä ja koukuttava, kiinnostavan erilailla rakennettu tarina. Suosittelen.”

Nainen junassa ilmestyy 12.8.2015, eli tänään, Otavalta suomeksi. Mielenkiintoista nähdä, miten se kipuaa Suomen kirjalistoilla, jonne näin syksykaudella on paljon tunkua. Luin kustantajalta saadun suomenkielisen ennakkokappaleen, jonka sujuvasta käännöksestä vastasi Oona Timonen.

Lisäys 7/2016

Lue myös juttu S. K. Tremaynen Jääkaksosista, samassa menestysgenressä kun ollaan! Vuoden johtolanka -palkinnon voittanut Pauliina Suden Takaikkuna on mielestäni näitä molempia vielä parempi!

  • Paula Hawkins
  • Nainen junassa
  • Otava, 2015
  • The Girl on the Train, suomentanut Oona Timonen, 2015
  • ISBN 9789511291633
Kommentit
  1. Jukka-Pekka
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Eija RiMu

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *