Riitta Jalonen: Kirkkaus – loistaa ja valaisee kaikkein kirkkaimmin
Tiesin odottaa tätä. Kun lukee tietyn määrän kirjoja lukupiirissä, niin jossain vaiheessa meille tulee luettavaksi myös loistava kirja. Se tuli nyt. Kirkkaus.”
Näin totesi Teijo vetämässäni yrityslukupiirissä. Paremmin en sitä minäkään osaa sanoa. Itse asiassa kaikki sanani tuntuvat vaatimattomilta, totaalisen riittämättömiltä, kun kuvaan Riitta Jalosen Kirkkautta. Tämän blogiarvion kirjoittaminenkin on viipynyt, kun pohdin, miten osaaan kuvata jotain niin elämyksellistä kuin Kirkkauden teksti, joka oikeasti nosti kaamoksesta kirkkauteen tai Kirkkauden tarina, joka kosketti ja puhutteli syvältä jotain kauan sitten kadotettua.
Olin valinnut Kirkkauden lukupiirikirjaksemme sillä perusteella, että tapahtumat sijoittuvat Uuteen-Seelantiin ja erityisesti Dunedinin seudulle, jossa olen viettänyt ikimuistoisen loman ystävieni seurassa. Toki myös kirjan tarina, kirjailija Janet Framen käsittämätön kohtalo, vaikutti kiinnostavalta. Riitta Jaloselta en ollut lukenut mitään aiemmin, enkä hänestä mitään tiennyt, vaikka Kirkkaus onkin jo hänen kahdestoista romaaninsa. Shame on me.
Riitta Jalonen oli vieraillut vuonna 1994 Uudessa-Seelannissa yhdessä miehensä, kirjailija Olli Jalosen kanssa. Olli oli taustoittanut omaa kirjaansa ja Riitta oli kirjoittanut matkajutun Gloriaan. Aucklandialaisen kirjakauppiaan suosituksesta Riitta oli löytänyt Janet Framen. Hän oli ostanut Janetin kolmiosaisen omaelämänkerrallisen teoksen An Autobiography / An Angel at My Table, sekä hänen esikoisromaaninsa Owls Do Cry. Hän selaili kirjoja vuosien varrella, vaikuttui Janetin lauseista, mutta päätti palata niiden äärelle, vasta kun aika tuntuisi kypsältä.
Kun Riitan edellinen romaani Kuka sinut omistaa valmistui, oli aika ottaa kynä esiin ja antaa Janet Framen maailman pursuta paperille. ”Jokaisessa kirjassani menen kohti sisintäni, kohti kirkkautta. Kirkkautta en olisi voinut aiemmin kirjoittaa,” sanoi Riitta ollessaan vierailulla lukupiirissämme.
Riitta kirjoittaa ensimmäisen version kirjoistaan aina käsin. Nyt Janetin tarina alkoi virrata, tekstiä syntyi ja mielenkiintoisesti kahdeksalla eri käsialalla. Riitta ei estellyt, otti kaiken vastaan, kertoi olleensa hypnoottisessa mielentilassa. Hän antoi mennä sillä viisaudella, jota tietyin osin samankaltainen elämänkokemus mahdollisti.
Jos olisin Oamarussa kiipeäisin kotitalon takana olevalle kukkulalle, jossa usein istuin pää kenossa ja katselin taivaalle: mitä siellä tapahtuu, kun sen halkaisee ohilentävä lintu. Aamulla kun heräsin, taivas oli ensimmäisenä olemasssa, koska sen erotti heti silmien auettua ikkunan takaa. Kurkotin ikkunasta ulos nähdäkseni enemmän taivasta. Vain taivas oli tarpeeksi iso kaikille ajatuksille, joita kuljetin mukanani. Ennen kuin löysin paperin, taivas oli minun kirjoitusalustani.” sivu 98.
Kirkkaus on kirjoitettu minä-muodossa. Teksti on fiktiivistä Janet Framen mielennäkymää, mutta kuinka voimallisen aidolta se vaikuttaakaan! Riitta kertoi ottaneensa tarinan pylväät Michael Kingin kirjoittamasta Janet Framen elämäkerrasta, mutta pylväiden väliin kiinnityneet verkkokeinut, ovat Riitan sanoiksi siirtämiä kuvitelmia. Riitta luki Janetin omat teokset vasta kun Kirkkaus oli jo lähtenyt kustantajalle.
Janet Framen tie kirjailijaksi lähes jäi toteutumatta. Hänet diagnosoitiin parikymppisenä virheellisesti skitsofrenikoksi ja toimitettiin mielisairaalaan. Kirjoittaminen kiellettiin ja hoitona käytettiin sähköshokkeja, joita Janetille ehdittiin kahdeksan vuoden aikana annostella yli 200 kappaletta. Ne eivät taltuttaneet Janetin ajoittaista itsetuhoista ahdistusta, joten hänet määrättiin lobotomiaan. Elettiin 1950-lukua Uuden-Seelannin eteläsaarella. Onneksi sairaalaan kiiri tieto, että Janetin julkaistu novellikokoelma The Lagoon and Other Stories oli voittanut yhden Uuden-Seelannin arvostetummista kirjallisuuspalkinnoista ja lobotomia peruttiin.
Kirkkaus kuvaa Janet Framen elämänvaiheita lapsuudesta noin nelikymppiseksi. Janet matkaa palkintonsa jälkeen Eurooppaan, Espanjaan ja Englantiin, ja viimein palaa takaisin vanhempiensa tyhjään kotiin.
Kuolleina ihmiset ovat sisällämme vielä enemmän kuin elävinä.” sivu 121.
Kirkkauden kieli on kaunista ja poikkeuksellisella tavalla kuvailevaa. Usein kovin kuvaileva kieli tuntuu minusta päälleliimatulta, liudalta adjektiiveja, mutta Riitta Jalosen kieli puolestaan vie siihen aistimaailmaan ja ainutkertaisiin hetkiin, katseisiin ja tuntemuksiin, joita arjessa ei malta tai ehdi havainnoida. Kirkkaus puhutteli minua syvästi, herätti tunteen, että joskus oli aika, jolloin itsekin oli paremmin kytköksissä omiin tuntemuksiinsa ja ehkä sitä ei ole kokonaan kadottanut.
Tapaamisessamme Riitta kertoi, että toki oli jännittänyt, pääseekö Kirkkaus Finlandia-ehdokkaaksi. Mutta kun selvisi, että raati ei sitä ollut valinnut, hänen energiansa vapautui seuraaviin projekteihin. Palkinnot ovat toki aina raatien ja diktaattoreiden henkilökohtaisia valintoja, mutta minun ja lukupiirimme mielestä nyt oli tapahtunut käsittämätön vääryys.
Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että Kirkkaus on paras kirja, jonka luin 2016. Täyden viiden tähden arvoinen!
Kierrän kirjoituspaperin valmiiksi koneeseen. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä tulen kirjoittamaan. Kirja on kuitenkin sisälläni, on ollut jo kauan odottamassa oikeaa aikaa ja oikeaa paikkaa.” sivu 88.
- Riitta Jalonen
- Kirkkaus
- Tammi, 2016
- ISBN 978-951-31-8997-6
Olen samaa mieltä Kirsin kanssa: kirja oli viime vuoden hienoin lukukokemus. Olisi siinä mielessä ansainnut Finlandiansa. No, nyt odotellaan Runeberg-palkintoa.
t. Sanna
Hei Sanna, ei taida olla arviota, jossa Kirkkautta ei ylistetä. Palkintoja tai ei, silti huipputeos!
Hei, kirjasta oli hieno juttu myös tämän päivän (4.1.2017) Turun Sanomissa, juttu näyttää löytyvän myös lehden nettisivuilta.
Hei Tea,
kiitos vinkistä, luin jutun. Ihan yhtä ylistävää kuin minunkin arvioni. Toivottavasti moni löytää Kirkkauden!
Olemmepa liikuttavan yksimieliset. Olemme jopa lainanneet samoja lauseita kirkasta teksteihimme! Luin Kirkkauden vasta vuonna 2017, mutta se on varmasti vuoden parhaita ellei jopa paras lukunautinto. Upea.
Aivan mahtava lukuelämys ehjä tunnelma läpi kirjan ja jokainen lause täysi eikä mitään lisättävää.
Hei, luin tekstisi vasta näin myöhään. Löysin tämän etsiessä lisätietoa Kirkkaudesta. Minustakin Kirkkaus oli käsittämättömän upea kirja. Kieli ja sisältö kohtasivat ennenkokemattomalla tavalla, kyllä se olisi ansainnut paljon isomman huomion ja rummutuksen! Harvoin kirja tuottaa tällaisen elämyksen. Olin ihan hengästynyt luettuani sen, hyvällä tavalla.
Hienoa, että sinäkin pidit. Olen rummuttanut toki blogissa, mutta myös lähipiirissä ja ostanut useita kappaleita lahjaksi. Muistijälki on vahva vielä parin vuoden jälkeenkin.
Kiitos, että nämä blogit pulpahtavat pintaan, kun etsii hakusanalla jotain kirjaa…aina kannattaa lukea! Mykistävä lukukokemus.