Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan

emme-enaa-usko-pahaan

Riku Korhonen kertoi Turun kirjamessuilla uusimmasta romaanistaan Emme usko enää pahaan niin kiinnostavasti, että tartuin Elisa Kirjan tarjoukseen (vaikka se ylittikin sähkökirjalle asettamani henkisen hintarajan) ja ostin oman kappaleeni. Se oli hyvä ostos, sillä Emme usko enää pahaan on paljon muutakin kuin alkuasetelmansa. Sittemmin esiraati on nostanut kirjan Finlandia-palkintoehdokkaaksi, joista esittelymme täällä.

Yrittäjä-Eero elää hyvinvoivaa, mutta jo vähän väljähtynyttä avioliittoaan pitkästymiseen asti siloitettulla omakotialueella suomalaisittain suuren kaupungin esikaupunkialueella.

Niillä kaduilla trampoliinitiheys oli Turun suurin, omakotiyhdistys järjesti siivoustalkoita ja ulkoilupäiviä ja kadonneet kissat palasivat ontumatta kotiin.

Korhonen kuvaa silkoisen pinnan alla säröilevää parisuhdetta, perheenjäsenten välistä kitkaa sekä pyrkimystä parempaan tarkan terävästi osuen ja kuitenkin lämpimästi ihmisen puolella pysyen.

Kun tytöt aloittaa koulun, me mennään Ainon kanssa pariterapiaan. Ja mä aion voittaa sen.

Toimen miehenä Eero päättää piristää avioliittoaan ja vahvistaa miehuuttaan tekemällä klassisen morsiamenryöstön. Apurikseen Eero pestaa hyvän ystävänsä Larin, joka lähtee mukaan innottomasti, mutta ystävyyden velvoittamana. Eero on valmistellut suunnitelmaa pitkään ja tarkasti. Sattuma kuitenkin puuttuu peliin, eikä kaikki mene kuten on suunniteltu. Kun kaverukset vielä paineen alla tekevät vääriä ratkaisuja, on katastrofi valmis.

Korhonen piirtää julman kuvan meidän jokaisen sisällä uinuvasta väkivallasta ja pahuudesta. Hän myös palauttaa uskomme oikeudentuntoon, joka usein kyllä ohjaa vahvimmin sitä, jolla on vähiten menetettävää.

Turkulainen Riku Korhonen Turun Kirjamessuilla.

Turkulainen Riku Korhonen Turun Kirjamessuilla.

  • Riku Korhonen
  • Emme enää usko pahaan
  • WSOY, 2016
  • ISBN 978-951-0-41997-7

Kommentoi