Risto Siilasmaa – Catherine Fredman: Paranoidi optimisti – Nokia-saagan kriittiset vaiheet

Risto Siilasmaan Paranoidi optimisti Näin johdin Nokiaa murroksessa kertoo Siilasmaan vuosista Nokian hallituksessa, ensin jäsenenä vuodesta 2008 alkaen ja puheenjohtajana vuodesta 2012. Lehtitietojen varassa Nokian vaiheita seuranneelle kirja on tervetullut näkymä siihen, miltä asiat näyttivät tapahtumien keskiössä. Kirja on Siilasmaan näkemys siitä, miten Nokia nostettiin suosta – ja vähän siitäkin miten sinne jouduttiin.

Risto Siilasmaa oli Nokian hallitukseen noustessaan nuori, mutta jo erittäin kokenut yritysjohtaja. Hänen perustamansa ja pitkään johtamansa F-Secure oli noussut alansa huipulle, ja tällä matkalla Siilasmaa oli kerännyt kokemuksia ja aktiivisesti työstänyt omaa tapaansa johtaa.

Siilasmaan tapa kirjoittaa on miellyttävä ja analyyttinen. Kiitokset ansaitsee myös Markku Päkkilä onnistuneesta suomennoksesta. Kirjan ilmestymisen aikoihin lehdistö repi otsikoita sen henkilökuvauksista. Kirjan luettuani (oikeammin kuunneltuani, myös lukija Juha-Pekka Mikkola tekee hyvää jälkeä) voin todeta, etten löydä syytä kohuun. Moitteiden määrä ja mielestäni laatukin ovat hyvin kohtuullisia. En myöskään näe syytä, miksi Siilasmaan olisi pitänyt siloitella tapahtumien kulkua. Jorma Ollilan ja Risto Siilasmaan johtamistyylit eroavat niin paljon toisistaan, että olisi epäuskottavaa, ellei jonkinlaista konfliktia olisi ilmassa.

Siilasmaa kirjoittaa siis hyvin luotettavan oloisesti. Hän keskittyy pitkälti siihen, mitä jää kaipaamaan esimerkiksi Nokian strategiassa vuonna 2008 (kysymykset miten? ja miksi?) sen sijaan että moittisi tehtyjä linjauksia, jotka perustuivat kysymykseen mitä? Hän myös arvioi omaa asemaansa vuonna 2008, ja lukijana on helppoa samastua hänen asemaansa. Eipä olisi monesta muustakaan tuossa tilanteessa ollut kyseenalaistamaan hallitustyöskentelyn tapoja, vaikka jälkikäteen heikkoudet on helppo nähdä. Kysymyksistä Siilasmaalle tärkein on miksi?

Kysymys miksi pakottaa syvempään loogiseen analyysiin ja vaatii aiheen yksityiskohtaisempaa käsittelyä.”

Itselläni oli ennen kirjaan tutustumista hieman vaikeuksia hahmottaa sen nimen merkitystä, ei vähiten sanoihin sisältyvien tunnelatausten vuoksi. Onneksi Siilasmaa avaa käsitteen, joka on hänen johtamisensa peruspilareita.

Paranoidi optimismi tarkoittaa sitä, että kaiken pelon ja hämmennyksen keskellä voi olla optimisti, koska on vakuuttunut siitä, että käsillä oleviin ongelmiin on olemassa ratkaisu. Samalla on kuitenkin oltava paranoidi sen suhteen, mikä voi kenties mennä vikaan. Näin varaudutaan ongelmiin, sillä ongelmia on aina, myös silloin kun muut väittävät ettei niitä ole. Kun ongelmia tunnistetaan, selviää, miten ne voidaan välttää tai niiden vaikutuksia minimoida.

Tähän liittyy kiinteästi avoin ja peloton tiedonjakokulttuuri. Kun ongelmat ja haasteet tuodaan esille, niitä päästään ratkomaan. Siilasmaalle jokainen haaste on mahdollisuus oppia uutta.

No news is bad news, bad news is good news, good news is no news.”

Paranoidi optimisti on paitsi subjektiivinen tietokirja Nokia-saagan kriittisistä vaiheista myös erinomainen johtamisopas. Eikä vain yritysjohtajille, vaan siinä on vahvistamisen arvoisia oppeja ihan jokaiselle. Paikoitellen Paranoidi optimisti on myös jännäri. Vaikka tiedämme, miten yrityskaupoissa matkan varrella on käynyt, niiden vaiheet kerrotaan kutkuttavasti. Ja olivatpa yritykset kuinka suuria tahansa, neuvottelijat ovat aina ihmisiä. Tällöin merkittäväksi nousee luottamuksen rakentamisen tärkeys. Myös tässä suhteessa käsillä on loistava opas.

Risto Siilasmaa puhumassa AI Monday -tilaisuudessa 12.11.2018

Paranoidi optimisti on ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi 2018. Lue myös juttumme toisesta ehdokkaasta, Kaisa Haatasen ja Sanna-Mari Hovin Monarkian murusista.

  • Risto Siilasmaa - Catherine Fredman
  • Paranoidi optimisti Näin johdin Nokiaa murroksessa
  • Tammi, 2018
  • Transforming Nokia, suomennos Markku Päkkilä, 2018
  • ISBN 9789520403348 (kirja), 9789520403355 (e-kirja), 9789520403362 (MP3-äänikirja)
Kommentit
  1. AK
    • Avatar photo Minna

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *