Saku Tuominen: Juu ei – pieni kirja priorisoinnista

Saavun Saku Tuomisen Juu ei -kirjan julkistamistilaisuuteen samalla oven aukaisulla Tuomisen kanssa ravintola Yes yes yesiin, minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Huokaisen helpotuksesta, en myöhästynyt. Tilaisuuden aluksi Tuominen kertoo syyn viime hetken tuloonsa, hän tuli suoraan jääkiekkoharjoituksista, joissa on käynyt jo vuosia. Tuominen ei jää niistä treeneistä pois muutoin kuin ulkomaanmatkojensa aikana, ei siis edes oman kirjan julkistamistilaisuus ole syy jäädä pois.

Samaan aikaan olemme tulleet kuulemaan Saku Tuomisen teesejä luopumisesta ja karsimisesta. Miten ihmeessä hän sen tekee, koska ei luovu edes omista lätkätreeneistään.

Tuominen kertoo, ettei myöhästy juuri koskaan, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Eikä hän myöhästynyt sinäkään aamuna, kello oli minuuttia vaille, ja hänellä oli kustannusyhtiön viestintäpäällikön lupa tulla juuri hieman ennen tilaisuuden alkua.

Et voi onnistua täysin aina,
joskus täytyy hieman joustaa vaan.
Et voi täydellinen olla joka maanantaina,
syntyy suttua ja sekundaa.
Et ole täydellinen, et, parempaankin kykenet.
Ei mene nappiin vastaukset,
silti voittajana kurvailet.
Se on nippa nappa niukin naukin,
tämä riittää hätään pahimpaan.
Se on nippa nappa niukin naukin,
rima heiluu, muttei putoakaan.”
– Martti Servo: Nippa nappa niukin naukin

Saku Tuominen lukee tilaisuudessa Martti Servon Nippa nappa niukin naukin -biisin sanoitusta, jossa hänen mielestään tiivistyy olennainen.

– Elämämme suunnan määrittää se, mille sanomme kyllä ja mille ei. Minkä päätämme aloittaa ja minkä lopettaa. Valtaosan näistä päätöksistä teemme huomaamattamme. Ei ihme, että usein ne ovat ristiriidassa sen kanssa, millaisen elämän haluamme, sanoo Saku Tuominen.

Joidenkin tutkimusten mukaan teemme 60.000 päätöstä päivässä. Tuomisen pohtiessa omia päätöksiään, hän huomasi, että yleisin päätösmuoto on mahdollista tiivistää kahteen sanaa: ”juu” ja ”ei”. Keskeisintä on siis se, mille päätän sanoa kyllä ja mille ei. Minkä päätämme aloittaa ja minkä lopettaa. Mitä kohti halutaan mennä, mitä vältellä.

Saku Tuomisen uutuuskirja on käytännönläheinen opas priorisointiin.

Kaikkialla on kiire, töissä ja kotona. Aikaa ei jää tärkeille asioille, kuten miettimiselle, suunnittelulle ja rauhallisille keskusteluille. Kaikkea on liikaa, jostain pitäisi luopua. Kuuntelen Tuomisen puhetta ja tunnen pistoksen omassa ajankäytössäni. Olen Tuomisen tilaisuudessa yhden edellisen ja kahden seuraavan tilaisuuden välissä, olisiko pitänyt luopua jostain?

Tuominen kertoo kuinka kesällä jättäytyi sosiaalisesta mediasta muutaman kuukauden ajaksi, ja palattuaan taas sen pariin odotti innokkaana, mistä siellä puhutaan, mistä hän olikaan jäänyt paitsi. Hämmästyksekseen hän huomasi, että esillä olleet asiat eivät olleet lainkaan tärkeitä. Niitä ilman voi todellakin elää. Ei tarvitse olla aina saatavilla.

Juu ei -kirja tarjoaa yksinkertaisen priorisointimallin, jonka avulla kuka tahansa voi kehittyä paremmaksi päätöksentekijäksi. Tätä varten Tuominen päätyi pitkän harkinnan ja useiden keskustelujen jälkeen neljään sanaan. Kevyt ja raskas, pieni ja suuri.

Tuomisen mallissa on kaksi muuttujaa, tekemisen ilo ja tekemisen merkityksellisyys. Näitä kahta muuttujaa tuominen käsittelee kehittämässään mallissa, jonka avulla voi priorisoida päivittäin eteen tulevia isoja ja pieniä asioita ja keventää elämää. Uskaltaessa luopua jostain saa hieman enemmän aikaa ja sen seurauksena näkee hieman kirkkaammin ja tekee parempia päätöksiä. Valitettavasti aikaa ei saa lisää eikä mistään haluttaisi luopua.

Saku Tuomisen Juu ei -kirja toimii mainiona opaskirjana, joka on hyvä pitää lähettyvillä, aina saatavilla. Toisin kuin itseään säästäen, ei kannata olla aina saatavilla. Lopuksi haluan jakaa kirjasta suosikkikappaleeni, joka on Imu, siinä kuvataan pienen ja kevyen asian yllättävää huomaamatonta kasvua.

Isoa ja kevyttä kohti imulla.

Imu

Kun pieni ja kevyt alkaakin yllättäen kasvaa.

Hyvin usein iso ja kevyt käynnistyy puolivahingossa pienenä. Alamme kokeilla jotain uutta –tapailla ihmistä, harrastaa asiaa, testata hanketta –ilman valtavia odotusarvoja. Yllättäen se alkaakin tuntua suuremmalta, innostavammalta tai merkityksellisemmältä kuin kuvittelimme, ja ennen pitkää huomaamme käyttävämme siihen koko ajan enemmän ja enemmän aikaa. Hanke vie mennessään. On flow´ta, imua ja innostusta. Elämän hienoja hetkiä siis.

Haaste: Tapamme vähätellä tällaisia asioita liian pitkään, koska olemme mielessämme luokitelleet ne pieneksi.

Toimintaohje: Tunnista muutos ja lisää asian painoarvoa. On mahdollista, että olet suuren äärellä.

Juu ei tarjoaa yksinkertaisen priorisointimallin, jonka avulla kuka tahansa voi kehittyä paremmaksi päätöksentekijäksi. Ja aina on asioita, joista voi luopua.

Saku Tuomisen Juu ei -kirjan julkistamispaikka oli ravintola Yes yes yes –mikä sen osuvampi paikka ja nimi. Tuominen kirjoitti kirjoihin omistuskirjoituksena: ”Se mille sanomme kyllä ja mille ei, määrittää elämäämme.” Saku Tuominen (s.1976) on toiminut yrittäjänä 30 vuoden ajan. Nykyisin hän on kansainvälisen opetusinnovaatioyritys HundrEDin luova johtaja. Juu ei on hänen yhdestoista kirjansa.

  • Saku Tuominen
  • Juu ei - pieni kirja priorisoinnista
  • Otava, 2018
  • ISBN 978-951-1-32757-8
Kommentit
  1. TAINA

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *