Scott Bergstrom: The Cruelty – Nyt olet yksin

Dekkari- ja jännityssarjamme jatkuu, ja tällä kertaa vuorossa on toimintatrilleri, Scott Bergstromin maaliskuun lopussa suomeksi ilmestynyt The Cruelty – Nyt olet yksin, jonka suomenkielisessä nimessä on säilytetty myös kirjan alkuperäinen nimi. Scott Bergstrom on yhdysvaltalainen kirjailija ja The Cruelty on hänen esikoisfiktionsa. Aikaisemmin mainosalalla toiminut kirjailija (”olen luonut kaikenlaisia mainoskampanjoita pizzoista demokratiaan”) julkaisi  esikoisteoksensa omakustanteena vuonna 2014, koska epäili, että kirja ei saisi vastakaikua isoilta kustantamoilta. ”Kirjan moraali on monimutkaisempi kuin perinteisten nuorten aikuisten kirjojen.” Tänä vuonna kirja sitten ilmestyi sekä Yhdysvalloissa että Briteissä ison kustantamon kirjana ja nopeasti myös muilla kielillä. Käännösoikeudet on hankittu ainakin 20 kielelle. Pirjo luki kirjan ja vastasi Kirsin Book Clubin jännärikysymyksiin:

Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

New Yorkissa asuva, yksityiskoulussa opiskeleva Gwenlyn Bloom lähtee yksin maailmalle selvittämään diplomaatti-isänsä katoamista. Hän matkustaa Eurooppaan, vaihtaa henklöllisyyttä ja seuraa jokaista pientäkin vinkkiä selvittääkseen, mitä isälle on tapahtunut.

Ovatko henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Mietin lukiessa, että kyseessä on naispuolinen James Bond. Hän saa taistelulajeissa kolmen kuukauden kurssin  tavattuaan Pariisissa naispuolisen agentin. Taitojensa turvin hän selviää monesta tiukasta paikasta ja löytää aina oikeat kanavat, joita pitkin edetä isää hakiessa. Tässä kohtaa kirja on epäuskottava, koska tyttö on 17-vuotias ja lyhyellä koulutuksella ei voi pärjätä taistelulajeissa niin hyvin, ja miten yksityiskoulujen kasvattama koulutyttö voisi niin lyhyessä ajassa muuttua timantinkovaksi taistelijaksi ja kylmäveriseksi, suorastaan julmaksi tappajaksi.

Onko juoni vetävä?

Jännittävä tämä kirja on, tässä olen samaa mieltä kuin takakannen teksti.  Ajankohtainenkin se on, onhan siinä monenlaista rikollisuutta, asekauppaa, huumekauppaa, rahanpesua, pimeitä tilejä, ihmiskauppaa, siis kaikkea, missä liikkuvat todella isot rahat. Mielestäni vähempikin olisi riittänyt. Sankaritar löytää kaupungeissa pahimmat rikolliset ja soluttautuu heidän maailmaansa teeskennellen olevansa ulkonäköään ja henkilöllisyyttään muuttaen joku toinen, kun hän samalla pelaa omaa peliään ja varoo paljastumista. Paha saa palkkansa ja lukija odottaa jännittyneenä isän kohtaloa. En kuitenkaan voi paljastaa juonenkäänteitä.

Opitko jotain?

Uusia asioita  minulle ei ollut kovin paljon, koska laajasta rikollisuudesta saa lukea usein lehdistä. Ihmiskaappaukset ja -kauppa suorastaan järkyttivät ja kohtaus, jossa rikas asiakaskunta saapui ostamaan kuvankauniita, nuoria tyttöjä.

Miten paljon kirjassa kuvataan päähenkilön elämää?

Toimintatrilleri kuvasi alussa varsin tavallista kouluelämää, ja teksti liukui sujuvasti eteenpäin päähenkilön kertoessa tarinaa.

Onko kirja raaka, ahdistava tai pelottava?

Trilleri on suorastaan hengästyttävä. Kirjaa oli helppo lukea, se eteni koko ajan kronologisesti. Välillä se oli epäuskottava juuri päähenkilön nuoren iän ja rikollisten naiviuden takia. Hehän olivat julmia psykopaatteja. Toki raakuus ja jotkut ihmiskohtalot ahdistivat. Mielessäni tarina kääntyikin juuri jamesbondmaiseksi fantasiakirjallisuudeksi. Tosin suoran toiminnan mies James Bond ei käyttäisi myrkkyä.

Kirjasta on tulossa elokuva, kun Jerry Bruckheimer (mm. Pirates of the Caribbean) tarttui aiheeseen, joten tiedossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Kirja ei kuitenkaan vienyt yöunia tai jäänyt askarruttamaan ajatuksia.  Tartuin kirjaan innolla, sillä olen lukenut aiemmin ehkä 1-2 toimintatrilleriä. Varmasti kirja puolustaa paikkansa ja löytää lukijansa. Voisi olettaa, että Gwenlynin tarina saa jatkoakin.

Kenelle suosittelet kirjaa? Montako tähteä annat sille?

Suosittelen The Crueltya toimintatrillereiden ystäville ja kaikenikäisille. Sankarittaren nuori ikä ei saisi sulkea pois aikuislukijoita. Nuori saattaisi helposti menettää yöunensa kirjan parissa, jos hän liikaa samaistuu tytön asemaan.

Pisteitä  annan kirjailijan kekseliäisyydestä 3.5

Lue kirsinbookclubilaisten arvioita myös muista tänä vuonna ilmestyneistä dekkareista ja jännäreistä:

Geir Tangen: Maestro

Tuomas Nyholm: Leijona

Shari Lapena: Hyvä naapuri

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

 

  • Scott Bergstrom
  • The Cruelty — Nyt olet yksin
  • Otava, 2017
  • The Cruelty, 2014
  • ISBN 978-951-1-30262-9

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *