Sofia Lundberg: Punainen osoitekirja – nainen ja muistot

Tänään naistenviikon juttukimarassamme kirjoitusvuorossa on Varpu. Hänen kirjavalintansa on Sofia Lundbergin esikoiskirja Punainen osoitekirja, joten ruotsalaisen kirjan kunniaksi: grattis kaikille perjantain 20. heinäkuuta nimipäiväsankareille Marketta, Maarit, Maaret, Margareeta, Reeta ja Reetta!

Varpu kuunteli Punaisen osoitekirjan äänikirjana, jonka lukijana on Karoliina Kudjoi.

Doris liikkuu huonosti ja on riippuvainen vaihtuvista kotiavustajista, jotka laittavat tavarat vääriin paikkoihin. Hän asuu Tukholmassa omassa kodissaan, vaikka sosiaalityöntekijät painostavat myymään kodin ja muuttamaan palvelutaloon. Doris ei 96-vuotiaanakaan tunne itseään täysin avuttomaksi. Koti on peritty rakkaalta ystävältä Göstalta, jonka taloutta Doris hoiti tämän kuolemaan asti.

Doriksella ei ole ystäviä. Pää toimii terävästi ja tietokone on tärkeä apuväline. Doris seuraa maailman tapahtumia ja pitää kirjoittamisesta. Hän skypettää säännöllisesti ainoan sukulaisensa, Amerikassa asuvan Jennyn kanssa. Jenny on kolmen lapsen kotiäiti, josta huumeriippuvainen äiti, Doriksen sisarentytär ei ole pystynyt huolehtimaan. Doris ei ole koskaan ollut naimisissa eikä hänellä ole omia lapsia. Jennystä ja Doriksesta on tullut toisilleen läheisiä ja rakkaita.

Punaisessa osoitekirjassa on kaikkien Dorikselle tärkeiden ihmisten yhteystiedot. Isältä saatuun muistioon on kirjoitettu lähes jokaisen henkilön perään kuollut. Ensimmäisenä isä itse, jonka tapaturmaisen menehtymisen vuoksi äiti joutui lähettämään Doriksen töihin piiaksi kolmetoistavuotiaana. Madamen töissä Doris tutustui kulttuuriväkeen ja sai ystäväkseen ja suojelijakseen Göstan. Madamen mukana avautui Pariisin muotimaailma ja työ mannekiinina.

Doris joutuu ottamaan vastuun sisarestaan äidin kuoltua Ruotsissa. Pariisissa Doris rakastuu amerikkalaisranskalaiseen arkkitehtiin Allaniin. Toinen maailmansota uhkaa ja Doris lähtee sisarensa kanssa etsimään onnea Amerikasta. Tarina etenee Lontoon kautta takaisin Ruotsiin, jossa vanhentunut Gösta tarvitsee apua.

Kirjan henkilöt vaikuttavat uskottavilta ja tapahtumat enimmäkseen todenmakuisilta. Doriksen nuoruuden kiihkeä tempo vaihtuu toisen maailmansodan jälkeen rauhaisampaan Ruotsiin. Ei ole vaikea samaistua nykypäivän vanhuksen yksitoikkoiseen päivärutiiniin tai sairaalasängyn avuttomuuteen. Doris kirjoittaa tietokoneella tarinoita Punaisen osoitekirjan ihmisistä Jennylle. Lukijalle avautuu Jennyn maailma hänen omasta muistelustaan.

Naistenviikon kirjaksi Punainen osoitekirja sopii tietysti siksi, että päähenkilöt ovat naisia. Kirjaan on kudottu monenlaista naisten elämän tragiikkaa. On yksinäisyyttä ja selviämistä, perheväkivaltaa ja raiskausta, synnytyskuolemia, huumeita, nälkää ja syömishäiriöitä. Miehet jäävät sivurooleihin ja taustalle.

Kuuntelin Punaisen osoitekirjan Elisa-kirjan suomenkielisenä äänikirjana. Välillä olisi tehnyt mieli palata takaisinpäin ja tarkistaa aiemmin kuunneltua, mutta muuten oli nautinnollista vain kuunnella ja antaa tarinan viedä. Vähän melankolista juonta piristää romanttinen loppuratkaisu. Sopii minusta erinomaisesti mökkiriippukeinun ajanvietteeksi.

Punainen osoitekirja (Den röda adressboken) on Sofia Lundbergin esikoisteos.

Ruotsalaisessa vlt-nettijulkaisussa 7.1.2016 ilmestyneessä haastattelussa Sofia Lundberg kertoo saaneensa aiheen Punaiseen osoitekirjaan oman isoäitinsä siskon osoitekirjasta. Vuonna 1974 syntynyt esikoiskirjailija on ammatiltaan toimittaja ja pedagogi. Sofia asuu Tukholmassa poikansa kanssa. Hän kertoo kirjoittavansa parhaiten iltaisin, kun hän nauttii minttusuklaalasillisesta ja on hiljaista. Punainen osoitekirja osoittautui menestykseksi niin Ruotsissa kuin muuallakin ja sen julkaisuoikeudet on myyty 28 maahan. Esikoiskirjan suuren suosion jälkeen kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa. Elokuussa Forum julkaisee Tukholmasssa Lundbergin uuden romaanin Ett frågetecken är ett halvt hjärta. “En gripande roman om att övervinna skam och skuld. Om at hitta sig själv och sanningen, och på så sätt lära sig att älska”. Kirja kertoo New Yorkissa menestyneestä valokuvaajasta Elinistä, joka palaa lapsuusmaisemiinsa Gotlantiin.

Sofia Lundbergin tänä vuonna Ruotsissa ilmestyvä kirja on jo saanut kannet.

Tämän päivän nimipäiväsankareihin sopivia, aikaisempia blogijuttujamme:

Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala
Maarit TyrkköTyttö ja nauhuri
Maarit Tyrkkö: Presidentti ja toimittaja
Maarit TurtiainenEilisen seitit
Juttu tutusta: Maarit

  • Sofia Lundberg
  • Punainen osoitekirja
  • Otava, 2018
  • Den röda adressboken, suomentanut Tuula Kojo, 2015
  • ISBN 9789511320449
Kommentit
  1. Tuijata
    • Varpu Olsonen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *