Sofia Torvalds: Bliv du hos mig / Luoksein jää – koskettava tarina äideistä ja eroista

Juuri ennen viime vuoden Helsingin kirjamessuja kiertelin kirjakaupassa ja jostain syystä pysähdyin Sofia Torvaldsin kirjan, Bliv du hos mig, kohdalle. Takakannen teksti kolahti kerralla.

Vad bär vi med oss av tidigare generationers upplevelser, av tragedier, triumfer, vardag och livshållning? Sofia Thorvalds spanar bakåt i tiden. Där ser hon Fanny, kvinnan som övergav två söner för kärleken, hon ser August, renässansmannen som överlevde västfronten. Hon ser också Karin, flickan som nästan hörde hemma vid slottet, och många andra. Det är ibland sorligt, ibland vackert och ofta dramatiskt.”

Tunsin, että teksti oli tarkoitettu minulle. Torvalds katsoo taaksepäin sukunsa tapahtumia, ihmisiä ja heidän kohtaloitaan, johon mahtuu eroja, surua, dramatiikka mutta myös onnea ja iloa. Hän pohtii, miten aikaisempien sukupolvien kokemukset seuraavat meitä ja vaikuttavat meihin ja tekemisiimme.

Minä olin juuri tyhjentänyt lapsuudenkotini ja löytänyt paljon asioita, kirjeitä ja muistoja aikaisempien sukupolvien jäljiltä. Ennen kaikkea äitini päiväkirjat, vanhempieni kirjeenvaihto, tätini ja isänäitini, fammon, kirjeet aiheuttivat valtavan tunnekuohun, jossa suru oli vahvimmin läsnä, sillä he kaikki ovat poissa eikä kysymyksiä enää voi esittää. Tämä kirja voisi todella olla minua varten!

Alkusysäyksen kirjan syntyyn antoi Fanny, Sofia Torvaldsin isoäidin isoäiti. Hän menee naimisiin hyvin nuorena, saa kaksi poikaa, rakastuu, sairastuu tuberkuloosiin, eroaa ja joutuu hylkäämään poikansa uuden rakkauden vuoksi. Hän saa vielä kolme lasta ja näihin rakkausavioliitosta syntyneiden jälkeläisiin siis kuuluu myös Sofia. Tästä Fannyn rohkeasta mutta myös sydäntäsärkevästä valinnasta on pitkälti toista sataa vuotta ja edelleen valinta puhuttaa meitä. Voiko äiti hylätä lapsensa oman onnensa vuoksi?

Bliv du hos mig, (Luoksein jää, käsikirjoituksesta suomentanut Susanna Hirvikorpi) on sukutarina, jonka keskeisenä teemana ovat erot. Avioerot, lasten erot vanhemmista, erot suvusta, lapsista ja elämästä. Sofia Torvaldsin suvussa on ollut paljon avioeroja, hän itse edustaa viidennettä sukupolvea eronneita. Torvalds pohtiikin, kuinka paljon aikaisempien sukupolvien erot ovat vaikuttaneet häneen ja hänen suhtautumiseensa avioliittoon ja parisuhteeseen.

Bliv du hos mig on myös vahva ja henkilökohtainen tarina äideistä, äitiydestä, äitiyden tuomasta tuskasta, äitiyden odotuksista ja naiseudesta yleensä. Suvun edesmenneet äidit seuraavat Sofiaa kaikkialle, ovat seuranneet siitä lähtien kun hänestä tuli äiti.

Jag har sett dem på stan, alla de döda mammorna. Ända sedan jag blev mamma har jag sett dem. Min mormor Kerttu vid trafikljuset framför Stockmanns med ett konstigt ljusbrunt hår som sitter på henne som en mössa. Alla de unga som har dött i cancer och lämnat små efter sig, plötsligt står de där i Forums rulltrappa och tittar i skylfönster”

Nämä äidit seuraavat Sofiaa, kommentoivat, valittavat, mutta myös kannustavat. Usein syntyy napakkaa keskustelua elämästä, tavoista ja äitiydestä. Lukijalle syntyy kuitenkin vaikutelma, että nämä äidit ovat kannustava, positiivinen ja elämänmyönteinen joukko, jotka ovat läsnä tukeakseen Sofiaa. Ihana Dooba-duu kuoro!

Kirjan takakannen teksti ei pettänyt, kirja teki minuun syvän vaikutuksen. Kirjassa esiintyvien äitien kohtalot koskettivat ja herättivät ihmetystä ja hieman suuttumustakin, mutta Sofia itse ei tuomitse eikä arvostele sukunsa jäsenten tekemisiä, vaan ennemminkin vain pohtii tehtyjä valintoja ja miten ne ehkä ovat vaikuttaneet hänen omiin päätöksiinsä.

Tapasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla viime syksynä ja sain kauniin omistuskirjoituksen häneltä.

Till Marja,

I hopp om att mina berättelser ska väcka liv i dina egna

Kram Sofia

Sofia Torvalds ja Kirsin Book Clubin kirjanmerkki Helsingin Kirjamessuilla 2016.

Sofia Torvalds on suomenruotsalainen toimittaja ja kirjailija ja kolmen lapsen äiti. Häneltä on julkaistu aikaisemmin kirja Hungrig (2013), joka kertoo syömishäiriöistä ja vanhemmuudesta.

Tämäkin kirjajuttu on osa naistenviikkokimaraamme, johon olemme poimineet naiskirjailijoita eri maista. Sofia Torvalds edustaa tässä vahvaa suomenruotsalaista kirjailijaperinnettä. Tänään onnittelemme nimpparisankareita nimeltään Johanna, Hanna, Jenni, Hanne, Hannele, Jenna, Joanna, Jenny ja Jonna.

Lue myös nimipäivään sopivat:

  • Sofia Torvalds
  • Bliv du hos mig
  • Schildts & Söderströms, 2016
  • ISBN 9789515238054

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *