Sophie Kinsella: Kuka on pomo / My Not So Perfect Life – viihdyttävää Instagram-elämää

Sophie Kinsella on chick lit -kirjailija minun makuuni. Pidän siitä, että hänen sankarittarensa ovat opiskelleita naisia, joilla on kunnianhimoa työelämässä. Genren mukaisesti tarinassa on aina myös romanttista viritystä, mutta Kinsellan sankarittaret eivät rakenna onnellisuuttaan vain miesten varaan. Hänen kirjoissaan kuvataan kiinnostavia työympäristöjä kuten lehden toimituksia, mainostoimistoja, lakiasiaintoimistoja tai kuten hän uusimmassaan Kuka on pomo -kirjassa toimistoa, jossa rakennetaan brändejä ja muotoillaan palveluja.

Luen yleensä Kinsellaa englanniksi, mutta nyt tartuin Kaisa Katteluksen käännökseen. Teksti soljuu erittäin sujuvasti, tosin kirjan alkuperäinen nimi My Not So Perfect Life kuvaa Kuka on pomo -nimeä paremmin kirjan ideaa.

Onko elämämme sitä, miltä se näyttää somessa vai onko se jotain muuta, joka ei ole niin täydellistä?

Kirjan minä-kertojana on Catherine Brenner, jota kotona maatilalla kutsutaan Katieksi, mutta joka pyrkii rakentamaan itselleen pääkaupunkilaisimagoa ja on kertonut Lontoon bränditoimiston työkavereilleen olevansa Cat. Hän elää pienellä budjetilla, asuu kimppakämpässä ja vain haaveilee sellaisesta luxuselämästä, mitä hänen pomonsa Demeter elää. Demeter on herkullinen hahmo: ammatillisesti huippupätevä, kuvankaunis, mutta esimiestaidoiltaan särmäinen.

Cat postaa Instagramiin tunnelmallisia kuvia, joiden perusteella voi kuvitella, että hän käy trendiravintoloissa ja muutoinkin elämä on yhtä juhlaa. Catin asenne on erittäin positiivinen, häntä ei haittaa pitkä työmatka, pieni palkka tai edes rasittava kämppis, kunhan vain saa asua Lontoossa, sillä hän uskoo vahvasti, että jonain päivänä hänen luomansa lontoolainen Instagram-unelma on totta myös hänelle.

Kuvioon tulee vielä komea ja karismaattinen Alex, kuinkas muutenkaan, joka sattuu olemaan konsernin iso pomo. Hetken kaikki on lähempänä Catin unelmaa, kunnes salamana kirkkaalta taivaalta tulee irtisanominen työpaikasta ja paluu kotiseudulle näyttää ainoalta vaihtoehdolta.

Juoni soljuu kiinnostavasti eteenpäin, mukaan tulee Catin isän ja tämän naisystävän liikeidea glampingistä, glamorous campingistä eli luxustason jurttailusta kotitilan mailla. Idean kehittely on kiinnostavaa luettavaa kaltaiselleni markkinoijalle. Eihän se erityisen syvällistä ole, mutta silti hymyilin lukiessani, mitä kaikkia palveluita matkailijoille voikaan myydä kunhan mukana on riittävän vahva tarina.

Kuka on pomo noudattaa totuttua Kinsella-kaavaa. Mikään juonipaljastus ei liene, kun toteaa, että pahat saavat palkkansa ja kaikki järjestyy parhain päin. Matkan varrella saa silti myötäelää päähenkilön onnistumisten ja vastoinkäymisten kanssa, ihastua itsekin sankarittaren tunteiden kohteeseen ja heittäytyä hetkeksi menneeseen aikaan, jolloin itsekin oli 26-vuotias. Nämähän ovat syitä, miksi viihdekirjallisuutta luetaan.

Suuri osa kirjan tapahtumista on minun aikuiseen makuuni tyylikkäitä ja niissä on fiksua tilannekomiikkaa, jota kuvailisin englanniksi sanalla witty. Juoneen kuului myös Catin kostoisku, jossa mentiin minun tyylitajuni alitse, minä en kokenut sitä hauskana, vaan pelkästään kiusaamisena. Ehkä tässä tulee jo oma ikä hieman vastaan, sillä olisin lukenut koko tarinan mieluummin 45-vuotiaan Demeterin kuin noin 26-vuotiaan Catin kannalta. Silti tarina on kokonaisuutena oikein viihdyttävä, hyvin kirjoitettu ja monasti yhteiskunnallisesti tarkkanäköinen.

Sophie Kinsella

Sophie Kinsella on taustaltaan Oxfordin käynyt taloustoimittaja, syntynyt 1969, viiden lapsen äiti, joten ehkäpä hän vähitellen saattaa siirtyä turkey litiin, hieman aikuisemmalle lukijakunnalle suunnattuun romanttiseen komediaan. Tosin hänellä on vahva menestyskonsepti, jonka hän taitaa. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja myyty yli 36 miljoonaa kappaletta. Minun suosikkini hänen kirjoistaan ovat The Undomestic Goddess ja The Secret Dreamworld of a Shopaholic (sarjan #1)

Sain kirjan WSOY:tä ja siitä erityiskiitos Bonnier Booksin kirjakaupan myymälänhoitaja Harri Mäelle, sillä hän näki erityistä vaivaa etsiessään ainoan jäljellä olleen kappaleen jostain muuttomyynnin uumenista, kiitos!

Luin kirjan valmistautuakseni Sophie Kinsellan tapaamiseen Göteborgin Kirjamessuilla syyskuussa 2017. Aion mennä kuuntelemään häntä ja katsotaan, josko saan häneltä jonkun terveisen Kirsin Book Clubille.

Lue myös muita chic lit ja turkey lit -juttujamme, esimerkiksi:
  • Sophie Kinsella
  • Kuka on pomo
  • WSOY, 2017
  • My Not So Perfect Life, suomentanut Kaisa Kattelus, 2017
  • ISBN 978-951-0-42350-9
Kommentit
  1. Päivi
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi