Sophie Kinsella: Surprise Me – Yllätä minut – vinkkejä pitkään liittoon

Surprise Me ilmestyi suomeksi nimellä Yllätä minut. Kirjat kuvasi Lontoossa kummitytär Martina.

Mitä jos lääkäri kertoisi sinun olevan erinomaisessa kunnossa ja ennustaisi, että sinulla ja puolisollasi on testien mukaan odotettavissa ainakin 68 yhteistä elinvuotta. Hienoja uutisia, eikö totta, eikä mitenkään mahdotonta tänä päivänä. Ihmiset elävät pidempään ja kolmekymppisillä saattaa hyvinkin olla Sophie Kinsellan Yllätä minut -kirjassaan kuvailema tilanne käsillä.

Tapasin Sophie Kinsellan Göteborgin kirjamessuilla (lue juttu) ja hän kertoi olevansa hyvin kiinnostunut terveellisestä elämästä. Hän on kukoistavan näköinen, 49-vuotias hoikka nainen, joka vielä peittoaa teinipoikansa tenniskentällä. Mutta hän oli alkanut pohtia, miten ihmeessä pitää avioliitto kiinnostavana, jos saman puolison kanssa eletään 70-80 vuotta?

Yllätä minut -kirjan päähenkilö Sylvie, joka on naimisissa Danin kanssa, vie ajatuksen käytännön tasolle:

Eleven thousand more shags, all with Dan. Not that – I mean, obviously I want them to be with Dan, but…. eleven thousand times?

Sylvie on viisivuotiaiden kaksosten äiti, töissä taidemuseossa ja ennen kaikkea hän on onnellinen Danin kanssa, on ollut jo kymmenen vuotta. Hienot terveysarviot saatuaan Sylvie ehdottaa Danille, että he virkistäisivät avioliittoaan järjestämällä vuorotellen toisilleen yllätyksiä!

Project Surprise Me lähtee vauhdilla eteenpäin, mutta yllätykset eivät osukaan aivan nappiin. Sylvie ja Dan eivät tunteneetkaan toisiaan niin hyvin kuin kuvittelivat tai ainakaan sitä, mitä toinen oikeasti haluaa tai mistä ilahtuu.

Dan,” I demand as we go downstairs, the girls hurrying ahead. ”I don’t understand. Is this your sexy surprise?” ”It certainly is.” he nods beatifically. ”But not just sexy…beautiful. She is beautiful.”

Yllätyksiä, yllätyksiä, toisia harmittomia, toisia sellaisia, joita ainakaan minä en haluaisi (tarkoitan erästä yllätystä keittiössä)! Yllätyksiin liittyy tietenkin salailua, jota voi helposti tulkita väärin ja yhtäkkiä ollaankin epäilyksen tiellä. Tarinaan liittyy ydinparin perheet ja tutut ja teemoiksi nousevatkin mustasukkaisuus, uskottomuus, luopuminen, hyväksikäyttö, mutta myös todellinen sielunkumppanuus.

Sophie Kinsella sai Kirsin Book Clubin kirjanmerkin Göteborgissa 2017

Mielestäni kirjan teema on todella kiinnostava ja sillä on henkilökohtaisesti ja yhteiskunnallisesti monta puolta. Sophie käsittelee teemoja ja henkilöitään viisaasti, mutta myös huumorilla. Hän edustaa sitä ihmeellistä brittiläistä nokkeluutta, joka viehättää minua kovasti. Samoin hänen kielensä on vivahteikasta ja sujuvaa, sitä on ilo lukea englanniksi.

Juonimielessä kirjan alkutilanne karkaa hieman käsistä, kun aletaan selvittää Sylvien vanhempien kuvioita ja minusta olisikin ollut parempi vain pitäytyä tässä pitenevien parisuhteiden problematiikassa.

Olen lukenut lähes kaikki Sophie Kinsellan kirjat. Olen ilahtunut, että nyt hänen päähenkilönsä on jo kolmikymppinen, eikä kirjan pääasia ole miehenmetsästys, vaan onnellisen ja tasapainoisen elämän löytäminen sen nykyisen kumppanin kanssa. Ehkäpä lähiaikoina hänen sankarinsa saattaisivat saavuttaa kirjailijan omaa ikää ja tarinat saisivat vieläkin enemmän ulottuvuuksia.

Suosittelen Yllätä minut -kirjaa mukavaksi lomalukemiseksi. Kyllä se pistää ajattelemaan omia ja muiden suhteita!

Yllätä minut ilmestyi suomeksi keväällä 2018, kääntäjänä Kaisa Kattelus.

Lue myös:

  • Sophie Kinsella
  • Yllätä minut
  • WSOY, 2018
  • Surprise Me, suomentanut Kaisa Kattelus, 2018
  • ISBN 9789510431184

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *