Suomalaiset korut – kaunis uutuuskirja pitää esillä sohvapöydällä
Kirjoitan tätä itsenäisyyspäivän jälkeen, kun lehdissä hehkutetaan tämän vuoden Linnan kutsujen pukuloistoa. Aika harvalla juhlijalla oli niin näyttävä koru, että se mainittiin selostuksissa. Jenni Haukiolla oli kultaseppämestari Mika Tarkkasen suunnittelema Monument-kaulakoru, joka kuvasi Sibelius-monumenttia. Korvissaan hänellä oli Björn Weckströminin Lapponialle suunnittelemat Gelo-korvakorut.
Mediassa mainittiin myös useita A. Tillanderilta lainattuja tai heidän kultaseppämestari Jouni Salon valmistamia koruja: Susanna Kosken olkapääkoru, Nooralotta Nezirin 80.000 euron arvoinen kaulakoru, Kaisa Wallinheimon, Elina Kiikon ja Satu Taiveahon korut. Tunteikas tarina liittyi Jenni Milonoffin koruihin, jotka oli suunnitellut hänen ystävänsä Hanna Ruax, joka menehtyi vain muutamaa päivää aiemmin Kalifornian yökerhopalossa.
Minä bongasin ainakin kolmen daamin kaulassa Björn Weckströmin Planetaariset laaksot, jotka hän suunnitteli Lapponia Jewelrylle jo vuonna 1977. Korun tiedot pystyin tarkistamaan upouudesta Suomalainen koru -kirjasta, joka on näyttävä ”coffee table book”.
Suomalainen korukulttuuri on yleisesti ottanen vaatimatonta niin juhlassa kuin arjessakin. Meihin on iskostettu ajatus, että rumat ne vaatteilla, tai koruilla, koreilee ja vaatimattomuus kaunistaa. Onkin riemastuttavaa tutustua suomalaisen korun historiaan ja todeta, että kyllä niitä koruja on ja olisi ollut, jos vain rohkeasti käyttäisimme.
Suomalainen koru on laaja katsaus – nimensä mukaisesti – suomalaisiin koruihin. Siinä on monipuolinen kuvitus ja runsaasti tekstiä eri koruntekijöistä. Suomalainen korumaailma on laji johon olen hieman perehtynyt, sillä olen kirjoittanut vuonna 2006 Kalevala Korun 70-vuotiskirjasen Korun näkijät, korun tekijät (Vision and Passion). Ilahduttavaa oli todeta, että kirjaani oli käytetty Suomalainen koru -kirjan yhtenä lähteenä! Mainittakoon, että kirjalähteitä on pitkälti yli sata ja niiden lisäksi lukuisia haastatteluja ja muita lähteitä.
Silloin vuonna 2006 toimeksiantonani oli kirjoittaa Kalevala Korun tarinaa, ei varsinaisesti kattavaa historiikkia. Suomalainen koru puolestaan on tietokirja, tässä ei ole loihdittu tunnelmaa, vaan pitäydytty asiatyylissä. Tekijäryhmään kuuluivat Helena ja Lasse Pahlman, kansainvälisesti tunnettuja korukeräilijöitä, suomalaiseen muotoiluun perehtynyt toimittaja, kirjailija Tuula Poutasuo, tutkija, kirjoittaja ja korunäyttelykuratoija Päivi Rautiainen, korualan tunnetuimpia henkilöitä, kultaseppäsuvun edustaja Ulla Tillander-Godenhielm sekä kultaseppämestari, opettaja Esko Timonen. Kaikki tekijät ovat korualan erikoistuntijoita, joille lyhyt esittely ei tee oikeutta. He ovat kukin kirjoittaneet oman spesiaalin osuutensa kirjasta.
Suomalainen koru nostaa monia tekijöitä esiin, mutta tekstissä edetään aina koru edellä. Tekijöistä kerrotaan oleelliset asiat, mutta ei laajoja henkilötarinoita tai haastatteluita. Koruja onkin yltäkylläisesti, niin tuttuja klassikoita kuin uusia uniikkejakin. Kuvamaailma on laadukas ja kaunis ja siksi kirjan paikka on mielestäni esillä eikä hyllyssä. Mukavaa on tutkia, mitä tuttuja koruja sivuilta löytyy.
Muutama toive minulla kirjalle olisi ollut. Kirja on todella runsas ja olisin toivonut kirjalta selkeämpää rakennetta sekä sisällöllisesti että graafisesti. Sisällöllisesti on vaikea nähdä punaista lankaa, on esimerkiksi laaja luku Tillanderin kultaseppäsuvun aiemmista vaiheista, mutta Kalevala Koru on pirstottu eri lukuihin. Vaikuttaa, että jokainen tekijä on tuottanut oman kokonaisuutensa ja omalla painotuksellaan. Toisaalta kaikki löytyy selaamalla sisällysluetteloa ja hakemistoa. Kirjan kuvat ovat todella hienoja, mutta joidenkin sivujen teksti on aseteltu turhan tiiviisti. Ilmavuus olisi auttanut jäsentelyssä.
Erityistä plussaa tulee nykykorujen esittelyistä, joille on omistettu reilut sata sivua. Mielenkiintoista ja kokeilevaa, täysin uutta minulle. Jännää seurata, moniko esitellyistä korutaiteilijoista nousee niin, että ovat todellisia tulevaisuuden nimiä.
Kuka lukee Suomalainen koru -kirjan huolella, niin saa kyllä rautaisannoksen tietoa suomalaisesta korumaailmasta. Itse olen monena iltana palannut kirjan ääreen, tutkinut kuvia ja lukenut niin tuotantomenetelmistä kuin suunnittelijoistakin. Jos korut kiinnostavat, niin tämän kirjan ääressä vierähtää monta tovia.
Ihan kaikkea Suomalainen koru ei sittenkään kata, sillä Jenni Haukion korun suunnittelijasta ei löydy kirjassa mainintaa!
Kirjan sain kustantajan edustajalta, kiitos!
Tutustu myös:
- Mirva Saukkolan tyyliopas Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta.
- Jos sinua jäi kiinnostamaan se minun kirjoittamani Kalevala Korun 70-vuotisjuhlajulkaisu, Korun näkijät, korun tekijät, niin se saattaa löytyä kirjastosta, ainakin Helmetistä.
- Helena Pahlman, Lars Pahlman, Tuula Poutasuo, Päivi Rautiainen, Ulla Tillander-Godenhielm, Esko TImonen
- Suomalaiset korut
- Tammi, 2016
- ISBN 9789513191030