Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja veden -teos vie Gazaan

Kuva Inka Luhtala

Kuva Inka Luhtala

Kirsin Book Club keskusteli tammikuun tapaamisessaan Susan Abulhawan teoksesta Sininen välissä taivaan ja veden.

Susan Abulhawa on paitsi kirjailija, myös journalisti ja Palestiina- ja ihmisoikeusaktivisti. Hän vieraili viime syksynä Helsingin kirjamessuilla ja meitä oli useampi bookclubilainen kuuntelemassa eloisaa ja viehättävää Susania. Yhdysvalloissa kasvattiperheessä 13-vuotiaasta asunut Susan on syntynyt Kuwaitissa, minne hänen palestiinalaiset vanhempansa olivat paenneet vuoden 1967 kuuden päivän sodan jälkeen. Susankin on lapsuudessaan joutunut muuttamaan sukulaisen luota toiselle ja asumaan myös lastenkodissa.

Vaikka olenkin asunut Yhdysvalloissa pitkään, olen palestiinalainen. Sydämeni ajattelee arabiaksi”, Susan kertoi.

Hän on perustanut järjestön, joka kerää rahaa rakentaakseen pakolaisleirien lapsille leikkipaikkoja. ”Lapset pakolaisleireillä, joilla suurin osa palestiinalaisista asuu, ovat hyvin traumatisoituneita.” Susan ei voi enää mennä kotimaahansa edes turistiviisumilla, sillä hän sai järjestönsä takia Israeliin porttikiellon viime kesänä.

Susan oli heti tutunoloinen ja halasi jutellessa.

Susan oli heti tutunoloinen ja halasi juteltaessa.

Kirjamessuilla Susan kertoi romaaninsa Sininen välissä taivaan ja maan olevan sukuromaani ja nimenomaan tarina naisista. Susan itse vietti varhaislapsuutensa naisten perheessä, sillä isä oli paljon poissa. Hänen isoäitinsä oli hyvin hallitseva, vuoden -67 sodan leski ja lukutaidoton. Susan kuvaili, miten isoäiti rukoili paljon ja miten hän ja naispuoliset sukulaiset istuivat yhdessä vesipiippua polttaen, puhuen mm. seksistä ja nauraen. Romaanin Nazniyessa voikin nähdä paljon isoäitiä, todellista matriarkkaa.

Halusin kirjassani osoittaa, että Palestiinassakin on hyvin erilaisia ihmisiä. Lännessä musliminaisista on hyvin kaksiulotteinen kuva. Yritinkin kirjallani särkeä stereotypioita passiivisista, sorretuista, näkymättömistä naisista.

Koulutukseltaan Susan on sekä biologi että neurotutkija. Nine-elevenin jälkeen hän kuitenkin menetti työpaikkansa lääkefirmassa ja ryhtyi kirjoittamaan lääketieteellisiä artikkeleja. Mornings in Jemen, hänen ensimmäinen romaaninsa ilmestyi 2012, ja sen on käännetty liki 20 kielelle, myös suomeksi (Jemenin aamut).

Kun kirjoitan fiktiota, minulla ei ole poliittista agendaa. Toki Sininen välissä taivaan ja maan -kirjassakin on politiikkaa, mutta ensisijassa se on tarina ihmisistä.”

 

"To me, literature is so much bigger than politics."

”To me, literature is so much bigger than politics.”

Lukupiiriläisten mielestä kirja oli selkeästi poliittinen, mutta hyvin avartavassa mielessä. Totesimme, että meillä on hävettävän huonot, tai ainakin varsin yksipuoliset, tiedot Lähi-idän tilanteesta. Kirja avaa palestiinalaisten näkökulmaa yksittäisten ihmisten kautta. Luettuaan tuntuukin kuin olisi käynyt kylässä Gazassa.

Tarinan ytimessä on palestiinalainen suku, jonka kohtaloita seurataan neljässä sukupolvessa Beit Darasin kylästä nykypäivän Gazaan. Poliittinen tilanne tulee suvun naisten arkeen, talot pommitetaan ja rakennetaan uudelleen. Karmeita asioita tapahtuu, mutta elämä jatkuu. Sivulauseissa viha kasvaa, vahvistuu ja periytyy.

Tarinoilla on väliä. Meidät on tehty tarinoistamme. Ihmissydän on tehty siellä säilyttämistämme sanoista. Jos joku joskus sanoo sinulle kurjia asioita, älä säilö niitä sydämeesi, ja varo panemasta rumia sanoja toisten sydämiin.” s. 83

Suvun naiset ovat vahvoja ja äänekkäitä. Isoisoäiti näkee näkyjä, hänen tyttärensä vaistoaa ihmisten auroja. Kirja on myös Amerikkaan lapsena muuttaneen Nurin tarina, jossa vaikuttaa olevan paljon yhtymäkohtia Susanin omaan elämäntarinaan. Hän painotti messuilla, että

I am not Nur.”

Kirjan kuvaukset ovat erittäin havainnollisia, osin julmia, osin tavattoman kauniita. Terhi Kuusiston suomennos soljuu sujuvana.

Sanattomina he kävelivät ulos vanhasta elämästään, pois uusien valloittajasotilaiden tieltä, jotka olivat jo humaltuneet ikivanhasta myrkystä, Jumalaan sekoittamastaan ahneudesta ja vallasta.

Tässä bookclubilaisten kommentteja:

 • Kirjan lukeminen oli aluksi vaikeaa, vaikka etulehdillä olikin sukukaavio. Kuka oli kuka, kun samoja ihmisiä kutsuttiin eri vaiheissa eri nimillä arabitapojen mukaisesti. Kirja herätti vahvoja tunteita: välillä kyyneleet valuivat, välillä tarinan käänteet olivat liian fantastisia minun makuuni. Loppu oli kaunis ja sopiva.
 • Kirja teki vaikutuksen minuun. Kerronta oli selkeää, vaikka ihmisiä on paljon, tapahtumat kahdella mantereella ja aikajana useita vuosikymmeniä. Kirja vei mennessään, mutta oli pakko keskeyttää useaan kertaan, varsinkin alussa, koska tarina sai minut voimaan pahoin. Ihmisten viha oli niin käsinkosketeltavaa.
 • Oli mukava lukea Palestiinan historiasta ja ihmisistä heidän omasta näkökulmastaan. Israelin valtion kehitystä tuli nuorempana seurattua ja aika yksipuolisesta vinkkelistä. Tykkäsin arkielämän kuvauksista, vaikka jäin kaipaamaan enemmän tietoa todellisista tapahtumista.
 • Henkilökuvaus tuntui vähän ohuelta ja mustavalkoiselta.
 • Kirja oli epätasainen. Siinä oli paljon hyvää, etenkin aluksi, kun käsiteltiin mennyttä. Tekstissä oli selkeästi poliittinen agenda. Pidin maagisen realismin osuudesta, mutta kokonaisuutena lukukokemus oli melko ristiriitainen.
 • Ihaninta kirjassa oli suvun perjantai-illat, jolloin kokoonnuttiin matriarkan luo syömään yhteistä ateriaa. Etenkin ne hetket, kun raukeina istuttiin Välimeren rannalla vesipiippua poltellen ja lasten leikkejä seuraillen.
 • Pitkästä aikaa ihana kirja! Niin hyvä, että lainasin heti eteenpäin ja aion ostaa toisen tädilleni lahjaksi. Todella avartavaa, kun on tottunut, että palestiinalaiset ovat aina niitä pahiksia.
Pääasia, että saatiin Yeti kuvaan!

Pääasia, että saatiin Yeti kuvaan!

Voi etsi minut sinestä,

välistä veden ja taivaa,

missä kaikki tapahtuu nyt

missä olemme ikuisuus

lailla virtaavan joen.

s. 312

Peukkuja nousi ylös ja jäi semiin. Avartavan lukukokemuksen yhteisarvioksi tuli 3,5 tähteä.

 • Susan Abulhawa
 • Sininen välissä taivaan ja veden
 • Like, 2015
 • The Blue Between Sky and Water, 2015
 • ISBN 978-952-01-1248-6
Kommentit
 1. Päivi
  • Avatar photo Airi Vilhunen
   • Päivi
   • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *