Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli – Tieto-Finlandia 2015

Finlandia-voittajat 2015: Tieto / Tapio Tamminen, Junior / Nadja Sumanen ja Kauno / Laura Lindstedt.
Toimittaja Arto Nyberg valitsi Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli -teoksen Tieto-Finlandian 2015 voittajaksi. Arton mukaan ”hyvä tietokirja kertoo ennen tuntemattomista asioista, laajentaa tietämystämme jostakin ja kumoaa vääriä käsityksiä. Hyvä tietokirja myös linkittyy nykyaikaan.”
Arto Nyberg totesi Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa, että ei voi kiistää, etteikö nykyinen maailmantilanne ja viime aikojen tapahtumat Syyriassa, Pariisissa, Malissa ja Tornion rajalla olisi vaikuttaneet hänen voittajan valintaansa. Vakuutti myös, että ei kirjaa, eikä valintaa, pidä ottaa pilkkana rakasta naapurimaatamme kohtaan.
Tartuin Kansankodin pimeämpi puoli -kirjaan heti Tieto-Finlandian julkistamisen jälkeen ja – huh – olipas ajatuksia antavaa tekstiä alusta loppuun! Kyllä Suomi saa kirjassa myös oman osansa, vaikka painotus onkin Ruotsin kansankodin rakentamisessa.
Mielenkiintoista oli lukea, kuinka kaikki voidaan kääntää oman opin puolustamiseksi. Esimerkiksi Uppsalan yliopiston rehtori, historioitsija Olof Rudbeck väitti, että Platonin Atlantis, jumalien ja kansojen alkukoti, sijaitsi hänen mukaansa meidän läntisessä naapurissamme. Väitteen tueksi hän listasi 102 argumenttia, joissa elefantitkin muuttuivat susiksi.
Viikinkejäkään ei unohdeta, sillä kirjassa kerrotaan elävästi, kuinka viikinkiaikaa hyväksikäytettiin arjalaisuuden ”myymisessä”, hyvä opetus propagandasta. Natsi-Saksa oli löytänyt ystävän Pohjolasta.
Luulen, että on parempi mennä vähän liian pitkälle kuin ottaa riski epäkelpojen ja heikkiomielisten jälkeläisten saattamisesta maailmaan.” Kansanedustaja Karl Johan Olsson, 1942
Kirjan sivuilta löytyy myös Jeesus ja samalla saan näkemyksen siihen, miksi eurooppalaisissa kirkkotauluissa niin usein hänet näytetään sinisilmäisenä ja vaaleatukkaisena ”viikinkinä”. Ja kuinka saksalaiset toisen maailmansodan lopuilla kirjoittivat raamatunkin uudestaan paremmin omiin näkemyksiinsä sopivaksi. Mielenkiintoista!
Jos rodut saisivat sekoittua vapaasti, seurauksena olisi moraalin, hallinnon, lakien ja kulttuurien rappeutuminen.” Herman Lundborg, Ruotsin johtava rotubiologi ((1868-1943)
Kirja oli helppoa luettavaa, sillä se nappasi heti aiheellaan ja alun kertomuksilla lähivuosikymmenten vihamurhista Ruotsissa. Ruotsalaisilla dekkarikirjailijoilla on ollut lähellä lähteet, mistä ammentaa tarinoitaan, poliisien oudosta tehottomuudesta lähtien. Mutta pääpaino on toki muualla ja siitä esimerkkinä sopii erinomaisesti kirjailija Tapio Tammisen lopputoteamus:
”Epävarmoina aikoina syylliset yhteisön vaikeuksiin haetaan usein ”ulkopuolisista”. Toistuu ikivanha syyllistämisen malli. Ensin ulkopuoliset marginalisoidaan. Näin syntyy ”meidän” ja ”heidän” vastakkainasettelu. Seuraavassa vaiheessa ulkopuoliset objektivoidaan kasvottomaksi ryhmäksi, jossa ihmiset eivät ole enää yksiköitä, vaan heidät määritellään ja arvotetaan ryhmän usein stereotyyppisten ominaisuuksien perusteella. Kolmannessa vaiheessa ”ulkopuoliset” demonisoidaan pahuuden kantajiksi.”
Kansankodin pimeämpi puoli -kirjaa voi hyvin suositella ajattelevalle ihmiselle, joka haluaa rakentaa oman näkemyksensä faktan perusteella. Lisään ehdottomasti tämän kirjan tietoteosteni joukkoon hyllyyn.
Vieraskynään tarttui tällä kertaa Martti Ranin. Kiitos Martille ja kiitos kustantaja Atenalle, joka antoi kirjan Tieto-Finlandian palkintojenjaossa.
- Tapio Tamminen
- Kansankodin pimeämpi puoli
- Atena, 2015
- ISBN 9789523001275
Onpa mielenkiintoinen tarina, täytyy lukea!
Arto Nyberg sanoi, että ennakkoraati antoi hänelle ohjeeksi, että hän voi valita ihan minkä tahansa Tieto-Finlandia-ehdokkaan, sillä kaikki olivat hyviä.
Ihan tuon loppulainauksen perusteella voi olla samaa mieltä kuin Nyberg, että kirjan aihe tuntuu valitettavan ajankohtaiselta nyt, kun niitä ”muita” on tullut tänne ”meidän” sekaan entistä enemmän.
Jostain luin, että isommat kustantamot eivät kiinnostuneet tästä teoksesta, joten hienoa, että pienen Atenan kirja voitti Finlandian.
Kirjan kannen kuvitus ei kannusta heti tarttumaan opukseen, mutta Martin arvio sen tekee. Taitaapa olla must-hankinta pukinkonttiin!
Kyllä kaikki palkitut kirjat taitavat päästä paljon todennäköisemmin pukinkonttiin. Pidin gallupin lounaspöydässä, jossa kuusi naista kaikki sanoivat toivovansa Oneironia tai Rakkaudenhirviötä.
Thanks for spending time on the computer (winitrg) so others don’t have to.
Vaikka seuraankin tarkasti, mitä kaunokirjallisuutta ilmestyy ja niiden arvioita, niin hyvätkin tietokirjat jäävät huomaamatta. Kiitos arvostelusta (ja tietysti myös Tieto-Finlandia-palkinnosta). Tämä kirja taitaa päätyä joululahjalistalle. Arvion luettuani myös ymmärrän, miksi naapurimaa on ollut otollinen kirjan aiheeksi. Problematiikka koskettaa Suomeakin läheltä, mutta Ruotsissa on pitkä perspektiivi ja paljon aineistoa hyödynnettäväksi.
Ilmeisen ajankohtainen valinta Arto Nybergiltä Tieto-Finlandian voittajaksi ja kiitokset, että kirja on arvioitu täällä blogissa. Täytyy lisätä se omalle lukulistalle!
Mielenkiintoinen teos! Pidin Klaus Härön elokuvasta, jossa sivuttiin samoja kuvioita. Lukulistalle!