Tarita Ikonen: Kylmyyden monologi – raju ja tärkeä kuvaus koulukiusaamisesta

Kylmyyden monologi on runoteos, joka ei jätä kylmäksi. Se vie syvälle kiusaamisen maailmaan ja kiusatun pakofantasioihin, jotka ovat niin hyytäviä, että on kuin minut lukijana vietäisiin pimeään jään alle, josta pääsen pintaan haukkaamaan happea vasta kun teksti loppuu.

Ei pidä härnätä ihmistä jolla ei ole mitään
menetettävää.
Se voi luulla,
että sinullakaan ei ole.

Tarita Ikosen teoksen pitäisi olla pakollista luettavaa kouluissa, opetushallituksessa, päiväkodeissa, sosiaalitoimessa, ihan kaikkialla, missä suinkin on mahdollista puuttua kiusaamiseen. Tämä on teos myös jokaiselle vanhemmalle, oli lapsesi kiusaaja, kiusattu tai sivustaseuraaja.

Kylmyyden monologi ei ole syntynyt sattumalta, vaan pohjautuu Tarita Ikosen omiin kokemuksiin kiusattuna. Olin vaikuttunut Taritan ilmaisusta jo viime vuonna, jolloin Q-teatterin Nuoret työstivät silloin vielä julkaisemattomaan Kylmyyden monologi -kokoelmaan pohjaavan näytelmän Tyhmä, ruma, vaarallinen. Kaikki, mitä kirjoitin silloin arviooni, pätee edelleen.

Q-teatterin Nuorten Tyhmä, ruma, vaarallinen -ensi-illan kiitoksissa toukokuussa 2017  mukana Tarita Ikonen.

Teatteriesitys oli vahva ja puhutteleva, mutta kansissa oleva Kylmyyden monologi, josta puuttuu nuorten teatteriryhmän iloinen yhteenkuuluvaisuus, on vielä rajumpaa, raaempaa, shokeeraavampaa. Nyt kuuluu yksittäisen ihmisen ääni, hänen, jonka hätää ei ole kuultu. Kiusattu yrittää hakea turvaa yhteisön aikuisilta, mutta he vain hymistelevät tai eivät tee mitään. Kiusattu ryhtyy pohtimaan vaihtoehtoisia ratkaisuja, hurjia ratkaisuja, uusia alkuja.

Näe minut
tässä
näe minut nyt
eikä koko maailman
tarvitse tietää
uuden koulusurmaajan
nimeä
/tai kaupungin
järkyttyä
junan alle menneestä
kehosta
jossa kukaan
ei ole kuukausiin
asunut

Kylmyyden  monologin kaikki tekstit eivät ole runoja. Mukana on esimerkiksi Monet poljetaan / Kehänkuningas -peli, joka vie jokaisella pelivuorolla sellaiseen arkeen, jota ei toivoisi kenellekään. Hetken helpotuksen tuo Turva-kortti, mutta sitten taas vastustajan joukot tulevat. Pelin tilanteet ovat hyvin tunnistettavia, hienolla huumorilla kuvattuja, vaikka mitään naurettavaa niissä ei ole. Ei, ne viiltävät äidin sielua, etenkin kun niissä on liian paljon tuttua oman tyttären koulunkäynnin ajalta.

Koulu liittyy osaksi KiVa koulu -ohjelmaa.
ja se toimii! Oppilaat nauravat koko hommalle.
Ilmapiiri hieman vapautuu.

Teoksessa on Kiusaamisrauhan julistus, versio Isä meidän -rukouksesta ja rasti ruutuun Tappokysely BDI-13. Kiusaamisen kuvaukset ovat taitavia tuomaan tunteen omalle iholle, koskettamaan lukijaa. Niiden sisältö saa terästettyä voimaa kiusatun kostofantasioista, joissa useimmiten päädytään ampumaan kiusaajat. Ase tai kuolema, ase ja kuolema, ovat viimeiset keinot, kun muut hätähuudot eivät ole auttaneet. Näemmekö me aikuiset ja tunnistammeko, kuinka syvältä kiusaaminen viiltää?

Kylmyyden monologi avaa kiusaamisen vereslihalle, koskettavasti ja havahduttavasti. Viihdetoimisto Makkosessa myös kiusaaja kaipaa aikuisten asettamia rajoja. Koko teos huutaa välittäviä aikuisia, lämmintä syliä ja hyväksyntää. Aikuisina emme voi katsoa pois tai ajatella, että tämä ei ole minun juttuni!

Lattialle lentää lasia ja verta, ranne hiiltyylasista tehdystä liekistä
kun opettaja näkee minut, minä katson häntä silmiin
usko etten ärsyttääkseni usko etten ilkeyttäni.
Ajattele nyrkkiä lintuna joka väsyi etsimään ulospääsyä, lentämään
peitä käteni pyyhkeeseen, taluta pois luokasta
kerro heille, joille tällaiset tapahtumat kerrotaan mitä näit
etkä tiedä että se oli vain ikkuna
etkä tiedä kuinka lähellä oli rikkoutua jotain lasia arvokkaampaa.

Tarita Ikonen (s. 1992) on opiskellut kirjoittamista Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa ja Oriveden opiston kursseilla.

Lue lisää nuorten yksinäisyydestä ja kiusaamisesta seuraavista blogijutuistamme:

 • Tarita Ikonen
 • Kylmyyden monologi
 • Kirjokansi, 2018
 • ISBN 978-952-7142-90-5
Kommentit
 1. Minna Vuo-Cho
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Marika Gustafsson
 3. Ele
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. kirjaluotsi
  • Katriina
   • Avatar photo Kirsi Ranin
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Reeta / Les! Lue!
 6. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Anna
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 8. Kisse

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *