Suvi Vaarla: Westend – aivan tässä lähellä

Westend on loistava kaunokirjallinen oppitunti talouden sykleistä. Suvi Vaarlan esikoisromaani kuvaa erään espoolaisen perheen tarinan kautta kiihkeää talouskasvua, 1990-luvun laman tuomaa romahdusta ja sen seurauksia.

Minua kirja kiinnosti monestakin syystä. Ensinnäkin asun taloyhtiössä nimeltään Westendin Luostarinpuistikko, vaikka se ei Westendissä olekaan. Toiseksi olen valmistunut Helsingin kauppakorkeakoulusta kuten kirjan päähenkilökin ja kolmanneksi olen ollut jo työelämässä 1990-luvun laman aikana.

Aloitetaanpa kirjan kuvaamasta Westendistä, Suomen vauraimmasta postinumeroalueesta. Alakouluikäisen Elinan perhe muuttaa Tapiolan kaksiosta valkoiseen omakotitaloon Westendiin. Tämän on mahdollistanut se, että Elinan isän perustamalla rakennusyhtiöllä menee lujaa. Toisella puolella katua on rivitalo, johon muuttaa Forsholmin perhe, jonka Sandra-tyttärestä tulee Elinan paras ystävä. Molempien isät ovat diplomi-insinöörejä ja heidän kauttaan tarkastellaan yhteiskunnan taloudellisia näkymiä.

Ei se ollut Westendin hienoimpia taloja. Ei meren äärellä, ei varsinaista kultahammasrannikkoa. Pikemminkin Westendin ja Haukilahden rajalla. Mutta se oli Westendissä.

Yritin kirjan perusteella hahmottaa, mistä taloista Westendin kuvauksessa on kyse, mutta en onnistunut. Muistutin itselleni, että tarina on fiktiota, vaikka kaikki sen elementit tuntuvat todelta, sellaisilta, joista minullakin on muistikuvia.

Elina on tarinan minäkertoja. Hän kuvaa tapahtumia muistellen, kirjan aikatasot vaihtelevat luvuittan. Välillä ollaan lapsena tapahtumien ytimessä, muskeliveneen kyydissä kesäisellä merellä, seuraavassa hetkessä 2000-luvulla Elinan aikuisuudessa kantamassa tapahtumien seurauksia. Rakenne on erittäin toimiva. Lukijalle ei jää epäselväksi, millaiset jäljet taloudellinen romahtaminen jättää niin lapsiin kuin aikuisiinkin.

En kestä, kun ihmiset sanovat ettei rahalla ole merkitystä. Ettei sillä voi ostaa onnea. Tietenkin sillä on merkitystä. Vaikka en pitänyt kauppakorkeakoulusta, siitä pidin, että siellä asia tunnustettiin: rahalla on merkitystä.

Westendissä käsitellään talouden vaikutuksia yksilöperspektiivistä. Miten raha vaikuttaa elämiseen, kun sitä on tai kun sitä ei ole. Miten konkurssi vaikuttaa jatkossa uskallukseen ottaa elämässä edes pieniä riskejä?

Westend toimii hyvin myös äänikirjana.

Yhtälailla Westend on ystävyyden tarina. Elina ja Sandra ovat sielunsiskoja, toistensa läheisimpiä ihmisiä, joiden ystävyyden polkua seurataan koko kirjan ajan. Westendissä kuvataan myös kiinnostavasti perhearkea. Elina ainoana tyttärenä näkee vanhempansa ja heidän avioliittonsa tarkasti.

Aika kuroutui yllemme kuin suojaavat kädet, minun ajastani tuli meidän aikaamme. Oli päiviä, jolloin olin Sandran kanssa ja silloin minulla oli kaikki mitä tarvitsin. Sitten oli päiviä, jolloin en nähnyt häntä, ja kaikesta katosi merkitys. Kun olimme yhdessä, maailma sykki kanssamme samaan tahtiin. Maailma, ja aika.

Westend pisti minut lukijana miettimään, mitä omakohtaista voisin sanoa 1990-luvun lamasta. Yllättävän vähän, sillä silloin löytyi uusi, hyvä työpaikka, samoin ensimmäinen omistusasunto, vaikka lainakorko olikin kaksinumeroinen. Siksi Westend on erinomainen kirja, sillä se muistuttaa, mitä todella tapahtui, kun Suomi devalvoi ja yrittäjien valuuttalainat karkastivat maksukyvyn tuolle puolen. Mitä tapahtui, jos jäi kahden asunnon loukkuun tai menetti työpaikkansa. Mutta vähänpä ihmiset oppivat, sillä Westendissäkin pohjustetaan jo seuraavaa maailmanlaajuista turbulenssia, synkkää syksyä 2008.

Suosittelen Westendiä erinomaisena lähihistorian kuvauksena sekä ajatusten herättäjänä taloudellisesta kasvusta, perhedynamiikasta, ystävyydestä ja lojaalisuudesta. Loistoluettavaa etenkin kaikille business-maailmassa toimiville!

Suvi Vaarla kuvattuna Helsingin Kirjamessuilla 2019.
  • Suvi Vaarla: Westend
  • Kustantaja: WSOY
  • Ilmestymisvuosi 2019
  • Kannen suunnittelija: Maria Ahonen
  • Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn
  • Genre:Kotimainen kaunokirjallisuus
  • ISBN: 9789510437506
  • Arvio ⭐️⭐️⭐️⭐️

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *