Jo Nesbø: Veitsi – on täydellinen Harry Hole -dekkari

Äänikirjojen suoratoistopalvelu Storytel palkitsee vuonna 2020 ensimmäistä kertaa Suomessa vuoden parhaat äänikirjat ja niiden ääneen lukijat. Ruotsissa äänikirjoja on palkittu jo vuodesta 2007.

Kuuntelijat saivat äänestää suosikkinsa vuonna 2019 ilmestyneistä äänikirjoista. Kategorioita oli neljä ja jokaisesta sarjasta pääsi viisi äänikirjaa finaaliin. Raadit valitsevat finalisteista voittajat, jotka julkaistaan maaliskuussa 2020 järjestettävässä Storytel Awards -gaalassa. 

Minulla on kunnia olla Jännitys ja dekkarit -kategorian raadissa jäsenenä. Raadin puheenjohtajana toimii Jone Nikula.

Jo Nesbø vieraili Helsingissä vuonna 2014.

Yksi kategorian ehdokkaista on Jo Nesbøn uusin Harry Hole -tarina nimeltään Veitsi. Olen aiemmin lukenut vain sarjan ensimmäisen dekkarin, joka ilmestyi jo vuonna 1997. Teoksen nimi oli Lepakkomies ja siinä Harry Hole seikkaili Australiassa. Tässä välissä Jo Nesbøstä on tullut maailman suosituimpia jännityskirjailijoita ja hänen kirjojaan on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta. Hän on kirjoittanut Harry Hole -dekkareiden lisäksi mm. Macbeth-adaptaation, nuorisokirjoja ja Suomessakin nähdyn Miehitetty-tv-sarjan. Veitsi on 12. Harry Hole -teos ja se saattaa olla sarjan viimeinen.

Jo Nesbøn teoksessa on rooleissa sekä veitsi että arpakuutio.

Pureudutaanpa Veitseen tutulla kaavalla eli Kirsin Book Clubin dekkareihin ja trillereihin sovellettavan kysymyspatteriston kautta. Olen pyrkinyt välttämään juonipaljastuksia, joten voit lukea turvallisin mielin:

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Kirjan alussa paljastuu kaamea murha. Rakel Fauke eli Harry Holen vaimo löytyy kotoaan Holmenkollenilta murhattuna.

Veitsi keskittyy selvittämään Rakelin murhaajaa. Harry Hole ei tietenkään saa osallistua tutkimuksiin virallisesti, mutta jokainen sarjaa seurannut tietää, että se ei estä Harryä toimimasta.

Murhatutkimukseen osallistuu sekä keskusrikospoliisi, Oslon poliisi, että erinäiset Harryn kontaktit. Keskusrikospoliisista on eniten esillä kiinnostava Sung-Min Larsen, jossa olisi aineksia omankin sarjan tähdeksi. Oslon poliisissa tutkintaa johtaa Katrine Bratt, Harryn pomo ja läheinen ystävä.

Mainittakoon, että tarinassa kulkee mukana myös Svein Finne, Harryn tuntema sarjaraiskaaja, joka on iskenyt jälleen. Finne varjonyrkkeilee Harryn kanssa, paljastaa, hämää, paljastaa, peruu.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Harry Hole on jo legenda. Hän on tyypillinen poliisisankari, keski-ikäinen, alkoholisoitunut mies, joka on jätetty ja lohtu löytyy vain turruttavasta humalasta ja hieman myös rock-musiikista. Retkuilustaan huolimatta, hänen aivonsa toimivat briljantisti. Ja lähes kaikki kirjassa esiintyvät naiset retkahtavat Harryn lumoihin.

Silti Harry on uskottava, jopa silloin kun hän joutuu uskomattomiin tilanteisiin. Myös muut kirjan henkilöt ovat persoonallisia ja hienosti kuvattuja. Toki kirjassa on minulle yliannos rock-musiikkia ja sen symboliikkaa. Veitsen naiset ovat hieman samasta muotista. En valita, sillä he ovat kaikki älykkäitä, viehättäviä, vahvoja naisia, joita Nesbø kuvaa hyvin kunnioittavalla otteella.

3. Onko juoni vetävä?

Kun aloin lukea, niin hetken tuntui takkuiselta. Ajattelin, että jaksanko tätä alkoholihuuruista touhua yhtään pidemmälle. Mutta pian tahti muuttui ja juoni oli todella koukuttava! Täytyy oikein ihailla, kuinka taitavasti Nesbø on Veitsen tarinan rakentanut. Eri juonen lonkerot liittyvät upeasti yhteen ja kirjan aivan viimeinen kappale on loistava, suorastaan täydellinen. Veistä oli todella vaikea jättää hetkeksikään kesken.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Veitsi on perinteinen dekkari, sillä siinä on murha, joka pyritään ratkaisemaan. Tapahtumat sijoittuvat Osloon ja takaumina Afganistaniin. Nämä takaumat toivat minulle uutta näkymää, mutta Veitsen ansiot lepäävät ennen kaikkea mysteerin ratkaisemisessa ja tarinan kupeeseen ujutetuissa elämänpohdiskeluissa.

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Veitsi saattaa olla Harry Holen testamentti ja jo siinä valossa hän pohtii isoja kysymyksiä, tyyliin ollako vai eikö olla. Koko kirjan ajan seurataan Harryn jokaista askelta, kerrotaan joka tupakka, mutta ei koskaan, mitä hän syö. Häntä ajaa vimma, hän ei tee mitään, mikä ei liittyisi Rakelin murhan selvittämiseen. Mutta ehtii hän pohtia eri suhteitaan kyllä moneen otteeseen.

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Yllättäen Veitsi ei ollut kovin raaka. Kuvatut murhat olivat karmeita, mutta niillä ei mässäilty. Veitsessä liikutaan eri tasolla, väkivalta ei ole tarinan kannalta oleellista. Paljon tärkeämpää ovat ihmisten motiivit. Kuunnellessa ei myöskään ahdistanut eikä pelottanut. No, hieman jännitti parissa kohdassa.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Pääajatukseni kuunneltuani Veitsen oli se, että kyllä Jo Nesbø on kova. Kirja on todellakin tasapainoinen, en keksi oikein mitään, mitä siinä olisi pitänyt muuttaa. Minä kuvittelen Harryn olemukseltaan hyvin Jo Nesbøn kaltaiseksi, vaikka kirjoissa hänet kuvataan pidempänä ja vaaleampana. Tekstistä mielestäni huomaa, että Nesbø itse täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja varmaan pohdiskelee syntyjä syviä Harryn tavoin.

8. Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen Jo Nesbøn Veistä kaikille Harry Holen tunteville ja myös tuntemattomille. Minä pääsin hyvin kärryille, vaikka en ollutkaan lukenut kuin sarjan ensimmäisen teoksen, mutta uskon, että lukunautinto on vielä parempi, jos tuntee niitä aiempia kuvioita, joihin tekstissä viitataan.

Mutta voin todeta, itselleni hieman yllätyksenä, että annan Veitselle kaikki viisi tähteä! Nautinnolliset yli 20 h Storytelistä kuunneltuna.

 • Jo Nesbø: Veitsi
 • Kustantaja Johnny Kniga 2019
 • Alkuperäisteos Kniv (2019)
 • Suomentanut Outi Menna
 • Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen (20 h 13 min)
 • ISBN 9525474135
 • Tähtiä ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentit
 1. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Reijo Moilanen
 2. Satu/ kuunnellut äänikirjat
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Veuce
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *