Charlie Mackesy: Poika, myyrä, kettu ja hevonen – valloittava lohtukirja, myös äidille

”Mikä on rohkeinta, mitä olet ikinä sanonut?” poika kysyi.
”Apua”, vastasi hevonen.

Pieni, yksinäinen poika, joka haluaa isona tulla kiltiksi, viisas myyrä joka rakastaa kakkuja, lempeä hevonen joka osaa lohduttaa ja vaitelias kettu joka on kokenut kovia. Charlie Mackesyn kaikenikäisten kuvakirjassa Poika, myyrä, kettu ja hevonen nämä neljä kulkevat yhdessä ja pohtivat elämän suuria kysymyksiä, pelkoa, ystävyyttä, itsensä hyväksymistä.

Kirja on kaunis ja valloittava, sitä melkein tekee mieli halata. Luonnosmaisten kuvien elävä viiva piirtää hengittäviksi ystävysten kohtaamiset, hellät ja hellyyttävät hetket tai nousevan myrskyn. Mustavalkoisiin piirroksiin on joskus kuin ohimennen lisätty sipaisu vesiväriä. Kuvissa on liikettä, lämpöä tai ukkosmyrskyn uhkaa. Huumoria. Myös kirjan teksti on kuin käsinkirjoitettua.

Kirjaa lukiessa ja kuvia tutkiessa tulee hyvällä tavalla mieleen Peatrice Potterin eläinhahmot tai Nalle Puhin elämänviisaudet. Poika, myyrä, kettu ja hevonen ei ole lastenkirja, vaikka sopiikin oikein hyvin myös lapsille. Tekijä itse kirjoittaa kirjan alun viestissään, että kirja on tarkoitettu kaikille kahdeksanvuotiaista kahdensankymmenvuotiaisiin ja että hän itse tuntee välillä olevansa sekä että.

”Kaikki tarvitsevat jonkin syyn jatkaa”, hevonen sanoi. ”Mikä teidän syynne on?”
”Te kolme”, kettu sanoi.
”Se että pääsen kotiin”, poika sanoi.
”Kakku”, sanoi myyrä.

Tämän kauniin kuvakirjan tausta on sosiaalisessa mediassa. Charlie Mackesy on Lontoossa asuva kuvittaja ja kuvataiteilija, ja kirjan ystävysten keskustelut ovat lähtöisin niistä keskusteluista, joita hän itse on käynyt omien ystäviensä kanssa. Pari vuotta sitten hän julkaisi Instagramissa kirjassa olevan osuuden siitä, mitä rohkeus on. Se on hänen tapansa ajatella ääneen, paperilla kuvien ja sanojen avulla.

Instagram-päivitys oli jo unohtunut, kun hän alkoi kuulla ja saada yhteydenottoja, joissa kerrottiin, että hänen piirroksiaan käytettiin sairaaloissa ja terapiassa, jopa armeijan koulutuksessa, koska ne auttoivat ihmisiä ymmärtämään, että on rohkeaa osoittaa heikkoutensa. (Lähteenä The Guardian 9.11.2019.)

Nyt Charlie Mackesyllä on Instagramissa melkein puoli miljoonaa seuraajaa, joille hän hän lukee ja piirtää videoissa tarinoitaan. Yhteisö on ollut mukana myös kehittämässä kirjan tarinaa.

Syksyllä 2019 Britanniassa ja Yhdysvalloissa julkaistu kirja on ollut ilmiö ja myyntihitti, ja molemmissa maissa libristit valitsivat sen vuoden kirjaksi. Kun kirja syksyllä ilmestyi Britanniassa, Brexitiin valmistautuvassa, ristiriitojen repimässä ja tulevaa pelkäävässä maassa se koettiin lohduttavaksi.

”Kun isot asiat eivät tunnu pysyvän hallinnassa
… keskity siihen mikä on nenän edessä ja mitä rakastat.”

Suomeksi kirja ilmestyi tänä poikkeuksellisena ja pelottavana koronakeväänä, jolloin kirjan yksinkertaiset, mutta tärkeät viisaudet lohduttavat ja luovat toivoa.

”Mitä tehdään, kun sydäntä särkee?” poika kysyi.
”Kiedotaan se ystävyyteen, yhteisiin kyyneliin ja aikaan, kunnes se on taas onnellinen ja toivoa täynnä.”

Olisiko tämä sinun lohtukirjasi tai lahjasi läheiselle? Jos ostat kirjan lahjaksi, varaudu ostamaan toinen kappale myös itsellesi, sillä kirjan nähtyäsi et halua luopua siitä.

  • Charlie Mackesy: Poika, myyrä, kettu ja hevonen
  • Nemo 2020
  • Alkuteos The boy, The Mole, The Fox and The Horse, 2019
  • Suomentanut Juhani Lindholm
  • ISBN 978-951-1-36822-9
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️ ja puoli

Charlie Mackesyllä on omat kotisivut: charliemackesy.com, Facebook-sivut ja suosittu Instagram-tili Charliemackesy.

Kirjan sain kustantajalta. Kiitos Nemo lohdusta ja ilosta!

Kirjailija-kuvittaja Charlie Mackesyn omilta kotisivuilta löytynyttä kuvaa katsoessa on helppo uskoa Washington Postin arviossa 15.1.2020 ollut maininta, että hän on yhtä vaatimaton kuin kirjansa hahmot.

Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi