Kaisu Tuokko: Kosto – onnistunut esikoinen kuolemasta pikkukaupungissa

Kaisu Tuokko vakuuttaa esikoisellaan Kosto joka aloittaa Kristiinankaupunkiin sijoittuvan Eevi Manner -sarjan. Pikkukaupungin idyllisen julkisivun takana kaikkien elämä – lasten ja nuortenkaan – ei aina ole Instagram-kelpoista.

Kristiinankaupunki on tuttu myös Kirsin Book Clubille, sillä pidimme siellä 100. lukupiiritapaamisemme hurmaavassa Vinkelin majatalossa. Lue juttumme Mia Kankimäen toisinkoisesta Naiset joita ajattelen ösin, siinä on myös monenlaisia tunnelmia viikonlopusta Kristiinankaupungissa.

Mikä on Koston rikos ja kuka sitä selvittää?

Purjehtijapariskunta löytää nuoren miehen ruumiin vedestä. Vakituisesti Vaasassa työskentelevä rikoskomisario Mats Bergholm on sattumalta käymässä Kristiinankaupungissa, josta hän on kotoisin, ja hänet hälytetään tutkimaan tapausta. Jutun parissa työskentelee, vaikka hieman eri näkökulmasta, myös paikallisen lehden kunnianhimoinen toimittaja Eevi Manner. Eevi saa nopeasti tiedon tapahtuneesta ja tapaa ruumiin ruumiin löytöpaikalla Matsin, joka on hänen ensirakkautensa teinivuosilta.

Ovatko Koston henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Kaisu Tuokko piirtää Koston henkilöistä uteliaisuuttani kutkuttavia kuvia. Nekin, joista lukija näkee vain vilauksen, herättävät kiinnostukseni. Mitkä syyt johtivat jonkun henkilön persoonallisuuden muovautumiseen ja hänen käytökseensä?

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Saamme viitteitä, että kuollut poika, Jonas, olisi nuorison juhlissa käyttäytynyt sopimattomasti nuorta tyttöä kohtaan. Jonaksen tunteneille tämä ei kuitenkaan kuulosta uskottavalta, ja käykin ilmi ettei tapaus ole niin suoraviivainen. Juoni koukuttaa, lukija haluaa tietää totuuden. Ennen kuin se selviää, juonessa on käänteitä sen verran, että yllätyksellisyys säilyy.

Kostosta opin, että Kissanpiiskaajankuja ei ole leveydellä pilattu, se on alla kolmemetrinen.

Miten paljon Kostossa kuvataan päähenkilön elämää?

Mats ja Eevi ovat tahoillaan parisuhteessa, joka ei täysin vastaa heidän toiveitaan. Molempien osalta parisuhteen tilan avaaminen tekstissä silloin tällöin ja väliin sivulauseessakin täydentää heistä syntyvää, ammatilliseen toimintaan perustuvaa kuvaa.

Onko Kosto raaka, ahdistava tai pelottava?

Koston raakuus syntyy rakenteellisen väkivallan kautta. Se vaikuttaa yksilöihin eri tavoin: joskut nöyrtyvät ja kestävät, toiset kääntävät kokemansa väkivallan edelleen muita ihmisiä kohtaan tai he haluavat päteä väkivallalla.

Lukijalle on ahdistavaa seurata sivusta, kuinka yhteiskunta – siis me kaikki aikuiset – ei pysty suojelemaan heikoimpiaan väkivallalta, olipa se henkistä tai ruumiillista.

Herättikö Kosto sinussa ajatuksia, koskettiko?

Tarinan lomassa kulkevat päiväkirjamerkinnät tuovat mukaan väkivaltaa kokeneen näkökulman. Kirjoittaja pohtii samaa, mitä varmasti kanssani moni muukin.

En ymmärrä pahuutta. En ymmärrä, miksi joku tekisi toiselle ihmiselle pahaa. Miksi joku pilaisi toisen ihmisen elämän. Me olemme kaikki ihmisiä. Me olemme kaikki ihmisiä. Me olemme kaikki olleet lapsia, tulleet tähän maailmaan hyvinä. Sitten jotain tapahtuu, ja jotkut meistä päätyvät tekemään toisille pahaa. Pahaa toiselle ihmiselle. Miksi?”

Suositteletko ja kenelle? Kuinka monta tähteä?

Suosittelen Kostoa monenlaisille lukijoille. Uskon sen viihdyttävän niin dekkarifania, pikkukaupunkifania, journalistifania, ihmissuhdekuvausfania kuin myös yhteiskunnallista kulmaa arvostavaa lukijaakin.

Kosto on minusta erittäin lupaava esikoinen, jonka perusteella voimme odottaa paljon myös jatko-osilta. Tähtiä olisi tullut vielä ripauksen verran enemmän, ellen olisin niin monta kertaa pysähtynyt käännetyn sanajärjestyksen äärelle pohtimaan, onko sillä joku tarkoitus. Jos on, minä en sitä löytänyt.

Kaisu Tuokko. Kuva Otava / Jonne Räsänen
  • Kaisu Tuokko: Kosto
  • Eevi Manner -sarjan osa 1
  • Otava 2023
  • 298 s / 8 t 5 min
  • Äänikirjan lukija: Sanna Majuri

Rating: 4 out of 5.
Kommentit
  1. Jane / Kirjan jos toisenkin
    • Avatar photo Minna Väisälä
    • Amma
  2. Jonna / Kirjakaapin kummitus

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *