Anni Polva 100 vuotta: Tiinastako näyttelijä?
Enpä olisi muistanut Tiinan perheen nimeksi Lehtolaa, vaikka aika monta Tiina-kirjaa ahmimisikäisenä pistelinkin! Silloin Anni Polvan Tiina-kirjat olivat merkittäviä, toisaalta niin syvää vaikutusta ne eivät minuun tehneet, että olisin sankaritarta myöhempinä vuosinani juurikaan muistellut.
Tiina-kirjat ovat kuitenkin saavuttaneet niin vahvan klassikkoaseman – nykyisessä tarjonnan yltäkylläisyydessäkin – että kirjoista on tehty 2000-luvulla kolmen kertomuksen yhteisniteitä, joiden tarinoiden teemat liittyvät toisiinsa.
Tiinastako näyttelijä? kertoo nuoren naisen ammattihaaveesta ja kuinka siinä sitten lopulta kävikään. Loppuratkaisua ei olisi tämän päivän maailmassa mitenkään korrektia kirjoittaa nuortenkirjaan, vaikka ehkä reaalimaailmassa noin oikeasti tapahtuisikin. Niinhän siinä sitten kävi että Juha, Tiinan sydänystävä, mustasukkaisuuksissaan kielsi Tiinalta näyttelijänuran. Tiinastakin työ Juhan sihteerinä oli paljon parempi valinta. Huh-huh!
Tiinan ja hänen koulukavereidensa ja ystäviensä maailma on turvallinen ja suojattu. Isoja ristiriitoja ei ole, jonkin verran nahistelua isoveljen kanssa ja julkituomatonta kapinointia äidin säntillisyyttä vastaan. Aikuisen lukijan kannalta Tiina on ristiriitainen tyyppi: äidin on tarpeen toistuvasti opastaa yksinkertaisissa kasvojen ja käsien pesutoimissa kuin esikoululaista, toisaalta orastava teini-ikä suuntaa Tiinan kiinnostusta muotiin ja musiikkiin – ainakin musiikkijulisteisiin. Välähdyksenomaisesti lukijalle näytetään viitteenomaisia vilauksia siitä aikuisten maailmasta johon Tiina ja etenkin Veli ovat jo matkalla.
Minulle tuotti vähän hankaluuksia sijoittaa Tiinaa ajallisesti. Epäilemättä hän on aikalaiseni, koska väritelkkari oli naapuruston harvinaisuus. Toisaalta sukkanauhat tuntuvat hieman turhan kaukaiselta menneisyydeltä, vaikka toki muistan jollain pihan vanhemmalla tytöllä sellaiset olleen. Tämä sekä yksi minun korvaani karkea kielioppivirhe passiivimuodossa tiputtivat tähden arviostani.
Tiinan maailma on meidän ajallemme vieras, epärealistinenkin. Toisaalta teemat ovat ikuisia: ystävyys, lasten ja vanhempien sekä lasten ja opettajien väliset suhteet. Tässä lienee Tiinan menestyksen salaisuus. Muodit muuttuvat, mutta ihmisen ja ihmisten välisen kanssakäymisen parhaat puolet pysyvät.
Arvio on osa Anni Polvan 100 v -lukutempausta 6.1.2015, johon Kirsin Book Club osallistuu viidellä Anni Polva -kirja-arviolla:
- Tiina epäilee Juhaa
- Tiinastako näyttelijä?
- Otan sinut vaikka väkisin
- Otan sinut äkäpussi
- Anna mun kaikki kestää
Myös muissa kirjablogeissa on Anni Polva -arvioita, esimerkiksi Lukulampussa. Oletko sinä lukenut Anni Polvan kirjoja? Mikä oli sinun suosikkisi?
- Anni Polva
- Tiinastako näyttelijä?
- Karisto, 2010
- ISBN 978-951-23-5175-6
Voi olla, että juuri tämän Tiinastako näyttelijä? -kirjan kohdalla minun intoni Tiinoihin alkoi laimeta. Minun ajatusmaailmaan ei reilu kymmenvuotiaana sopinut, että Tiinan olisi pitänyt luopua omista suunnitelmistaan Juhan vuoksi. Ja mustasukkaisuus, aivan ehdoton NO!
Minun suosikkini oli Pikku naisien Jo, joka nimenomaan lähti tavoittelemaan omaa unelmaansa, vaikka naapurissa oli aivan ihana Lawrence.
Tiina-kirjoissa oli nähtävillä girl power-meininkiä; sillä ei ole väliä, oletko tyttö vai poika, koska voit tehdä samoja asioita. Polva yrittää tätä puskea läpi, vaikka kirjassa vilisee vahvoja sukupuoliasenteita. Juhalla on vahva näkemys millaisia tytöt ovat. On myös hyvin kontrolloiva, että välillä ihmetyttää, miksi Tiina on Juhan kanssa. Olisi ollut hyvä, että Juha olisi huomannut, että ei voi olla esteenä toisen unelmille ja ura näyttelijänä ei olisi uhka. Juha olisi viimeisessä kirjassa oppinut tasa-arvosta, ja olisi ajanut tätä asiaa ????