Antti Tuomainen: Kaivos – kahden miehen tilinteko

Antti Tuomainen sain Kirsin Book Clubin kirjanmerkin.

Antti Tuomainen sai Kirsin Book Clubin kirjanmerkin.

Kaivos on Antti Tuomaisen viides romaani ja hänen romaaneistaan ensimmäinen, jonka minä havaitsin kotimaisen kirjallisuuden tulvasta. Elisan tarjoamaa, Antin kirjoittamaa Siemen-novellia lukiessani tykästyin tekstin lämpimänjännitteiseen tunnelmaan ja kirjoittajan nimi jäi mieleen. Niinpä tartuin Kaivokseen odottavin mielin, vaikken varsinaisesti dekkaristiksi tunnustaudukaan. Ennen kirjan lukemista minulla oli mahdollisuus kuulla Antin omia kommentteja tuoreeltaan Katja Ståhlin haastattelussa täpötäydessä kahvila Pirittassa elokuussa 2015.

Enkä pettynyt, Kaivos lähti vetämään heti ensi sivulta lähtien. Kaivos on paljon muutakin kuin dekkari, se on kahden miehen tilinteko elämästä ja heidän välisestään suhteesta. Mitä se on ollut ja on, ja myös mitä se mahdollisesti tulee olemaan. Tärkeitä teemoja ovat isä ja poika, rikos ja rakkaustarina. Kaivos tuo hakematta mieleen Talvivaaran, nimiä myöten. Kirja on kuitenkin Antin sanoin puhtaasti kaunokirjallinen, eikä se ole romaani kaivosteollisuudesta vaan romaani isästä ja pojasta. Juuri näiden isän ja pojan tarina ei kuitenkaan olisi voinut tapahtua missä tahansa, vaan kirjailijan tehtävä oli luoda kirjoittamistaan odottavalle tarinalle juuri sille tarinalle sopiva ympäristö.

Kaivoksen Janne on toimittaja kuten Anttikin, ja Jannen sähköpostilla saama skuuppi on vähän kuin unelma Antillekin. Kunnianhimoiset toimittajat uutisjahdissa haluavat saavuttaa tuloksia, työn pitää olla hyvin tehty. Skuupin etsintä johtaa myös erilaisiin pohdintoihin, mm. siitä mikä on tärkeää. Näitä Jannekin joutuu Kaivoksessa arvioimaan. Tuomaisen kerronta on tarkkaa, muttei niin pikkutarkkaa että fokus katoaisi, vaan osuvaa yksityiskohtien kuvausta.

Vanhempi pariskunta kulki ikkunan takaa. Ulkoiluvaatteet olivat niin kirkkaan väriset, että niiden kahinan kuuli.”

Kirjoittamisestaan Antti kertoi, ettei se aina ole helppoa, eikä jokainen kirjoituspäivä todellakaan ole juhlapäivä! Marraskuun loskassa hän joskus pohtii onko työhuoneelle tarpomisessä mitään järkeä. Kirjoittamisessa on Antille kuitenkin Jotain, ja kirjoittaminen tuo tyydytystä vaikka onnistunut lopputulos usein vaatiikin monia kirjoituskertoja. Antti luo mielellään jokaiseen romaaniinsa uudet henkilöt ja uuden ympäristön. Käykö näin myös jatkossa, selviää syksyllä 2017 kun Antin seuraava, jo työn alla oleva romaani ilmestyy. Sen tiedämme, että koska hyvässä romaanissa on Antin mukaan aina rakkaustarina, sellaisen saamme lukea myös seuraavasta kirjasta. Rakkauden lisäksi Antin menestysreseptiin kuuluvat mielenkiintoisen henkilöt, joiden välillä on jännitteitä sekä salaisuudet, joiden peittämiseksi ihmiset ovat valmiita tekemään sellaista mitä eivät muuten tekisi.

kaivos-594x900

Pidin Kaivoksesta monin tavoin. Se on jännittävä kertomus ja samalla kauniisti ja napakasti kirjoitettu romaani ihmisestä. Luin sen myös vahvana yhteiskunnallisena kannanottona. Kaivos piti otteessaan, tarina oli jaettu sopivan mittaisiin kappaleisiin ja onnistuneet ”cliffhangerit” pakottivat lukemaan vielä yhden luvun, ja vielä yhden, ja vielä… Olin paikoin jopa niin vaikuttunut, että yksi henkilöistä vertautui mielessäni Lisbeth Salanderiin ja Tuomainen kirjoitustarkkudellaan Kari Hotakaiseen. Jokainen sana on punnittu, ja Tuomainen onnistuu upottamaan tekstiin viiltävää pohdintaa sortumatta saarnaamaan.

Minkä ikäinen olet?” – Kolmekymmentä vuotta. ”Et ole enää poikanen. Sen ikäinen, että kadut jo jotakin.” – Kyllä. ”Hyvä niin. Meillä pitää olla asioita joita kadumme. Se on pelastuksemme. Joskus tuntuu että se on kaikki mitä meillä on, kaikki mikä meitä ajaa. Suklaata?”

Lukupiirin Liisa luki myös Kaivoksen, ja hänkin piti siitä:

”Kirja imaisi heti mukaansa ja alkukohtauksen jouduin lukemaan useampaan kertaan päästäkseni joka asiasta jyvälle. Karkean suloinen tarina vallan alle jääneistä tunteista, tarpeista ja teoista. Tapahtumaketjujen logiikasta nousevat herkätkin pohdinnot vievät lukijaa syvälle henkilöiden sielunmaisemiin. Nykyaikaan sidottuna tuntuu kuin olisi itse mukana kirjassa.

Rakkaus on suurta ja surullisen raadollista mutta anteeksianno valonsäde luo usko ihmisessä asuvien hyvän ja pahan taistelun parempaan voittoon. Lukukokemuksena mieleenpainuva, vaikuttava ja monia mietteitä nostattava.”

Meiltä molemmilta 4 tähteä ****

Antti Tuomainen (kuva Toni Härkönen)

Antti Tuomainen (kuva Toni Härkönen)

  • Antti Tuomainen
  • Kaivos
  • Like, 2015
  • ISBN 9789520112462

Kommentoi