J.S. Monroe: Löydä minut – jos et ihan vähästä hätkähdä

Jon Stock, viisi vakoojaromaania omalla nimellään tähän mennessä kirjoittanut britti tekee uuden aluevaltauksen psykologisten trillereiden pariin nimimerkillä J. S. Monroe. Kiitos arvostelukappaleesta Tammelle.

Tässä kirja-arvio perinteisiin dekkari-/ trillerikysymyksiimme vastaten.

Mikä on trillerin rikos ja kuka sitä selvittää?

Alkuasetelma on mielenkiintoinen: Jarin tyttöystävän, Rosan hautajaisista on viisi vuotta. Kaikki muut uskovat Rosan tehneen itsemurhan, mutta Jar kuvittelee edelleen näkevänsä Rosan väkijoukossa. Onko Rosa edelleen elossa vai sittenkin kuollut?

Jar jatkaa sitkeästi Rosan etsimistä ja etsintänsä tueksi hän saa käsiinsä Rosan päiväkirjan, joka auttaa häntä paljastamaan pala palalta mitä Rosalle on tapahtunut. Onko rikos tapahtunut vai ei?

Ovatko trillerin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Kirjailija on taitava luomaan tunnelmaa sekä rakentamaan kiinnostavia henkilöhahmoja. Kirjan puolivälissä lukija haluaa kiihkeästi tietää mitä Rosalle on tapahtunut ja pystyykö Jar jatkamaan elämäänsä, jos totuus Rosan tarinasta ei koskaan selviä. Mutta sitten tarina nyrjähtää melko uskomattomaan ja luotaantyöntävään suuntaan. Hahmot ovat edelleen uskottavia, mutta tarina ei.

Onko trilleri raaka, ahdistava tai pelottava?

Pitkin matkaa ja erityisesti kirjan loppupuolella paljastuu monenlaisia raakuuksia, jotka karkottavat kyllä herkemmät lukijat. Itse olen sen verran paljon tätä genreä lukenut, että en vähästä hätkähdä, mutta muutama kohta kyllä yllätti, negatiivisesti.

Herättikö trilleri sinussa ajatuksia, koskettiko?

Kirjan tarina tuntuu paljastuttuaan melko uskomattomalta, mutta voisivatko kirjan tapahtumat olla mahdollisia elävässä elämässä? Kun tarinaa miettii taaksepäin, niin mieleen tulee, että eihän Suomessa ja etenkään omassa lähipiirissä voisi tuon tapaisia asioita tapahtua. Vai voisiko?

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Alkuasetelma on kiinnostava ja jännitys säilyy varsin pitkään, mutta loppuratkaisu on … tai enpäs kerrokaan. Jos haluat tietää mitä Jarille tapahtuu: löytääkö hän Rosan vai ei, niin sinun kannattaa lukea kirja itse.

Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Suosittelen kirjaa dekkareiden ja trillereiden ahmijoille, jotka eivät ihan vähästä hätkähdä. Tähtiä tälle lukukokemukselle annan kaksi ja puoli.

  • J.S. Monroe
  • Löydä minut
  • Tammi, 2018
  • Find Me, 2017
  • ISBN 9789513192099

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *