Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo – ihana klassikko!

klassikkohaaste2

Kirjabloggareiden klassikkohaasteen ideana on tarttua klassikkoteokseen, jota häpeäkseen ei ole lukenut. Olin suunnitellut tarttuvani johonkin ohueen klassikkoon, mutta sain ennen joulua tyttäreltäni synttärilahjaksi P.D. Jamesin Death Comes to Pemberley -teoksen (2011), joka on ”jatkoa” Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulolle. Jatko-osaa ei tietenkään voinut lukea ilman aitoon alkuperäiseen tarttumista, joten viimeinkin oli aika lukea yksi maailman suurista romanttisen kirjallisuuden klassikoista!

Ylpeys ja ennakkoluulo Kersti Juvan uutena suomennoksena.

Ylpeys ja ennakkoluulo Kersti Juvan uutena suomennoksena.

Olen aiemmin lukenut Jane Austenilta vain Mansfield Parkin (Kasvattitytön tarina), sillä kunnon lukupiirin tapaan Kirsin Book Clubilla oli Jane Austen -tapaaminen. Mansfield Park oli upeaa kieltä, mutta tarinana melko puuduttava, mikä sinänsä kuvaa 1800-luvun alun yläluokkaisten naisten rajattua elämää. Niinpä ensikokemus ei saanut janoamaan muita Jane Austenin kirjoja.

Mutta olenpas iloinen, että nyt, klassikkohaasteen siivittämänä, luin Ylpeys ja ennakkoluulon! Tällä kertaa valitsin suomenkielisen version, sillä Kersti Juva on tehnyt uuden suomennoksen Teoksen kustantamana 2013. Kirja on vieläpä mitä kaunein painotuote suloisine pinkkine päällys- ja sisäkansineen. Esteettisen ulkoasun on suunnitellut Elina Warsta.

Yksityiskohta Elina Warstan suunnitelemasta kannesta.

Yksityiskohta Elina Warstan suunnitelemasta kannesta.

Ylpeys ja ennakkoluulon tapahtumat ajoittuvat 1800-luvun alkuun Englannin maaseudulle. Keskiössä on Bennetin perhe, äiti, isä ja viisi naimaikäistä tytärtä. Isä on lupsakka mies, joka vetäytyy oman työhuoneensa rauhaan, eikä niin paljon perusta vaimonsa kotkotuksista. Äidin ajatukset täyttää huoli, miten saada kaikki viisi tytärtä hyviin naimisiin, tai aluksi edes yksi. Koska poikaa ei ole perheeseen siunaantunut, talo ja maat ovat menossa herra Bennetin kuoleman jälkeen sukulaismiehelle ja rouva Bennet kantaa tästä avoimesti huolta, kuka siis elättää häntä ja tyttäriä ellei joku tytärten aviomies!

Jo kirjan ensimmäisillä sivuilla naapurikartanoon muuttaa herra Bingley, varakas poikamies ja jahti alkaa. Tämän kaiken voisi kuvata täydellisenä hömppänä, mutta kyseessä on taidokas aikalaiskuvaus, joten se on mielestäni mitä kiehtovinta. On olot muuttuneet 200 vuodessa meillä ja Englannissa, mutta maailmassa on edelleen monia kolkkia, joissa avioliitto on ennen kaikkea liiketoimi.

Viidestä tyttärestään herra Bennet toteaa:

Yhdessäkään ei ole kosolti kehumista, he ovat kaikki hupsuja ja tietämättömiä, kuten tyttölapset ovat; mutta Lizzyssä on hiukan enemmän älyä kuin sisarissaan.”

Lizzy eli Elizabeth Bennet on myös kirjan päähenkilö. Hän on nokkela sanoissaan ja muita omapäisempi. Hän torjuu ensimmäisen kosinnankin, vaikka se olisi perheen tulevaisuuden kannalta suotuisa, koska on miehestä, herra Collinsista, enemmän huvittunut kuin ihastunut, ja syystäkin. Lizzyssä on Peppi Pitkätossun ja Pikku Myyn charmia, mutta kuitenkin pidättyvämmässä paketissa. Muista siskoista vanhin Jane on kaunein ja hillityin, Mary vakavamietteisin, Lydia täysi hupakko, joka houkuttelee myös Kittyn mukaansa.

Tyttölauman vastapainona on potentiaalisia sulhasehdokkaita. Jo mainittu uusi naapuri Bingley, hänen ystävänsä Darcy ja varuskunnan kaupunkiin tuoma Wickham. Kuka saa napattua kenet ja kuka onkaan oikeasti tavoittelemisen arvoinen selviää moninaisten juonenkäänteiden jälkeen.

Ihanan piinallista on seurata, kuinka vilpilliset lausunnot johtavat väärinkäsityksiin ja sotkuisiin tilanteisiin, kun lukijana tiedät, miten asiat oikeasti ovat. Mr Darcy on tarun sammakko, joka osoittautuukin prinssiksi, ja hänestä on muovautunut viimeistään Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisointien myötä legendaarinen romanttisten haaveunien ruumiillistuma.

Mekin tyttäreni kanssa ahmimme joululomalla sekä BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -tv-sarjan että vuonna 2005 ilmestyneen Joe Wrightin elokuvan kirjan painikkeeksi. Molemmat ovat erittäin uskollisia Jane Austenin alkuperäistekstille ja suosittelenkin kirjan lisäksi tutustumaan kumpaiseenkin. Tv-sarjassa on tietenkin syötävän ihana Colin Firth Mr Darcyna ja juonta on pystytty avaamaan enemmän. Leffa puolestaan on yhtä kuvankaunis kuin Lizzyä esittävä Keira Knightly. Ja minä olen aina pitänyt myös Matthew MacFadyenista, leffan Mr Darcysta. Seuraavaksi täytynee katsoa Bridget Jones -elokuva uudelleen, uusin silmin, sillä siinähän Colin Firth on jälleen Mr Darcy ja viitteitä Ylpeys ja ennakkoluuloon on ilmeisesti useita.

image

Mutta filmien jälkeen oli onnellista palata jälleen pinkin kirjan äärelle. Teksti on niin taidokasta ja käännös oivallinen, että kirjaa voi iltapalaksi lukea muutaman sivun mistä kohtaa vain, kun tarina on jo tiedossa. Kerta toisensa jälkeen voi elää mukana Lizzyn tunnekuohuissa, visiteerata eri kartanoissa tai nauttia vain ajankuvauksesta. Ylpeys ja ennakkoluulo kannattaa pitää vakiona yöpöydällä sekä kaunistuksena että hyvän mielen turvaajana.

Kun teos puhuttelee ja viihdyttään näin hyvin vielä yli 200 vuotta julkaisemisensa jälkeenkin, ansaitsee se täydet viisi tähteä!

klassikkohaaste2

Muihin Kirjabloggaajien klassikkohaasteen kirjoituksiin voit tutustua Tuijata-blogissa, jonne pääset tästä.

  • Jane Austen
  • Ylpeys ja ennakkoluulo
  • Teos, 2013
  • Pride and Prejudice, 1813
  • ISBN 9789518515541
Kommentit
  1. Tuija
    • Avatar photo Kirsi Ranin
      • Pirjo Mustonen
  2. MarikaOksa
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  3. eija

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *