Miika Nousiainen: Juurihoito – muutakin kuin hammashuoltoa

Näin Kansallisteatterin mainoksen Miika Nousiaisen uutuusromaani Juurihoidon näytelmäversiosta, jonka kantaesitys on 16.11. 2016.

Olin juuri tullut hammaslääkäristä ja selvinnyt keinojuuren laitosta yllättävän tuskattomasti, niinpä aihe tuntui kovin kutsuvalta. Suosin nykyään e-kirjoja, jotka ovat siitä näppäriä, että aikaa ei kulu kuin muutama sekunti ja kirja on valmiina lukulaitteessa. Tilasin Juurihoidon.
0FL6_suojakansi_korjattu.indd

Juurihoidon lukeminenkin oli joutuisaa.

Äskettäin eronnut päähenkilö on copywriter Pekka Kirnuvaara, joka päätyy Kalliossa hammaslääkäri Esko Kirnuvaaran vastaanotolle. Sukunimi ei ole ihan tavallinen. Pekka on vakuuttunut, että Esko on hänelle sukua. Esko on piintynyt yksineläjä ja hammaslääketiede täyttää hänen elämänsä tyystin. Hän ei myönnä olevansa kiinnostunut mahdollisista uusista sukulaisista, vaikka molemmilla puuttuvat hammaskartasta viitoset, mikä on perinnöllinen ilmiö.

Vanhemman tai vanhempien poissaolo on hammashuollon ohessa kirjan kantava teema. Pekka on viikonloppuisä, joka kaipaa lapsiaan. Hän on pyrkinyt isänä täydellisyyteen, kun oma isä on ollut läsnä vain pikkulapsiaikana. Elämä tuntuu tyhjältä, kun lapset eivät ole jokapäiväisesti mukana arjessa. Ehkä siksikin Pekka painostaa mahdollista uutta lähisukulaistaan Eskoa, kunnes tämäkin antaa itselleen luvan potilas-lääkärisuhdetta lähempään kanssakäymiseen.

Yhdessä lähdetään etsimään juuria ensin Lieksasta ja sitten yhä kauempaa. Matkalla joudutaan ruotimaan ihmisyyttä erilaisuuden näkökulmasta monella maailmankolkalla. Maahanmuuttajien kirjo ja etnisten vähemmistöjen oikeudet putkahtavat sukulaistutustumisissa luontevasti uudelleen ja uudelleen esille. Lukija alkaa tosin hengästyä ja loppuvaiheessa jo odottaa, että uusilta käänteiltä vältyttäisiin.

Olen lukenut Nousiaiselta aiemmin Maaninkavaaran. Siitä on minulle jäänyt tähän Juurihoitoon verrattuna totisempi mielikuva. Sinnikkyys palkitaan Juurihoidossa ja loppuratkaisusta jää lukijalle hyvä mieli.

Teknologiauskovaiselle kiinnostava sivujuonne on hammaslääkärin työn kehityksen kuvaaminen. Viisikymmentäluvulla syntyneenä suuni on teini-ikäisenä täytetty amalgaamilla. Kirjassa juurten etsinnän ohessa ei valitettavasti edes Thaimaassa laitettu minua akuutisti kiinnostavia hammasimplantteja, kun aikaa oli liian vähän. Kruunuja printattiin kuitenkin 3D-tulostimella kätevästi lähes samantien hampaisiin kiinnitettäväksi.

Miika Nousiainen ja Kirsin Book Clubin kirjanmerkki

Miika Nousiainen ja Kirsin Book Clubin kirjanmerkki

Nautin Miika Nousiaisen tavasta kirjoittaa huumoria vakavalla naamalla ja vakavista asioista. Juurihoito on 300 sivuisena näpsäkkä luettava. Loppuvaiheita voisi tosin tiivistää. Viimeinen vierailtu maa tuntuu alkuperäisasukasongelmineen jo vähän ylimääräiseltä. Arvelen, että teatterisovitus korjaa tekstistä tätä puolta.

Italialaiset lukijatkin näyttävät nauttivan Nousiaisen tekstistä. Oikeudet Juurihoidon italiankieliseen versioon on myyty jo ennen suomalaisen laitoksen julkistamista. Seuraava lainaus on Elina Ahlbäckin Litterary Agencyn internet-sivuilta

We are so happy and proud to publish the new and fantastic humorous writer, Miika Nousianen in Italy. We admire his works and love his frank depictions of Finnish culture mixed with incredible humour, sharp observations, brilliant writing and societal themes, in the great tradition of Arto Paasilinna, Aki Kaurismäki and Kari Hotakainen. We are sure that the Italian readers will fall in love with the adventures of the two incredible brothers of Juurihoito. As our Finnish readers said: “A great book: you read it in one breath, it makes you cry (several times) and smile (very often).” Cristina Gerosa, editorial director, Iperborea.

Annan Juurihoidolle neljä tähteä. Suosittelen hammaslangan käyttöä ennen lukemisen aloittamista.


Lue tästä myös juttumme Miikan lukupiirikeskustelusta Turun Kirjamessuilla 2016.

 • Miika Nousiainen
 • Juurihoito
 • Otava, 2016
 • ISBN 9789511305484
Kommentit
 1. Avatar photo Airi Vilhunen
 2. Päivi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Päivi
 3. Päivi

Kommentoi