Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys – upea esikoinen

Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys
Tommi Kinnusen Neljäntienristeys sai lukijansa heti pauloihinsa. On olemassa kirjoja, jotka luetuttavat itseään monta sivua ennen kuin nappaa, mutta Neljäntienristeys ei niihin kuulu. Jo ensimmäinen sivu vei mennessään ja kirja oli luettava siltä istumalta, kuvasivat lukukokemustaan Kirsin Book Clubin Kinnusen kirjan lukeneet jäsenet.
Kirjan tarina alkaa 1800-luvun lopulta Marian kätilöuran alusta pohjoisessa, missä lapsenpäästäjinä toimivat paarmuskat ja lapsia syntyy perheeseen kerran vuodessa. Kirja vie lukijaansa aina vuoteen 1996 asti ja Marian tyttären Lahjan viimeisiin aikoihin sairaalassa.
Tapahtumapaikka on kylä pohjoisessa, ehkä Kuusamossa, josta kirjailija on kotoisin. Kylässä risteää neljä tietä, siitä teoksen nimi. Kylän suurin talo on Marian rakennuttama ja useaan kertaan laajennettu. Siihen taloon Lahja perustaa valokuvaamonsa.
Kirja on tarina voimakastahtoisista, itsellisistä naisista, joiden kohtalona on selviytyä ilman puolison tukea. Marialla ei puolisoa ole, on vain apteekkari, siskojensa vaikutteille altis vanhapoika, josta ei puolisoksi ole. Lahjan mies Onni, vaikka kuinka haluaisikin olla kunnon mies ja isä, ei siinä roolissa osaa olla eikä pystykään.
Äiti ja tytär ovat hyvin samankaltaisia itsellisyydessään ja sanavalmiudessaan, mutta Maria on vahvempi. Laimeniko Lahjan veri apteekkarin vaikutuksesta?
Maria kiteyttää elämän tarkoituksen rakentamansa ja useasti laajennetun talon huoneissa: ”Marian mielestä elämä on rakennus, kuin iso talo, jossa on monta kamaria ja salia ja jokaisessa monta ovea. Jokainen valitsee omat ovensa ja kulkee läpi keittiöiden ja kuistien ja etsii välikössä uudet ovet, eikä yksikään niistä ole oikea eikä väärä, sillä ne ovat vain ovia. Joskus ihminen saattaa huomata olevansa aivan eri paikassa taloa kuin minne aikoi alkujaan mennä.”
Neljäntienristeys on myös kertomus Lahjan miehestä Onnista ja hänen sopeutumisestaan kahden vahvan naisen talouteen ja oman itsensä etsimisestä ja myös hyväksymisestä aikana, jolloin useimmat asiat olivat tabuja. Onnin salaisuus, joka Lahjalle paljastuu, on yksi suurimmista tabuista.
Kirjan kerroksellinen rakenne, yhdenlainen neljäntienristeys sekin, kuljettaa lukijaa sujuvasti ja nitoo yhdeksi tarinaksi Marian, Lahjan ja Onnin, mutta myös seuraavan sukupolven, erityisesti Lahjan miniän Kaarinan elämänvaiheet.

Tommi Kinnunen Turun Kirjamessuilla 2014
Kaikkien kirjan lukeneiden bookclubilaisten arvio kirjasta oli ehdottoman myönteinen:
– Täydellisen nautittava lukukokemus. Kuinka syvältä kumpusikaan sukupolvissa jatkuva kipuilu ja ulkopuolisuus. Myös miehen kipuilu.
– Kirja jäi elämään mielensopukoihin, ja olen palannut uudestaan siihen löytäen taas ennen kokemattomia asiayhteyksiä.
– Harvoin olen näin innokkaasti suositellut kirjaa ja varsinkin suvun ongelmien parissa pakertaville.
– Kirja oli vaikuttava kertomus, jota ilman muuta suosittelen sekä paljon kirjallisuutta kuluttaville sekä lukijoille, jotka eivät lue paljon kirjoja tai eivät lue usein suomalaista kirjallisuutta.
Yllättävää oli kirjailijan sukupuoli ja se, että kyseessä on esikoiskirja:
– Jos pitäisi arvata kirjailijan ikä ja sukupuoli, en todellakaan veikkaisi nuorta miespuolista esikoiskirjailijaa. Arvaukseni olisi yli viisikymppinen nainen.
– Kirja sai minut pauloihinsa. Luin sen kahdella istumisella. Naisten äänet kuuluivat elävinä ja tunteista koskettavan aitoina niin, että unohdin lukuisat kerrat kirjoittajan olevan mies.
– Olisi mielenkiintoista tietää mistä kirjan tarina on ammennettu? Tommi Kinnunen on pohjoisen selkosilta kotoisin ja arvelenkin, että hän on yhdistänyt keräämänsä tarinat ja luonut upean esikoisteoksen samoin kuin Katja Kettu teki Kätilössä.
– Lukisivatkohan miehet tämän kirjan? Voisivat säikähtää elämän realiteetteja jo ensimmäisessä kappaleessa. Kiitos Tommi Kinnuselle tarinasta, saa täydet pisteet!
Lukukokemuksensa esittelivät Kirsin Book Clubin Eija, ja Liisa sekä Lilla Bokklubben i Skånen edustajana Minna

Tommi Kinnunen ja Kirsin Book Club -kirjanmerkki
- Tommi Kinnunen
- Neljäntienristeys
- WSOY, 2014
- ISBN 9789510403822
Olen kirjaa lukenut vasta kolmanneksen mutta on jo vietävän nautittavaa luettavaa. Tulee olemaan top 10 listallani näillä näkymin. Ja tätä kirjaa voi siis lukea myös miehet!
Minullakin on kotijoukoissa mies, joka on kirjan lukenut ja siitä kovasti pitänyt. Voi siis suositella sekä naisille että miehille, niin kuin hyvää romaania aina.
Tietenkin ihmiset ovat erilaisia, eikä meitä voi kategorisoida vain kahteen lokeroon miehiksi ja naisiksi. Näiden kahden sukupuoliroolin sisään mahtuu lukuisia persoonallisuuksia. Siksi minusta pitäisi ennakkoluulottomasti tarttua erityyppisiin teoksiin, vaikka osa luokitellaankin nimenomaan miesten- tai naistenkirjoihin. On ennemmin omasta luonteesta kiinni, millainen lukukokemus on elämys, tai minkä kirjan läpi kahlaaminen on tuskaisaa.
Neljäntienristeys on vakuuttava taidonnäyte mestarikynäilijältä, jolla on paljon sanottavaa. Kinnunen on lahjakas kielenkäyttäjä, joka hallitsee äidinkielen retoriset keinot eikä aliarvioi lukijaansa, vaan jättää tekstiin sopivia aukkoja, joita lukija täydentää mielessään. Kirjan takakansiteksti ei innosta lukemaan, sillä aiheen lyhyeen kuvailuun ei ole sisällytetty minkäänlaista ”koukkua”, joka tavallaan pakottaisi avaamaan kirjan. Ei kannata kuitenkaan uskoa, ettei Kinnunen olisi kyseisestä aiheesta onnistunut loihtimaan koskettavaa ja puhuttelevaa romaania. Upean esikoisteoksen kirjoittanut Kinnunen oli oma äidinkielenopettajani yläkoulussa lähes 10 vuotta sitten, ja muistan hänen sanoneen, ettei ole väliä mistä kertoo vaan miten kertoo. (En muista mitä sanoja hän tarkalleen käytti kyseisen lauseen muotoiluun, mutta noin minä sen ymmärsin.)
Kinnunen ei ole pelkästään taitava kirjailija, vaan myös lukemiseen ja syvälliseen ajatteluun innostava opettaja sekä mukava, huumorintajuinen ihminen. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kyllästyneet peruskirjallisuuteen ja kaipaavat lukemistoonsa jotain ainutlaatuista. Kirjaa on vaikea laskea käsistään alas, ja päästyään teoksen viimeiseen virkkeeseen lukijalle tulee tunne, että romaani on aloitettava alusta uudelleen. Ei siksi, ettei olisi ymmärtänyt kirjan sisältöä vaan siksi, että käsittää ihmisten ulkokuoren voivan pettää myös kirjallisuudessa. Kaikilla on salaisuuksia, ja jokaisen elämä tekee joskus kipeää. Sitä kipua on monesti ulkopuolisen vaikea nähdä, ja Kinnunen on onnistunut kuvailemaan sitä tavalliseen elämään kuuluvaa tuskaa, jota esiintyy samanaikaisesti tyytyväisyyden kanssa. Elämä on niin tavallista, mutta niin monimutkaista. Loistavaa työtä, Kinnunen!
Kiitos Henna!
Mitä muuta voikaan äidinkielen opettajalta toivoa kuin lukemiseen ja syvälliseen ajatteluun kannustamista. Mitä muuta voikaan kirjalta, esikoiselta, toivoa kuin noin voimakasta puhuttelevuutta kuin sinä ja muut arvioijat kuvaavat.
Luin kolmella rupeamalla, vasta nyt. Hyvää ei koskaan odota liian kauan, vai miten se meni? Hieno teos, ja tähtensä ansainnut!
Hieno ja vaikuttava kirja jonka olisi voinut lukea yhdellä istumalla mutta välillä piti ottaa aikalisä. Minuun vaikutti eniten Onnin kohtalo. Hän jouti visusti piilottamaan minuutensa ja elämään kuin olisi kuulunut valtaväestöön. Onnin pakotettu salailu ei tuo tuskaa ainoastaan hänelle vaan vaikuttaa kaikkiin hänelle läheisiin ihmissuhteisiin, varsinkin vaimoon, josta tulee onneton ja tunnekylmä ihminen ja siksi lapset ja lapsenlapset jäävät vaille lämpöä ja rakkautta.