Helvetillistä menoa Dan Brownin Inferno-leffassa

screen-capture-3Dan Brownin kirjaan perustuva Inferno ensi-illassa Suomessa 13.10.2016, USA:ssa 28.10.2016

Dan Brownin haave oli menestyä muusikkona ja lauluntekijänä. Hän jopa muutti Hollywoodiin edistääkseen uraansa, mutta turhaan. Hän palasi takaisin itärannikolle opetushommiin ja alkoi kirjoittaa. Kolme ensimmäistä trilleriä olivat vaatimattomia menestyksiä, myivät muutamia tuhansia.

Neljäs kirja – The Da Vinci Code – noudatti samaa kaavaa kuin edellisetkin, tietynlaista aarteenetsintää, jossa juonen arvoitus ratkeaa monen ratkaistun rastin kautta. Siinä seikkaili päähenkilönä jo Brownin kakkoskirjassa, Angels and Demonsissa, esitelty professori Robert Langdon. Mutta nyt oli löytynyt riittävän kohahduttava aihe, sillä The Da Vinci Codessa haetaan ratkaisua väitteeseen, oliko Jeesuksella ja Maria Magdalenalla lapsia ja onko suku jatkunut näihin päiviin asti. Wow, mikä menestys siitä seurasi, kirjaa myytiin kaikkialla, maailmanlaajuisesti yli 80 miljoonaa kappaletta.

Dan Brown on aktiivinen somessa. Hänen sivuillaan on myös arvoitustehtäviä.

Dan Brown on aktiivinen somessa. Hänen sivuillaan on myös arvoitustehtäviä.

Olen lukenut kaikki Dan Brownit. Kirjallisesti ne eivät ole kummoisia, mutta rakastan arvoituksia ja olen googlannut kirjoissa esiintyviä taideteoksia ja historiallisia paikkoja, jotta olen lukijana pysynyt Robert Langdonin kärryillä. Rooman, Pariisin ja Lontoon tutut nähtävyydet ovat saaneet uusia ulottuvuuksia. Konkreettisimmin Da Vinci Coden menestyksen näki Rosslyn Chapelissä Skotlannissa, kun vierailijat otettiin vastaan pikkukappelin viereen rakennetussa uudisrakennuksessa, johon rahat oli saatu sadoilta tuhansilta Da Vinci Coden innoittamilta vierailijoilta. Kappelin opas sanoi heidän kaikkien olevan erittäin kiitollisia Dan Brownille!

Minä ja tyttäret Rosslyn Chapelin pihalla Skotlannissa 2013.

Minä ja tyttäret Rosslyn Chapelin pihalla Skotlannissa 2013.

Seuraava kirja, The Lost Symbol, perehtyi vapaamuurareihin ja uusin, Inferno, kuori Danten kiirastulivisiota yksi helvetin kerros kerrallaan. Kirjallisesti tyyli oli mennyt mielestäni huonompaan suuntaan ja Infernon kannet suljin jo ajatuksella, että nyt on danbrownit luettu.

The Da Vinci Code ja Angels and Demons -leffat olen nähnyt muutamaan kertaan. Robert Langdonia esittävä Tom Hanks on aina hyvä ja symppis, mutta muutoin leffat ovat olleet kuin suunnistuskilpailua, yhdeltä rastilta toiselle juoksemista. Silti lähdin perheen kanssa katsomaan uutuutta, tällä viikolla ensi-iltaan tullutta Infernoa. Arvioissa oli luvattu, että nyt ohjaaja Ron Howard on saanut elokuvallisempaa jälkeä aikaiseksi.

Inferno-elokuva on Inferno-kirjan kuvitus. Pitkin kahden tunnin elokuvaa tuli hetkittäin tunne, että olen jo nähnyt tämän aiemmin. Aloinkin miettiä, onko Dan Brown sittenkin kirjoittanut niin visuaalisesti, että olen jo lukiessani hahmottanut elokuvan kohtaukset kuvina. Toki mielessäni kävi myös se, olisinko ymmärtänyt yhteydet Danten Jumalalliseen näytelmään, jos en olisi lukenut kirjaa, jossa Dantea väännetään rautalangasta.

Vasemmalta Tom Hanks, Sidse Babett Knudsen, ohjaaja Ron Howard, Omar Sy, Dan Brown ja Felicity Jones.

Infernon tiimiä Firenzessä: Tom Hanks, Sidse Babett Knudsen, ohjaaja Ron Howard, Omar Sy, Dan Brown ja Felicity Jones.

Infernon plussat ja miinukset:

+ hyvät näyttelijät kautta linjan, Tom Hanks, Felicity Jones, Bollywood-tähti Irrfan Khan ja Borgenin Sidse Babett Knudsen.

+ kuvaus on upeaa, mikä ei ole ihme, kun paikkoina ovat Firenze, Venetsia ja Istanbul.

+ Robert Langdonin sekavuuskohtaukset ja ahdistavat näyt olivat oikeasti ahdistavia.

+ vaikka ruumiita syntyy, niin leffassa ei mässäillä väkivallalla.

– taas juostaan IHAN LIIKAA.

– historiaa ja Danten avaamista olisi voinut olla enemmän.

– mitään jännitystä ei elokuvassa synny, vaikka ei ole selvillä, ketkä kuuluvat hyviksiin, ketkä pahiksiin ja pelissä on ihmiskunnan tuhoutuminen tappavaan ruttoon.

Antaisin Inferno-leffalle kolme tähteä. Ihan viihdyttävä, mutta ei tästä mitään ihmeellisempää tunnejälkeä jäänyt.

Mutta Dan Brownin seikkailusarja jatkuu, ideoita on kuulemma 12 Robert Langdon -tarinaan. Seuraava, joka on vasta sarjan viides, ilmestyy vuoden kuluttua:

origin-place-holder

Inferno katsottu 15.10.2016 Finnkinon Tennispalatsin Scape-teatterissa.

Kommentit
  1. Sanna
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi